Υγεία

Η μαγειρική σόδα λευκαίνει τα δόντια: μύθος ή αλήθεια;

Το βούρτσισμα των δοντιών με μαγειρική σόδα μπορεί να εξαλείψει τους λεκέδες στην επιφάνειά τους και να κάνει το χαμόγελό μας να δείχνει πιο λευκό. Ωστόσο, υπάρχουν και αρνητικές συνέπειες που καλό είναι να έχουμε υπόψιν.

Η μαγειρική σόδα μπορεί να χρησιμοποιηθεί επιτυχώς για να αφαιρέσουμε από την επιφάνεια (αδαμαντίνη) των δοντιών λεκέδες που προκαλούνται από την κατανάλωση τσαγιού, καφέ και αναψυκτικών, καθώς και από το κάπνισμα. Η ανάμειξη μαγειρικής σόδας με νερό απελευθερώνει τις ελεύθερες ρίζες από το μείγμα οι οποίες σπάζουν τα μόρια των ουσιών που έχουν προκαλέσει στο σμάλτο.
Γιατί να χρησιμοποιήσουμε μαγειρική σόδα για βούρτσισμα των δοντιών;

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι που κάνουν το βούρτσισμα με μαγειρική σόδα μια ελκυστική επιλογή. Κατ 'αρχάς γυαλίζει τα δόντια και τους δίνει μια πιο λευκή εμφάνιση. Δεύτερον, η μαγειρική σόδα καταπολεμά την κακή αναπνοή. Τέλος, η μαγειρική σόδα είναι φτηνή. Σε σύγκριση με άλλα λευκαντικά δοντιών, η μαγειρική σόδα είναι φθηνότερη, αν αναλογιστούμε μάλιστα πως ένα κανονικού μεγέθους κουτί μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πάνω από 100 βουρτσίσματα.

Οδηγίες για το βούρτσισμα με μαγειρική σόδαΕίναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι δεν πρέπει να βουρτσίζουμε με μαγειρική σόδα πάνω από δύο φορές την εβδομάδα, διότι κάτι τέτοιο μπορεί να προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά στο σμάλτο των δοντιών.
α) μαγειρική σόδα σε μορφή σκόνης
1. Βρέχουμε την οδοντόβουρτσα με νερό και στη συνέχεια την βυθίζουμε στο σόδα. Αυτό εξασφαλίζει ότι η μαγειρική σόδα κολλά στις τρίχες της οδοντόβουρτσας.
2. Βουρτσίζουμε για 2 λεπτά.
4. Ξεπλένουμε με νερό για να απομακρυνθούν τυχόν υπολείμματα.
β) μαγειρική σόδα και ξύδι
1. Διαλύουμε τη σόδα, μια πρέζα αλάτι και μερικές σταγόνες λευκό ξύδι στο νερό.
2. Βουτάμε την οδοντόβουρτσα στο μίγμα και στη συνέχεια βουρτσίζουμε απαλά για 2 λεπτά.
3. Ξεπλένουμε την οδοντόβουρτσα με νερό και στη συνέχεια βουρτσίζετε τα δόντια ξανά με κανονική οδοντόπαστα.
γ) μαγειρική σόδα με οδοντόπαστα
1. Ανακατεύουμε τη σόδα με οδοντόπαστα και νερό για να σχηματιστεί μια πάστα.
2. Βουρτσίζουμε τα δόντια για 2 λεπτά.
3. Ξεπλένουμε με νερό.

 

δ) μαγειρική σόδα με φράουλεςΕπειδή οι φράουλες είναι γνωστό για τις λευκαντικές τους ιδιότητες, συνδυάζοντάς τα με μαγειρική σόδα έχουμε ακόμη καλύτερο αποτέλεσμα.
1. Λιώνουμε μια φρέσκια, ώριμη φράουλα και ανακατεύουμε με μαγειρική σόδα ώσπου να δημιουργηθεί ένας πολτός.
2. Βουρτσίζουμε για 2 λεπτά.
3. Ξεπλένουμε το στόμα με.

 

ΜειονεκτήματαΈνα σημαντικό μειονέκτημα της μαγειρικής σόδας είναι ότι είναι ελαφρώς άγρια για το σμάλτο των δοντιών. Αν χρησιμοποιείται συχνά, με την πάροδο του χρόνου μπορεί να αποδυναμώσει το σμάλτο των δοντιών. Η διάβρωση του σμάλτου μπορεί να κάνει τα δόντια πιο ευαίσθητα και πιο ευάλωτα στην οδοντική τερηδόνα. Αυτό το είδος της βλάβης είναι μη αναστρέψιμο και μπορεί να επιδεινωθεί συν τω χρόνω.
Ένα άλλο μειονέκτημα είναι ότι η μαγειρική σόδα δεν σκοτώνει τα βακτήρια όπως οι οδοντόκρεμες του εμπορίου.
clickatlife.gr

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ