Αρχείο

Πόλεμος δηλώσεων μεταξύ των Σκοπίων και της Ελλάδος για το στρατόπεδο της Ειδομένης

Γ. Μοτσάκος Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών (Βαλκανίων  και χωρών Κ.Α.Κ )

Ο  Πρόεδρος των Σκοπίων Γ. Ιβάνοφ έκανε έκκληση για βοήθεια της ΕΕ, ώστε η Ελλάδα μπορεί να εκκενώσει το στρατόπεδο στην  Ειδομένη, αναφέρουν τα  σκοπιανά ΜΜΕ.

Ο Πρόεδρος της πΓΔΜ Γκιόργκε Ιβάνοφ μίλησε για το περιστατικό στα σύνορα κοντά στο Γευγελή την Κυριακή, όταν αρκετές χιλιάδες μετανάστες που διαμένουν  στον αυτοσχέδιο καταυλισμό στην ελληνική πλευρά των συνόρων προσπάθησαν  και πάλι δια της βίας να εισέλθουν στην χώρα του .

Ο ίδιος  δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να προσφέρει επιπρόσθετη βοήθεια  στην Ελλάδα για την εκκένωση του στρατοπέδου  της Ειδομένης , η οποία από το σκοπιανό πρακτορείο ειδήσεων αναφέρεται με την σλάβικη ονομασία ως « Sehovo», ενδεικτικό της νοοτροπίας των Σκοπιανών και των αλυτρωτικών τους τάσεων. !!!

Την Δευτέρα, οι σκοπιανές αρχές κατηγόρησαν την Ελλάδα ότι δεν κάνει  απολύτως τίποτα για να αποτρέψει τις συνεχείς εισβολές στον συνοριακό φράκτη, ενώ η Ελλάδα κατηγόρησε την ΠΓΔΜ για τη χρήση δακρυγόνων για να απωθήσουν τους χιλιάδες μετανάστες.

«Τα σκοπιανά όργανα έλαβαν όλα τα απαραίτητα μέτρα που δεν πάρθηκαν  από τις ελληνικές αρχές , για να αποφευχθεί η απόπειρα μαζικής εισβολής μεταναστών στο έδαφός μας. Καλώ την Ευρωπαϊκή Ένωση να βοηθήσει την Ελλάδα να εκκενωθεί το στρατόπεδο στην Ειδομένη, όπου όλες οι τελευταίες προσπάθειες να περάσουν στο έδαφός μας προέρχονται από αυτό. Ο  βαλκανικός  διάδρομος έχει κλείσει με απόφαση που ελήφθη στις Βρυξέλλες. Εφ 'όσον η απόφαση αυτή είναι σε ισχύ, θα το σεβαστούμε και δεν θα επιτρέψουμε την παράνομη διέλευση μέσω του εδάφους μας. Είναι ανάρμοστο μια χώρα που είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, μια χώρα που συμμετείχε στην συνεδρίαση, σήμερα να αδυνατεί  να σεβαστεί την απόφαση αυτή και να θέτει σε κίνδυνο την επικράτεια μιας  γειτονικής χώρας με την παράνομη διέλευση των μεταναστών », τόνισε ο Πρόεδρος Ιβάνοφ  σε συνέντευξή του που είναι μια απάντηση σε προηγούμενες επικρίσεις του  Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας και του  Πρωθυπουργού με στόχο την ΠΓΔΜ.

Η  Γευγελή είναι  η διάβαση «κλειδί» στα  σύνορα ανάμεσα στην Ελλάδα και την ΠΓΔΜ από την οποία  κατ 'εκτίμηση,  εκατομμύρια πρόσφυγες και μετανάστες  πέρασαν μέσα από αυτή προς  τις χώρες του πυρήνα της ΕΕ κατά το παρελθόν έτος.

Η διαδρομή έχει κλείσει μετά την συμφωνία μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας για να σταματήσει η παράνομη μετανάστευση προς την Ευρώπη.

Ο Πρόεδρος των Σκοπίων δήλωσε σε Ελληνικό  τηλεοπτικό σταθμό ότι δεν υπήρξε προηγούμενη ενημέρωση ή προειδοποίηση από την ελληνική πλευρά για  μια μαζική προσπάθεια μεταναστών  να διασχίσουν τα σύνορα.

«Δεν υπήρχε κανένας απολύτως συντονισμός ή κοινή πληροφόρηση για το τι συνέβαινε στο στρατόπεδο Ειδομένης . Αν είχαμε τα απαραίτητα στοιχεία, θα μπορούσαμε να είχαμε ενεργήσει για να αποτρέψουμε το περιστατικό. Η κατάσταση είναι παρόμοια με τα άλλα θεσμικά όργανα που αποτυγχάνουν να ανταλλάσσουν πληροφορίες που είναι απαραίτητες για την εφαρμογή της απόφασης στην οποία κατέληξε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες, για να κλείσει την βαλκανική οδό »,  πρόσθεσε ο Ιβάνοφ.

Ο Πρόεδρος Ιβάνοφ κάλεσε την Ελλάδα να ελέγξει  τα ανοικτά σύνορα καθώς και τους ακτιβιστές οι οποίοι ανακατεύονται  στο στρατόπεδο και διοργανώνουν τις επιδρομές κατά μήκος των συνόρων. «Αντί των διπλωματικών διακοινώσεων, το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών θα έπρεπε να μας έστελνε προειδοποίηση ότι αυτοί οι λεγόμενοι  εθελοντές διανέμουν φυλλάδια στα αραβικά με έκκληση για μια δυναμική εισβολή στο έδαφός μας», κατέληξε ο ίδιος.

Ερωτηθείς σχετικά με προηγούμενα σχόλια του ότι η  μεταναστευτική  κρίση θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως ευκαιρία για να βελτιωθεί η επικοινωνία και οι σχέσεις μεταξύ πΓΔΜ και  Ελλάδας, οι οποίες ευρίσκονται σε κακή πορεία  κατά τη διάρκεια των τελευταίων 25 ετών, ο πρόεδρος Ιβανόφ είπε ότι η πιθανότητα να μετατραπεί η κρίση σε ευκαιρία έχει χαθεί από την ελληνική πλευρά. Αλλά, υπάρχει ακόμα χρόνος.

ΟΙ Σκοπιανοί ως αγνώμονες που είναι ξέχασαν πολύ γρήγορα όταν αυτοί πηδούσαν τα σύνορα για την Ελλάδα για ένα καλύτερο μέλλον.

Καλύτερα όμως που συμβαίνουν όλα αυτά και δείχνει ο «καθένας» το αληθινό πρόσωπο του για να βάλουν μυαλό και οι Έλληνες πολιτικοί.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...