Κοινωνία

Μια πολύτιμη συμβουλή ζωής από έναν 24χρονο ετοιμοθάνατο άντρα.

Είναι εύκολο να πέσουμε στην παγίδα της καθημερινότητας. Έχουμε συνείδηση και λόγω του ισχυρού μυαλού μας, έχουμε την τάση να αξιοποιούμε αυτό το μοναδικό δώρο σε όλα τα λάθος μέρη. Όπως το να αγχωνόμαστε και να χάνουμε τον ύπνο μας για μικρής σημασίας πράγματα, που μας κρατούν ξύπνιους τα βράδια.

Μια πρόσφατη ιστορία περιγράφει την ιστορία ενός ανθρώπου, που βοηθούσε στο χτίσιμο μικρών σπιτιών για άστεγους στην τοπική κοινότητα του Όκλαντ στην Καλιφόρνια. Μια από τις πιο σημαντικές παρατηρήσεις του ήταν, ότι βοηθώντας ανθρώπους που δεν έχουν καμία περιουσία, είναι πιο διασκεδαστικό, αφού οι άνθρωποι αυτοί κάνουν λιγότερα παράπονα και περνάει πιο ευχάριστα η ώρα μαζί τους από ότι με τους ανθρώπους που φαίνεται να τα έχουν όλα.

Τι είναι αυτό που έχει μεγαλύτερη αξία για εσάς; Ξέρετε; Πολλοί από εμάς περνάμε πολλές ώρες, κάνοντας αυτο-αντανάκλαση και ελπίζοντας να βρουν τις απαντήσεις που θα τους χαρίσουν γαλήνη. Από ότι φαίνεται, όμως, μόλις η ύπαρξή μας τεθεί σε κίνδυνο, όλες οι απαντήσεις ξεκαθαρίζουν αμέσως. Η ύπαρξή μας σε αυτόν τον πλανήτη διαρκεί όσο και η ριπή οφθαλμού. Η ουσία της ζωής δεν βρίσκεται στο πόσο καιρό ζούμε, αλλά στο τι κάνουμε όσο ζούμε.

Διαβάστε το γράμμα αυτού του 24χρονου ετοιμοθάνατου άντρα και θα συνειδητοποιήσετε, ότι  είναι καλύτερο να διαμορφωθεί η ζωή σας από τις επιλογές που είχατε το κουράγιο να κάνετε και όχι από αυτές που δεν κάνατε:

“Είμαι μόνο 24 ετών και έχω ήδη διαλέξει την τελευταία μου γραβάτα. Είναι η γραβάτα που θα φορέσω στην κηδεία μου σε μερικούς μήνες από τώρα. Μπορεί να μην ταιριάζει με το κοστούμι μου, αλλά νομίζω ότι θα είναι ιδανική για την περίσταση.

Η διάγνωση του καρκίνου ήρθε πολύ αργά, χωρίς να μου αφήνει ούτε την παραμικρή ελπίδα για ζωή, αλλά συνειδητοποίησα ότι το πιο σημαντικό πράγμα σχετικά με τον θάνατο είναι να αφήσεις τον κόσμο λίγο καλύτερο από ότι τον βρήκες. Ο τρόπος που ζούσα την ζωή μου μέχρι τώρα, η ύπαρξή μου ή καλύτερα η απώλεια αυτής, δεν έχει καμία σημασία, γιατί έχω ζήσει χωρίς να κάνω κάτι που να έχει επιρροή.

Πριν υπήρχαν τόσα πολλά πράγματα με τα οποία απασχολούσα το μυαλό μου. Όμως, όταν έμαθα πόσος χρόνος μου έχει απομείνει τα πράγματα έγιναν εντελώς ξεκάθαρα. Οπότε, ο λόγος που σας γράφω είναι εντελώς εγωιστικός: Θέλω να δώσω νόημα στην ζωή μου με το να μοιραστώ μαζί σας αυτά που έχω συνειδητοποιήσει:

– Μην σπαταλάτε τον χρόνο σας σε μια δουλειά που δεν σας αρέσει. Είναι σίγουρο, ότι ποτέ δεν θα γίνετε επιτυχημένοι σε κάτι που δεν σας τραβάει το ενδιαφέρον. Η υπομονή, το πάθος και η αφοσίωση έρχονται πολύ εύκολα, όταν ασχολείστε με κάτι που αγαπάτε.

– Είναι ανόητο να φοβάστε την γνώμη των άλλων. Ο φόβος μας αποδυναμώνει και μας παραλύει. Αν τον αφήσετε, θα μεγαλώνει και θα μεγαλώνει μέχρι που δεν θα αναγνωρίζετε τον εαυτό σας. Ακούστε την φωνή μέσα σας και ακολουθήστε την. Κάποιοι μπορεί να σας πουν τρελό, αλλά κάποιοι άλλοι μπορεί να σας πουν θρύλο.

– Πάρτε τον έλεγχο της ζωής σας. Αναλάβετε την ευθύνες σας. Κόψτε τις κακές συνήθειες και υιοθετήστε έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Βρείτε ένα άθλημα που σας αρέσει. Πάνω από όλα, όμως, μην αναβάλετε. Η ζωή σας πρέπει να διαμορφωθεί από αποφάσεις που πήρατε και όχι από αποφάσεις που δεν πήρατε.

– Να εκτιμάτε τους ανθρώπους που βρίσκονται δίπλα σας. Οι συγγενείς και οι φίλοι σας είναι μια ατελείωτη πηγή αγάπης και δύναμης. Γι’ αυτό ακριβώς δεν πρέπει να τους θεωρούμε δεδομένους.

Μου είναι δύσκολο να εκφράσω τα συναισθήματά μου για αυτές τις πολύ απλές συνειδητοποιήσεις, αλλά ελπίζω να ακούσετε κάποιον που ξέρει από εμπειρία πόσο πολύτιμος είναι ο χρόνος.

Δεν είμαι αναστατωμένος, γιατί καταλαβαίνω ότι οι τελευταίες μέρες της ζωής μου έχουν αποκτήσει νόημα. Μετανιώνω μόνο που δεν θα μπορέσω να δω πολλές από τις καινούργιες και ενδιαφέρουσες εφευρέσεις που θα γίνουν στο μέλλον. Επίσης, ελπίζω ότι ο πόλεμος στην Συρία και την Ουκρανία θα τελειώσει σύντομα.

Νοιαζόμαστε τόσο πολύ για την υγεία και την ακεραιότητα του σώματός μας, που δεν καταλαβαίνουμε, ότι δεν είναι κάτι παραπάνω από ένα κουτί μέσα στο οποίο υπάρχουν η προσωπικότητά μας, οι σκέψεις μας, οι πεποιθήσεις και οι προθέσεις μας. Αν δεν υπάρχει τίποτα σε αυτό το πλαίσιο που να μπορεί να αλλάξει τον κόσμο, τότε δεν έχει σημασία αν θα εξαφανιστεί. Πιστεύω, ότι όλοι έχουμε δυνατότητες, αλλά χρειάζεται να βρούμε το κουράγιο να το συνειδητοποιήσουμε.

Μπορείτε να αφήσετε την ζωή να σας πάει όπου θέλει αυτή ή μπορείτε αγωνιστείτε για αυτά που θέλετε και να γράψετε την δική σας ιστορία. Ελπίζω να κάνετε την σωστή επιλογή.

Αφήστε το στίγμα σε αυτόν τον κόσμο. Να ζείτε μια ουσιαστική ζωή με ό.τι συνεπάγεται αυτό για εσάς. Ο κόσμος είναι σαν μια μεγάλη παιδική χαρά όπου όλα είναι πιθανά. Ωστόσο, δεν θα είμαστε εδώ για πάντα. Η ζωή μας είναι μια μικρή σπίθα σε αυτόν τον όμορφο και μικρό πλανήτη, που πετά με απίστευτη ταχύτητα στο απέραντο σκοτάδι του αγνώστου σύμπαντος. Οπότε, απολαύστε τον χρόνο σας εδώ με πάθος. Κάντε την ζωή σας ενδιαφέρουσα. Δώστε της νόημα!

Σας ευχαριστώ.”

Πηγή

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ