Αρχείο

Ξεπούλημα της Κύπρου για Χάρη του Μνημονίου!

Γράφει ο Χρήστος Βαλκάνιος

Τώρα που έχουμε νοιώσει πολύ καλά τι θα πει μνημόνιο και αποτελεί κοινή διαπίστωση ότι από τα μνημόνια δεν βγαίνεις ποτέ φυσιολογικά, παρά μόνο αν κάποιοι το αποφασίσουν …, είχαμε αρχίσει να προβληματιζόμαστε πως τελικά τα κατάφερε η Κύπρος, ποιο ήταν το deal που έγινε… Όμως δεν κράτησε πολύ ο προβληματισμός μας, όλα φαίνεται να απαντήθηκαν, όταν μάθαμε για υποσχέσεις – δεσμεύσεις των Βρυξελλών προς την Τουρκία για λύση του Κυπριακού εντός του 2016 και ξεπάγωμα όλων των κεφαλαίων που δεσμεύει η Κύπρος. Εάν αυτές οι υποσχέσεις τελικά γίνουν πραγματικότητα θα μιλάμε για την μεγαλύτερη προδοσία μετά από αυτή της Κυπριακής τραγωδίας του 1974.

 Έτσι, υποσχέσεις για λύση του Κυπριακού εντός του 2016 και για παράλληλο ξεπάγωμα τουρκικών διαπραγματευτικών κεφαλαίων που μπλοκάρει μονομερώς η Κυπριακή Δημοκρατία αναλήφθηκαν, σύμφωνα με τον Κυπριακό τύπο, έναντι της Άγκυρας από τις Βρυξέλλες και από κράτη-μέλη της Ε.Ε !!!!!!!! Ανώτατοι αξιωματούχοι στην έδρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεσμεύθηκαν έναντι του Τούρκου Πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου ότι θα πράξουν ό,τι περνά από το χέρι τους για υλοποίηση αυτού του διπλού στόχου, εντός του τρέχοντος έτους, ανέφερε κοινοτική πηγή με άριστη γνώση των συζητήσεων που οδήγησαν στη συμφωνία Ε.Ε-Τουρκίας για το προσφυγικό και των ανταλλαγμάτων που εξασφάλισε η Κυβέρνηση Ερντογάν. Η ίδια πηγή ανέφερε ότι «οι συζητήσεις που έγιναν τις προηγούμενες βδομάδες κατέδειξαν ότι το ξεπάγωμα των τουρκικών κεφαλαίων έπρεπε να πάρει μια μικρή αναβολή, προκειμένου να παρασχεθεί χρόνος για την επίλυση του Κυπριακού, που εκτιμάται από όλα τα μέρη ότι δύναται να οδηγηθεί σε οριστική διευθέτηση μέχρι το τέλος του 2016».

Θεωρούμε μετά από αυτές τις τοποθετήσεις, ότι οι Βρυξέλλες έχουν ήδη δημιουργήσει ένα άτυπο πακέτο, θεωρώντας ότι το Κυπριακό μπορεί και πρέπει να επιλυθεί μέχρι τα τέλη του 2016, προκειμένου να ανοίξει και ο δρόμος για το ξαπάγωμα των τουρκικών διαπραγματευτικών κεφαλαίων. Το άτυπο αυτό πακέτο φυσικά δεν προέκυψε τυχαία αλλά προφανώς συνδυάζεται με την πρόσφατη έξοδο της Κύπρου από το μνημόνιο, μόνο κάποιος αφελής δεν θα το έβλεπε. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης που τελευταία είχε κερδίσει πλήρως τις εντυπώσεις, ότι εργάζεται για το συμφέρον του τόπου, ευχόμαστε να μην παίζει διπλό παιχνίδι, αλλά να παίζει με τις ορέξεις των Τούρκων και στο τέλος να φροντίσει για την επικράτηση του ΟΧΙ σε όποιο νέο δημοψήφισμα. Διαφορετικά θα έχει αποδεχθεί μία από τις μεγαλύτερες εθνικές απώλειες, θα το χρεωθεί προσωπικά και θα το πληρώσει από τον Κυπριακό λαό που θα αντιληφθεί όλη αυτή την απάτη.

Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος

Στρατηγικός Αναλυτής

Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας

στη ΝΑ Μεσόγειο

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ