Κόσμος

Ισπανικό αδιέξοδο με τα αεροσκάφη για το αεροπλανοφόρο…

Σε μεγάλο πονοκέφαλο για το ισπανικό ναυτικό έχει εξελιχθεί το ζήτημα της αντικατάστασης των γερασμένων μαχητικών αεροσκαφών τύπου EAV-8B Harrier II/Plus (McDonnell Douglas/BAE) που επιχειρούν από το ισπανικό αεροπλανοφόρο «Juan Carlos I», καθώς η χώρα δε συμμετείχε στην ανάπτυξη στη μοναδική ουσιαστικά εναλλακτική, αυτή των F-35 της Lockheed Martin.

Τις σχετικές δηλώσεις έκανε ο ίδιος ο αρχηγός του ισπανικού Ναυτικού, ναύαρχος Jaime Muñoz-Delgado Diaz del Rio, ο οποίος διαπιστώνει ότι για την αντικατάσταση των μαχητικών θα απαιτηθούν πολύ περισσότερα χρήματα, σε μια εξαιρετικά δύσκολη οικονομική συγκυρία…

Τα μαχητικά θα πρέπει αν αποσυρθούν από την υπηρεσία το διάστημα μεταξύ 2025-2027. Μια από τις λύσεις που εξετάζονται είναι η από κοινού προμήθεια των μαχητικών με την ισπανική Αεροπορία, η οποία δεν δείχνει «ζεστή», καθώς επιχειρεί τα ευρωπαϊκά EF-2000 Typhoon (Eurofighter) στην ανάπτυξη των οποίων συμμετείχε η Ισπανία με την CASA που αποτελούσε οργανικό μέρος της EADS συμμετέχοντας στην κοινοπραξία του Eurofighter και σήμερα της διαδόχου Airbus.

Το ισπανικό Ναυτικό επίσης «φλερτάρει» με την προμήθεια ελικοπτέρων της NHIndustries, τη ναυτική έκδοση των γνωστών NH-90, καθώς ορισμένα από τα ελικόπτερα που επιχειρεί ο Κλάδος, βρίσκονται στην πέμπτη δεκαετία της επιχειρησιακής τους ζωής και τα χρήματα για να διατηρηθούν σε υπηρεσία στο τέλος θα είναι ίσως και περισσότερα από την αντικατάστασή τους.

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο σχεδιασμού του ισπανικού Ναυτικού, σε εξέλιξη βρίσκονται διαπραγματεύσεις με την Airbus, σε μια προσπάθεια να μειωθεί η «αλμυρή» τιμή των 90 εκατ. ευρώ για καθένα από τα ελικόπτερα της ναυτικής έκδοσης, ώστε να προχωρήσει η προμήθεια 12 για να καλυφθούν οι επιχειρησιακές απαιτήσεις.

Η τιμή της στάνταρ έκδοσης του ελικοπτέρου είναι μόλις 15 εκατομμύρια ευρώ, που έχει επιλεγεί για να καλύψει τις ανάγκες του συνόλου των ισπανικών ενόπλων δυνάμεων. Όσο πιο πλήρη σε εξοπλισμό και να είναι τα ελικόπτερα, ο εξαπλασιασμός της τιμής δύσκολα «χωνεύεται» στην τρέχουσα συγκυρία, δημιουργώντας και πολιτικό πρόβλημα.
defence-point.gr

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...