Εκκλησία

Ρώσος Μητροπολίτης: «Βλέπουμε σημαντικά «λάθη» στα έγγραφα της Πανορθοδόξου, τα οποία πρέπει να εξεταστούν!

Ο Ρώσος  Μητροπολίτης Ανατολικής Αμερικής και Νέας Υόρκης Ιλαρίωνας παρενέβη με δηλώσεις του που θα συζητηθούν αρκετά για την ατζέντα της Πανορθοδόξου Συνάξεως στην Κρήτη.

«Η ατζέντα εμπεριέχει «λάθη» τα οποία δύναται  να εκληφθούν από τους πιστούς ως αίρεση και αυτό είναι επικίνδυνο», είπε στο RIA Novosti   σήμερα  Παρασκευή ο  Μητροπολίτης Ιλαρίων.

Νωρίτερα, στην επίσημη ιστοσελίδα της Συνόδου των Επισκόπων υπήρχε μια έκκληση προς τους Ιεράρχες να  συρρεύσουν  στην πρόσκληση για την οριστικοποίηση του αριθμού των πράξεων που εκδόθηκαν τον Οκτώβριο του περασμένου έτους, στην συνάντηση των Προκαθημένων και των εκπροσώπων όλων των τοπικών Ορθοδόξων Εκκλησιών στη Γενεύη. Σύμφωνα με τον Ρώσο Μητροπολίτη, τα «έγγραφα» αυτά έχουν προκαλέσει  μια σειρά από σημαντικά ζητήματα.

«Ως Ρωσική Εκκλησία της Διασποράς, προτείναμε μια λεπτομερή και τεκμηριωμένη ανάλυση των εγγράφων αυτών και ταπεινά εκτιμάμε ότι πρέπει να δώσουμε προσοχή σε αυτά τα στοιχεία, διότι  περιείχαν «σφάλματα», «αντιφάσεις» και «αποτυχημένες  διατυπώσεις». Το γεγονός όμως είναι ότι  αυτά τα στοιχεία μπορεί να θεωρηθούν  ως αιρετικά  », δήλωσε ο επικεφαλής της Ρωσικής εκκλησίας στις ΗΠΑ.

Ειδικότερα, ο ίδιος επέστησε την προσοχή στην  ανθρωπολογική  και θεολογική πλάνη των εννοιών που χρησιμοποιούνται στην παρασκευή του εγγράφου «Η αποστολή της Ορθόδοξης Εκκλησίας στο σύγχρονο κόσμο», και σε μια σειρά βασικών ορολογιών  και σημασιολογικών  κενών στο κείμενο του εγγράφου σχετικά με τις σχέσεις της Ορθόδοξης Εκκλησίας με τον υπόλοιπο χριστιανικό κόσμο.

«Κατανοούμε ότι η διαδικασία εκπόνησης ενός τέτοιου εγγράφου είναι πολύ μεγάλη και περίπλοκη, αλλά παρ 'όλα αυτά, πιστεύουμε ότι το  επικείμενο Πανορθόδοξο Συμβούλιο θα λάβει την  συνεισφορά μας σε αυτό»,  είπε ο Μητροπολίτης Ιλαρίωνας.

Εξέφρασε την ελπίδα ότι «θα επικρατήσει στο επερχόμενο Συμβούλιο η αλήθεια και η χάρη της  Εκκλησίας του Θεού» , και προέτρεψε τους πιστούς και τους ιερείς να προσεύχονται γι 'αυτό.

Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρωσίας εμφανίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1920 ως μια ρωσική  ορθόδοξη εκκλησιαστική οργάνωση της διασποράς , που συγκεντρώνει ένα μεγάλο μέρος του κλήρου, και η εμφάνιση της αποτελεί αποτέλεσμα της Οκτωβριανής Επανάστασης και του Εμφυλίου Πολέμου .

Η  εκκλησία αυτή «εξήλθε»  από την υπαγωγή της στο  Πατριαρχείο Μόσχας, μετά την δημοσίευση του Μητροπολίτη Σεργίου (Stragorodsky) της περίφημης «Διακήρυξης» του, με την οποία τόνισε την πίστη προς τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία και  στις σοβιετικές αρχές.

Η κανονική  Κοινωνία μεταξύ της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και της ρωσικής εκκλησίας της διασποράς  αποκαταστάθηκε τον Μάιο του 2007, όταν οι αρχηγοί των δύο Εκκλησιών συμφώνησαν με  πράξη που υπεγράφη στη Μόσχα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ