Αρχείο

"Σπάει" η συμφωνία Ρωσίας-ΗΠΑ για την Συρία; "Χάνει" τους Κούρδους η Ουάσινγκτον και τον αγώνα προς την Ράκκα

Ισραηλινά ΜΜΕ αναφέρουν ότι η απόφαση του Ομπάμα να στείλει άλλους 250 στρατιώτες στην Συρία δεν συνδέεται με τον πόλεμο εναντίον του ISIS, αλλά με τις μάχες που μαίνονται τις τελευταίες μέρες μεταξύ του κουρδικού YPG και του συριακού στρατού στην πόλη Καμισλί, την κουρδική πρωτεύουσα της Βόρειας Συρίας.

Υπάρχουν ήδη 50 Αμερικανοί στρατιώτες στην Συρία. Η Ουάσιγκτον είναι ανήσυχη από την επέκταση της ρωσικής επιρροής στους Κούρδους της Συρίας, ιδιαίτερα στις τάξεις των ανώτερων αξιωματικών του YPG. Οι Ρώσοι είναι εκείνοι που ενθάρρυναν το YPG να επιτεθεί στον Συριακό στρατό στην Καμισλί.

Σύμφωνα με αξιωματούχους του Λευκού Οίκου, η ρωσική παρέμβαση στο Καμισλί είναι η πρώτη παραβίαση εκ μέρους της Μόσχας της συμφωνίας που υπογράφηκε στα τέλη του 2015 μεταξύ Ομπάμα και Πούτιν.

Η συμφωνία προβλέπει ότι όλη τα συριακά εδάφη που βρίσκονται ανατολικά του Ευφράτη βρίσκονται στην αμερικανική ζώνη επιρροής, ενώ τα εδάφη δυτικά του ποταμού βρίσκονται στην ρωσική ζώνη επιρροής.

Πηγές του DEBKAfile προσθέτουν ότι η αποστολή των αμερικανικών ενισχύσεων αποσκοπεί στο να στείλει μήνυμα στην Μόσχα ώστε η τελευταία να σταματήσει να συναναστρέφεται με τους Κούρδους ανατολικά του Ευφράτη.

Ταυτόχρονα ο πρόεδρος της Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Κρατικής Δούμας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, δήλωσε ότι η πρόθεση των ΗΠΑ να ενισχύσουν τις δυνάμεις τους στην Συρία, είναι περισσότερο πολιτική παρά στρατιωτική κίνηση.

«250 άνδρες των ειδικών δυνάμεων, φυσικά, είναι πολύ μικρή δύναμη για να δρομολογηθεί οποιαδήποτε σημαντική εξέλιξη στην Συρία. Η κίνηση αυτή είναι περισσότερο συμβολική και χαρακτηρίζει την παρουσία των ΗΠΑ στο συριακό έδαφος ως πολιτική κίνηση», δήλωσε στο Interfax ο Pushkov.

O ίδιος τόνισε ότι ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι η νέα αποστολή θα συνεργαστεί στενά με την κουρδική πολιτοφυλακή και την λεγόμενη μετριοπαθή αντιπολίτευση.

«Αναμένουμε ποια θα είναι τα αποτελέσματα-αν αυτή η κίνηση θα είναι καθαρά συμβολική, στοχεύοντας στην ενίσχυση της πολιτικής θέσης των ΗΠΑ, ή αν θα επιφέρει κάποια αποτελέσματα στρατιωτικής φύσης», δήλωσε ο Pushkov.

Εξέφρασε επίσης την σκέψη ότι ο Ομπάμα αποφάσισε να ενισχύσει την παρουσία του στην Συρία, προσπαθώντας να απαντήσει έτσι στις στρατιωτικές επιτυχίες του συριακού στρατού, ο οποίος με την ενίσχυση της ρωσικής αεροπορίας κατάφερε να απελευθερώσει αρκετές περιοχές. «Μετά τις νίκες σε Palmyra και El Karateyn προέκυψε το φυσιολογικό ερώτημα: ποια είναι η απάντηση των ΗΠΑ;», δήλωσε ο Pushkov.

Είναι γνωστό - πρόσθεσε- ότι οι δυνάμεις της λεγόμενης μετριοπαθής αντιπολίτευσης με τις οποίες συνεργάζονται οι ΗΠΑ-μέχρι σήμερα τουλάχιστον-δεν έχουν καταφέρει καμία σημαντική επιτυχία  ενώ ανακοίνωσαν επίσημα ότι δεν θα συμμετείχαν στον πόλεμο εναντίον του ISIS.

«Φαίνεται ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στην Συρία δεν έχουν να δείξουν κάποια σημαντική συνεισφορά στην μάχη εναντίον του ISIS. Μάλιστα κάτι τέτοιο θα ήταν αντίθετο με τα συμφέροντά τους-έτσι δεν πρόκειται ποτέ να αναλάβουν τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει ο συριακός στρατός και η ρωσική αεροπορία», δήλωσε ο πρόεδρος της επιτροπής.

Πρόκειται για επιβεβαίωση του άρθρου μας Αγώνας δρόμου για την Ράκκα: Οι ΗΠΑ στέλνουν επιπλέον ειδικές δυνάμεις στην Συρία – «Όχι» σε δημιουργία ζώνης ασφαλείας από τον Μ.Ομπάμα καθώς οι ΗΠΑ θέλουν να "σπάσουν" την ρωσική επιρροή στους Κούρδους για να πιστωθεί σε αυτούς η ανακατάληψη της Ράκκα.

Εκεί σκοπεύουν να επιτεθούν οι δυνάμεις SDF που είναι υπό τον έλεγχο των ΗΠΑ ενώ από την άλλη οι κούρδοι του YPG σε πολλές περιοχές πολεμούν δίπλα δίπλα με τον συριακό Στρατό.

Δεν γνωρίζουμε ποιος ευθύνεται για τις συγκρούσεις στην πόλη Καμισλί αλλά οι Κούρδοι αποτελούν το "μήλο της έριδος" για τις δύο υπερδυνάμεις....

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...