Κόσμος

«Καταραμένη φτώχεια» στις ένοπλες δυνάμεις της Σερβίας αναγκάζει σε παραιτήσεις μαζικά τα στελέχη

Η δεινή  οικονομική κατάσταση που επικρατεί στις σερβικές ένοπλες δυνάμεις επηρεάζει τα στελέχη του στρατού καταρρακώνοντας το ηθικό τους, τονίζουν σερβικές οργανώσεις στρατιωτικών  .

Μόνο κατά τους δύο πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους, παραιτήθηκαν 152 οπλίτες με σύμβαση , ενώ μέσα σε ένα χρόνο έχουν παραιτηθεί  περίπου 800 επαγγελματίες στρατιώτες , σύμφωνα με την ένωση στρατιωτικών  της Σερβίας και σχετικό δημοσίευμα.

Η Στρατιωτική Ένωση της Σερβίας στο τέλος του περασμένου μήνα προειδοποίησε για την άκρως ανησυχητική κατάσταση στο Στρατό της Σερβίας, που αποτελεί την κύρια αιτία  που όλο και περισσότεροι επαγγελματίες στρατιώτες «αποχωρούν»  από την υπηρεσία!

Σύμφωνα με την ένωση, το ηθικό τους είναι χαμηλό και τα στελέχη δεν έχουν κίνητρα για να εκτελέσουν καθημερινές εργασίες, λόγω του  πενιχρού  μισθού, των κακών συνθηκών , του πεπαλαιωμένου   υλικού και των  συνεχων  υπηρεσιών.

« Αποχωρούν κάθε μέρα στρατιώτες» ,  είπε σε μια δήλωση ο μοναδικός εκπρόσωπος των συνδικαλιστικών στρατιωτικών οργανώσεων  και προειδοποιεί ότι σύμφωνα με  δημοσκοπήσεις, ότι  πάνω από το 50 τοις εκατό των μελών των Ενόπλων Δυνάμεων είναι δυσαρεστημένοι από τον μισθό τους, ενώ περισσότερο από το 81% έχει εισόδημα μικρότερο από το μέσο όρο στη Σερβία.

Οι επαγγελματίες στρατιώτες κερδίζουν μηνιαίως περίπου 31.000 δηνάρια (250 ευρώ), οι αξιωματικοί περίπου 41.000 δηνάρια (335 ευρώ), και οι στρατεύσιμοι  περίπου 22.000 δηνάρια (180 ευρώ).

Η σερβική συνδικαλιστική οργάνωση υπενθυμίζει  ότι λόγω των  καταστάσεων, το 72 τοις εκατό των ατόμων που εγκατέλειψαν το στρατό, το έκαναν οικεία βουλήσει .

Το Υπουργείο Άμυνας της Σερβίας δεν διάψευσε ότι στις ένοπλες δυνάμεις της Σερβίας μέσα σε αυτό το έτος αποχώρησαν 152 στρατιώτες, αλλά σημειώστε ότι ταυτόχρονα έχει εγκριθεί για να καταταγούν  431  επαγγελματίες στρατιώτες, από τους οποίους  οι 220 θα παρουσιαστούν μέσα στο στον Απρίλιο στις μονάδες .

Οι επαγγελματίες στρατιώτες στην Σερβία αμείβονται με  τον πιο χαμηλό μισθό στα Βαλκάνια . Σύμφωνα με  μελέτη οι επαγγελματίες στρατιώτες της πΓΔΜ λαμβάνουν μισθό  € 417, 450 ευρώ λαμβάνουν στην Β-Ε, στο Μαυροβούνιο 470 ευρώ, ενώ  στην Σλοβενία ​​μεταξύ 665 και 1100 ευρώ.

Ο Λοχίας των κροατικών ενόπλων δυνάμεων αμείβεται με  € 945, ενώ ο  υπολοχαγός 1100. Ενώ ένας λοχίας στη Σερβία αμείβεται με 350 ευρώ  και ένας  υπολοχαγός με  € 430.

Ο αμυντικός αναλυτής Αλεξάντερ Ράντιτς, τόνισε για αυτό το σοβαρό θέμα  ότι  δεν είναι μόνο οικονομικό, αλλά έχει επίσης μια συστημική φύση, η οποία είναι και ο κύριος λόγος που ο Στρατός της Σερβίας ευρίσκεται στην πιο απελπιστική κατάσταση που μπορούσε να βρεθεί.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...