Αρχείο

Οι ΗΠΑ μας πιέζουν για τις νέες ταυτότητες με το μικροτσίπ

Οι ΗΠΑ πιέζουν τις ελληνικές αρχές για εκσυγχρονισμό των ταυτοτήτων και γι’ αυτό τον λόγο ζητούν να επισπευσθούν οι διαδικασίες έκδοσης των νέων.

Όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ του ο Ελεύθερος Τύπος η Ουάσινγκτον θεωρεί ότι οι ελληνικές ταυτότητες πλαστογραφούνται με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα στους ελέγχους στα σύνορά τους, όπου κατά καιρούς έχουν συλληφθεί άτομα που εξέδωσαν ταξιδιωτικά έγγραφα με τη χρήση πλαστών ελληνικών ταυτοτήτων.

Αξιωματούχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη αναφέρει στον “ΕΤ” ότι «άσχετα με το τι ζητάνε οι Αμερικανοί εμείς έπρεπε ούτως ή άλλως να εκδώσουμε δελτία ταυτότητας, διότι αυτό αποτελεί –μεταξύ άλλων- δέσμευσή της χώρας μας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση από το 2006. Μέχρι τα μέσα του Ιουνίου 2016 οι επιτροπές θα παραδώσουν έτοιμους τους φακέλους με τις προτάσεις τους. Στη συνέχεια, θα δοθεί η πολιτική έγκριση και θα προχωρήσουμε στη νομοθέτηση των νέου τύπου ταυτοτήτων. Κατόπιν, θα γίνει ο διαγωνισμός για τον ανάδοχο και αν όλα πάνε καλά μετά από τρεις μήνες θα πέσουν οι υπογραφές. Εκτιμάμε ότι οι πολίτες θα έχουν στα χέρια τους τα σύγχρονα έγγραφα την άνοιξη ή το καλοκαίρι του 2017. Αν οτιδήποτε μας καθυστερήσει οι εταίροι μας εκτιμάμε ότι θα μας δώσουν –όπως συνηθίζεται- σιωπηρές παρατάσεις, οπότε δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα. Πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο εγχείρημα που εκ των πραγμάτων δεν γίνεται από τη μία ημέρα στην άλλη».

Τα νέα δελτία ταυτότητας θα περιέχουν μικροτσίπ, στο οποίο σε πρώτη φάση θα αποθηκεύονται βιομετρικά χαρακτηριστικά. Σε δεύτερο χρόνο θα υπάρχει η δυνατότητα αναβάθμισης των στοιχείων, καθώς τελικός στόχος είναι το μικροτσίπ να περιέχει πληροφορίες που σχετίζονται με το ιατρικό ιστορικό και την ασφάλιση του κατόχου, όπως και το ΑΦΜ.

Οι πολίτες θα κληθούν να καταβάλλουν παράβολο κόστους περίπου 10 ευρώ για την απόκτηση των νέων εγγράφων, τα οποία θα εκδοθούν με χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, το συνολικό κόστος θα αγγίξει τα 80.000.000 ευρώ.

hellasforce.com

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

C-130 Hercules
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Μάτωσε» η Λεγεώνα των Ξένων-Δεκάδες νεκροί και τραυματισμένοι μισθοφόροι εκκενώνονται στη Πολωνία μετά από ρωσικό πλήγμα στον Δνείπερο

Οι Ρώσοι χτύπησαν ξενοδοχείο στον Δνείπερο που φιλοξενούσε δυτικούς μισθοφόρους και στρατιωτικούς εκπαιδευτές