Κόσμος

Αυτός είναι ο "Γιος του Διαβόλου": O νέος "στελθ" ρωσικός ICBM RS-28 Sarmat διαπερνά την αμερικανική αντιπυραυλική ασπίδα και έχει εμβέλεια 10.000 χλμ

Σύμφωνα με τον διοικητή των Στρατηγικών Πυραυλικών Δυνάμεων της Ρωσίας, Σεργκέι Καρακάγιεφ, η Ρωσία αναπτύσσει νέους διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους, με έμφαση στην ικανότητα παράκαμψης της αντιπυραυλικής ασπίδας των ΗΠΑ.

«Και αυτό γιατί η Αμερική δεν σταματά να βελτιώνει την αντιπυραυλική της άμυνα, εγκαθιστώντας μάλιστα νέες μονάδες στην Ευρώπη. Γι’ αυτό και κατά την κατασκευή των νέων πυραυλικών συστημάτων, δίνεται έμφαση στην παράκαμψη της αντιπυραυλικής ασπίδας των ΗΠΑ», δήλωσε ο Καρακάγιεφ.

Οι δυνατότητες των νέων βαλλιστικών πυραύλων της Ρωσίας αυξάνονται « με την μείωση του χρόνου του σταδίου επιτάχυνσης του πυραύλου, την εισαγωγή νέων τύπων κεφαλών, την χάραξη τροχιάς που είναι δύσκολο να προβλεφθεί και νέα μέσα αποφυγής της αντιπυραυλικής ασπίδας», συνέχισε ο Καρακάγιεφ.

Επίσης η τροχιά που ακολουθεί ο πύραυλος είναι έτσι σχεδιασμένη ώστε να επιτυγχάνεται η μικρότερη δυνατή ενεργειακή δαπάνη, ενώ έχει την δυνατότητα χτυπήματος από πολλαπλές κατευθύνσεις, «κάτι που αναγκάζει την αντίπαλη πλευρά να εξασφαλίσει περιμετρική αντιπυραυλική άμυνα», έκλεισε.

Σύμφωνα με τον Καρακάγιεφ, η ανάπτυξη της αντιπυραυλικής ασπίδας στην Ευρώπη, δεν συνεπάγεται αντίστοιχη μείωση των πυραυλικών δυνατοτήτων της Ρωσίας, καθώς συντελείται συνεχή αναβάθμιση των ρωσικών πυραύλων.

Όσον αφορά την αναλογία μεταξύ σταθερών και κινητών συστοιχιών διηπειρωτικών πυραύλων, ο Καρακάγιεφ δήλωσε ότι μέχρι το 2021 θα είναι 1:1, σημειώνοντας ωστόσο ότι οι σταθερές συστοιχίες θα έχουν μεγαλύτερες επιχειρησιακές δυνατότητες λόγω του μεγαλύτερου βάρους των πυραύλων.

Ο διοικητής δήλωσε επίσης ότι τα πυραυλικά συστήματα Yars θα συγκροτούν περίπου το 50% του δυναμικού των Ρωσικών Στρατηγικών Πυραυλικών Δυνάμεων μέχρι το 2021.

Πρακτικά όλες οι κινητές μεραρχίες ICBM θα αναβαθμιστούν με το σύστημα Yars, ενώ οι μεραρχίες Τatishchevo (μερικώς) και Kozelsk θα εξοπλιστούν με ειδική έκδοση του Yars για σιλό.

Προηγουμένως ο υποδιοικητής των Στρατηγικών Πυραυλικών Δυνάμεων, Victor Yesin δήλωσε ότι σχεδιάζεται η προσθήκη του πυραύλου RS-26 σε όλες τις μεραρχίες πυραύλων στις οποίες υπάρχει το σύστημα Yars και Yars-M (κινητή έκδοση).

Ο RS-24 είναι ο νέος ICBM της Ρωσίας.

Πρόκειται για βελτιωμένη έκδοση του προηγούμενου πυραύλου Topol-M και είναι γνωστό στην Δύση με την ονομασία SS-29.

Ο νέος πύραυλος είναι βελτιωμένος και βαρύτερος σε σχέση με τον Topol-Μ.

Σύμφωνα με τον Καρακάγιεφ, το ποσοστό αναβάθμισης των Στρατηγικών Πυραυλικών Δυνάμεων με προηγμένο εξοπλισμό θα φτάσει το 56% μέχρι το τέλος του 2016, το 70% μέχρι την 1η Ιανουαρίου του 2018 και το 100% μέχρι το 2022.

Για τον επανεξοπλισμό των Στρατηγικών Πυραυλικών Δυνάμεων λήφθηκε υπ’ όψη η ανάπτυξη νέων τύπων αντιπυραυλικής άμυνας, η απόσυρση των ICBM προηγούμενης γενιάς, η συμμόρφωση με τις διεθνείς συμφωνίες και οι δυνατότητες της ρωσικής αμυντικής βιομηχανίας.

Οι ICBM Voyevoda και Sarmat είναι 4 φορές πιο αποτελεσματικοί τακτικά, σε σχέση με τους ελαφριάς κατηγορίας Topol-M και Υars.

Ο RS-28 Sarmat με το προσωνύμιο "Γιος του διαβόλου" είναι βαριάς κατηγορίας, υγρών μέσων προώθησης ICBM τελευταίας τεχνολογίας που αναπτύσσεται για λογαριασμό των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων.

Ο Sarmat προορίζεται να αντικαταστήσει τον προγενέστερο σοβιετικό R-36M Voyevoda ή Satan όπως τον ονομάζει το ΝΑΤΟ.

Η ανάπτυξη του Sarmat ξεκίνησε το 2009 και προβλέπεται να αρχίσει να αντικαθιστά τους παλιούς ICBM το 2018.

Ο Sarmat έχει σχεδιαστεί με αόρατη τεχνολογία «στέλθ», γεγονός που του επιτρέπει να φτάσει στον στόχο, χωρίς να τον αντιληφθούν τα συστήματα ραντάρ.

Σύμφωνα με εμπειρογνώμονες ο βαλλιστικός πύραυλος Sarmat θα έχει εμβέλεια περίπου τα 10.000 χιλιόμετρα – δηλαδή όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες καθώς την ανατολική και τη δυτική ακτή των ΗΠΑ.

Το Λονδίνο είναι 2.500 χιλιόμετρα από τη Μόσχα, ενώ η Ουάσιγκτον είναι 7.850 χιλιόμετρα μακριά.

Φαίνεται ότι οι ΗΠΑ αλλά και το Stratfor γνωρίζουν τις νέες επιχειρησιακές δυνατότητες των ρωσικών ICBM όπως αναφέραμε και στο άρθρο μας Stratfor: «H αντιπυραυλική ασπίδα των ΗΠΑ στην Ρουμανία είναι άχρηστη απέναντι στην Ρωσία» .

Η αμερικανική παρουσία μέσω της δημιουργίας αντιπυραυλικής ασπίδας έχει μόνο συμβολική παρουσία..

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ