Αρχείο

Ο Α.Τσίπρας ζητά έκτακτη σύνοδο κορυφής της ΕΕ για να δώσει διέξοδο στις συνομιλίες για το χρέος ενώ οι Ευρωπαίοι «κωφεύουν»

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός ο Αλέξης Τσίπρας χθες (27 Απριλίου) ζήτησε βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση για να δώσει διέξοδο στις κρίσιμες συνομιλίες του χρέους, κατηγορώντας παράλληλα   το ΔΝΤ για  «υπονόμευση» της διαδικασίας, αναφέρει σύσσωμος ο ευρωπαϊκός τύπος.

Ο Έλληνας  πρωθυπουργός ζήτησε από τον Πρόεδρο της ΕΕ Ντόναλντ Τουσκ να καλέσει μια έκτακτη  σύνοδο κορυφής για να διευκολυνθούν οι διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές, αλλά οι Ευρωπαίοι παίζουν το ίδιο ακριβώς «παιχνίδι» με το Διεθνές ταμείο.

Η κίνηση αυτή ήρθε μετά την ακύρωση της  αναμενόμενης συνεδρίασης του Eurogroup την Μ.Πέμπτη , τορπιλίζοντας τις  ελπίδες μιας συμφωνίας μέχρι την Κυριακή, που είναι το Ελληνικό Ορθόδοξο Πάσχα, αναφέρουν τα ΜΜΕ .

Οι Ευρωπαίοι και ειδικά οι Γερμανοί μιλούν τώρα για δήθεν ελάφρυνση του χρέους, ενώ όλο το προηγούμενο διάστημα απλά δεν ήθελαν να ακούσουν απολύτως τίποτα. Ποιος μπορεί πλέον να τους πιστέψει και να τους εμπιστευτεί;

Ο  περιβόητος «υμνητής» της Τουρκίας Ν. Τουσκ δήλωσε ότι προέτρεψε τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης να ανταποκριθούν "εντός ημερών", για την σύγκλιση Eurogroup προειδοποιώντας ότι η παράλειψη θα μπορούσε να φέρει μια επανάληψη του δράματος του περασμένου καλοκαιριού.

«Πρέπει να αποφευχθεί μια κατάσταση νέας  αβεβαιότητας για την Ελλάδα», δήλωσε ο Tusk, « χύνοντας και αυτός κροκοδείλια δάκρυα» .

Τσίπρας και Τουσκ θα μιλήσουν  και πάλι σήμερα Μ.  Πέμπτη (28 Απριλίου), δήλωσε  κυβερνητική πηγή.

Ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ από την πλευρά του την Τετάρτη (Απρίλιος 27) δήλωσε ότι η επόμενη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης θα μπορούσε να λάβει χώρα "την επόμενη εβδομάδα ή, τελικά, μια  εβδομάδα μετά".

"Ξέρω ότι υπάρχει μια αίσθηση του κατεπείγοντος που όλοι μοιραζόμαστε," είπε ο Γερούν Ντάισεμπλουμ  σε συνέντευξη Τύπου στο Παρίσι.

«Χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο για να συνεργαστούμε  με τα θεσμικά όργανα και την ελληνική κυβέρνηση» σε νομικά και πολιτικά ζητήματα, καθώς και στο ζήτημα της μείωσης του χρέους, πρόσθεσε.

Η Ελληνική κυβέρνηση δια μέσω της  εκπροσώπου της κ. Όλγας Γεροβασίλη  δήλωσε  ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο "υπονομεύει" τις τελευταίες διαπραγματεύσεις με τις απαιτήσεις  του να  ξεφεύγουν από την συμφωνία διάσωσης του Ιουλίου 2015.

Ειδικότερα, η Ελλάδα πιστεύει ότι το ΔΝΤ απαιτεί επιπλέον «μέτρα έκτακτης ανάγκης», που η ευρωζώνη την περασμένη εβδομάδα δεν ζήτησε να συναφθούν  στο σημερινό γύρο των συνομιλιών.

Η Ελλάδα έχει ήδη δεσμευτεί να εξοικονομήσει 5,4 δισεκατομμύρια € από το 2018 για να ικανοποιήσει τους στόχους διάσωσης, αλλά τα νέα μέτρα,  που επιθυμούν να εγκριθούν από το κοινοβούλιο τώρα και ανέρχονται  σε  3,6 δις €, θα διαλύσουν ότι έχει απομείνει από  αυτό που ονομάζεται ακόμα ελληνική οικονομία.

Η Γεροβασίλη είπε ότι οι νέες απαιτήσεις είναι  "πέρα από τα όρια του ελληνικού Συντάγματος και του ευρωπαϊκού νομικού συστήματος".

Σύμφωνα με την ελληνική κυβερνητική πηγή, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jean-Claude Juncker αποκάλεσε επίσης τις απαιτήσεις του ΔΝΤ "παράλογες".

Πηγές  της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δήλωσαν χθες στο  EurActiv  ότι η αναβολή της συνεδρίασης του Eurogroup  «δεν είναι μια καταστροφή», διότι οι τεχνικές ομάδες και από τις δύο πλευρές χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να προετοιμαστούν.

Οι Ευρωπαίου σύμφωνα με πηγές τρέμουν στο ενδεχόμενο  να έχουν τις ελληνικές διαπραγματεύσεις  γα το χρέος μαζί  με το δημοψήφισμα στις 23 Ιουνίου 2016. 

Η κυβέρνηση τις τελευταίες εβδομάδες έχει συγκεντρώσει περίπου 500 εκατομμύρια € από τα ταμειακά αποθέματα των κρατικών φορέων, συμπεριλαμβανομένου του Κοινοβουλίου και των ταμείων κοινωνικής ασφάλισης, πρόσθεσε κυβερνητική  πηγή.

https://youtu.be/H3YHY6oMvtA

https://youtu.be/R_cZXHySRJE

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ