Εκκλησία

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης ζήτησε συνάντηση με τον Ερντογάν, λόγω προσπάθεια υφαρπαγής έκτασης της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης!

Οι νέο-Οθωμανοί Τούρκοι συνεχίζοντας το έργο των άξεστων και βαρβάρων προγόνων τους, εξέδωσαν νέο νομοθετικό διάταγμα με το οποίο προσπαθούν να υφαρπάξουν ακίνητη περιουσία από όλες τις θρησκευτικές μειονότητες στην Τουρκία.

Σε σχέση με την ελληνορθόδοξη κοινότητα , το τουρκικό κράτος με δόλιο και άνομο τρόπο διεκδικεί έκταση 98 στρεμμάτων που ανήκει στην θεολογική σχολή της Χάλκης.

Η κίνηση αυτή σύμφωνα με ειδικούς αποτελεί προοίμιο μελλοντικών νομικών κινήσεων που οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια ακόμη και σε κατάσχεση και της ίδιας της Σχολής της Χάλκης.         

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως κκ. Βαρθολομαίος, ζήτησε  να συναντηθεί με τον Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν για να συζητήσουν  την κατάσταση του Πατριαρχείου, και πάνω απ 'όλα να διευκρινιστεί  σχετικά με τα πρόσφατα «επεισόδια»(  έκταση 98 στρεμμάτων) που φαίνεται να έρχεται  σε αντίθεση και να αναιρούν την αποτελεσματικότητα προηγούμενων νομοθεσιών, αναφέρει ξένο δημοσίευμα.

Μιλάμε  σχετικά για την επιστροφή κτισμάτων  μειονοτικών θρησκευτικών κοινοτήτων, τα οποία είχαν παράνομα απαλλοτριωθεί στο παρελθόν από τις τουρκικές αρχές.

Κατά την διάρκεια πρόσφατης συνέντευξης Τύπου, που συγκλήθηκε στην έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου , ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος επεσήμανε ότι οι σχέσεις μεταξύ των τουρκικών αρχών και των θρησκευτικών  μειονοτήτων βιώνουν και πάλι  μια κρίσιμη περίοδο.

Ειδικά η περίπτωση της  πατριαρχικής θεολογικής Σχολής  της Χάλκης όπου υπάρχει εκ νέου πρόβλημα .

Υπενθυμίζουμε ότι το  τουρκικό κοινοβούλιο έχει ψηφίσει  νόμο ο οποίος  απαγορεύει την λειτουργία  ιδιωτικών  ιδρυμάτων  τριτοβάθμιας εκπαίδευσης από το μακρινό 1971.

Σύμφωνα λοιππον με τουρκικές  πηγές, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος ανακοίνωσε ότι θα στείλει επιστολή στον  Ερντογάν με την οποία ζητάει ένα ραντεβού,  το οποίο ενδεχομένως να πραγματοποιηθεί στα μέσα Μαΐου , για να συζητήσουν με τον Τούρκο  Πρόεδρο  το φλέγον  θέμα της Θεολογικής Σχολής και γενικότερα για τα προβλήματα των θρησκευτικών μειονοτήτων στην Τουρκία.

Πρόσφατα,  το Συμβούλιο των Μειονοτήτων αναφέρει ότι «ξεκίνησαν οι δοκιμές  για την ακύρωση των τίτλων ιδιοκτησίας κτισμάτων θρησκευτικών μειονοτήτων, και αυτή η κατάσταση  προκαλεί έντονη ανησυχία».

Το ανησυχητικό είναι κατά κύριο λόγο η νομική πράξη που υλοποιείται από το τουρκικό κράτος με τον νέο νόμο, ο οποίος έρχεται σε ευθεία αντίθεση με το  Οικουμενικό  Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης, ακυρώνοντας νομικές πράξεις με τις οποίες είχε επιστραφεί  γη , που αφορούσαν  την επιστροφή υποδομών σε θρησκευτική μειονότητα  που στο παρελθόν είχαν κατασχεθεί από τις τουρκικές αρχές.

 Η υπόθεση ξεκίνησε από τα θεσμικά όργανα της Άγκυρας και αφορά την  εκ νέου απαλλοτρίωση οικοπέδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου 98 στρεμμάτων (περίπου 40 εκτάρια) στην περιοχή  Goksu, και στην  περιοχή στην Umit Tepesi, η οποία τα τελευταία τέσσερα χρόνια είχε ανατεθεί στην εποπτεία της Σχολής θεολογίας της Χάλκης.

Η  τουρκική Διοίκηση Δασών  κατέθεσε μήνυση με σκοπό να  κατασχέσει την έκταση  ζητώντας αυτή  να επιστραφεί στο Υπουργείο Οικονομικών.!!

Η  πρωτοβουλία αυτή εκτιμάται ως μια ακόμα περίπτωση ωμής πρόκλησης μέσω νομικών και διοικητικών καναλιών από την τουρκική κυβέρνηση  κατά του Οικουμενικού Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης.

Αυτό άλλωστε έκαναν πάντα οι Τούρκοι υφαρπάζοντας περιουσία όλων των μειονοτήτων.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...