Αρχείο

Οι ΗΠΑ ξεκίνησαν την τροφοδοσία της Ευρώπης με φυσικό αέριο: Έρχεται το πρώτο φορτίο με LNG - "Ενεργειακός πόλεμος" με Ρωσία

Σύμφωνα με την Wall Street Journal, δεξαμενόπλοιο της εταιρίας Cheniere με έδρα το Κολοράντο των ΗΠΑ, ταξιδεύει προς την Ευρώπη μεταφέροντας υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) και αναμένεται να φτάσει στο λιμάνι του Sines της Πορτογαλίας στις 26 Απριλίου.

Το φορτίο προορίζεται για την πορτογαλική ενεργειακή Galp Energia, η οποία αγόρασε LNG ( υγροποιημένο φυσικό αέριο ) από το διυλιστήριο της Cheniere στην Λουιζιάνα.

Η Γερμανία εξαρτάται από το ρωσικό φυσικό αέριο κατά 50% και η Ιταλία κατά 33%.

Άλλοι προμηθευτές φυσικού αερίου στην Ευρώπη είναι η Νορβηγία, η Αλγερία και χώρες της Μέσης Ανατολής.

Η “Gazprom” ενόψει των εξελίξεων αυτών δήλωσε ότι δεν προτίθεται να ξεκινήσει πόλεμο τιμών.

Πρόσθεσε όμως ότι αν πέσουν οι τιμές του αμερικάνικου φυσικού αερίου, θα προσπαθήσει να μειώσει της δαπάνες της.

Τον Φεβρουάριο, η Cheniere ανακοίνωσε επίσης την αναχώρηση του πρώτου της πλοίου LNG με προορισμό την Βραζιλία.

Ξεκίνησε και ουσιαστικά ο ενεργειακός πόλεμος Ρωσίας-ΗΠΑ. Το άνοιγμα του αμερικάνικου φυσικού αερίου στην Ευρώπη θα  ρίξει τις τιμές στο φυσικό αέριο και θα προκαλέσει πόλεμο τιμών στην ευρωπαϊκή αγορά, η οποία μέχρι σήμερα κάλυπτε τις ανάγκες της από το ρωσικό αγωγό φυσικού αερίου.

Υπενθυμίζεται ότι φέτος τον Φεβρουάριο έγινε άρση της 40ετούς απαγόρευσης εξαγωγών πετρελαίου από τις ΗΠΑ, κάτι που οι αναλυτές προβλέπουν ότι θα δημιουργήσει παγκόσμιες οικονομικές και γεωπολιτικές αναταράξεις και θα επηρεάσει αρνητικά χώρες όπως Ρωσία και Σαουδική Αραβία.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμικό Ναυτικό 0

Το Ιράν ετοιμάζει εμπλουτισμό ουρανίου; Oμάδα μάχης του αεροπλανοφόρου Ντε Γκώλ αποπλέει για την Α. Μεσόγειο και με ελληνική συμμετοχή

Αυτό αναφέρουν γαλλικά ΜΜΕ-Το ΝΑΤΟ ενεργοποιεί στόλο Πολεμικών πλοίων με επίκεντρο έναν άγριο πόλεμο Ιράν και Ισραήλ