Αρχείο

ΕΚΤΑΚΤΟ: Παίζοντας το χαρτί της Ρωσίας ενάντια στις κυρώσεις της ΕΕ η κυβέρνηση ετοιμάζεται ακόμη και για βέτο στους Ευρωπαίους δανειστές

«Φουλ επίθεση» από την Ελλάδα εναντίον των κυρώσεων στην Ρωσία στην  συζήτηση στην ΕΕ τον Ιούνιο, αναφέρουν πριν από λίγο τα ρωσικά ΜΜΕ.   

Δεν γνωρίζουμε ποια είναι τα σχέδια της χώρας μας μετά τις νέες «τρομακτικές» απαιτήσεις των αδίστακτων  δανειστών , αλλά ένα είναι σίγουρο όσο καθόμαστε και τους ακούμε τόσο πιο πολύ θα μας «υποβιβάζουν».

Ενδεχομένως η κυβέρνηση βλέποντας την προκλητικά αδιάφορη στάση της ΕΕ, και την παρέκκλιση  στα δεδομένα της συμφωνίας της 12 Ιουλίου 2015, να περνάει στην επίθεση , ακολουθώντας την γνωστή ρύση « εάν θέλετε να  μας διαλύσετε εσείς, μπορούμε να το κάνουμε και εμείς σε εσάς».

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti, η  Ελλάδα κατά την διάρκεια της  συζήτησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση τον Ιούνιο θα αντιταχθεί σφοδρά ενάντια στην επέκταση των ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Ρωσίας, σύμφωνα με δήλωση στο πρακτορείο του  Υφυπουργού  Εξωτερικών κ.  Νίκου Ξυδάκη.

Τον Ιούνιο, η ΕΕ θα συζητήσει την κατάσταση σχετικά με τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Ο Ιταλός πρωθυπουργός Matteo Renzi, δήλωσε ότι οι κυρώσεις δεν θα ανανεωθούν αυτόματα και το θέμα θα συζητηθεί σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων.

«Η θέση της Ελλάδας είναι ότι οι κυρώσεις έχουν βλάψει αμοιβαία τις σχέσεις  Ευρώπης-Ρωσίας και δεν έχουν  ωφελήσει κανέναν , παρά μόνο διατηρούν την ατμόσφαιρα της έντασης . Οι κυρώσεις θα πρέπει να αρθούν , αυτή είναι παλιά μας θέση.» είπε ο κ.  Ξυδάκης .

«Συζητάμε με την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και με τις χώρες που θέλουν να συμμαχήσουν μαζί μας,  την άρση των κυρώσεων ακολουθώντας την  θέση μας . Αυτές οι κυρώσεις  δεν πρόκειται να ωφελήσουν  ούτε την  Ευρώπη ούτε τις  ευρωπαϊκές χώρες στο σύνολο τους ή την ευρωπαϊκή οικονομία, ούτε την Ρωσία,  καθώς ούτε και τον κύκλο εργασιών,  το εμπόριο ή τα ταξίδια των πολιτών μεταξύ ΕΕ και Ρωσίας . Μπορούν να βλάψουν αλλήλους στους τομείς της οικονομίας, και να δημιουργήσουν  εντάσεις ανάμεσα μας  »,  δήλωσε ο πρώτος αναπληρωτής επικεφαλής του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών.

Σύμφωνα με τον κ. Ξυδάκη , η Ελλάδα θα συνεχίσει να κινείται  προς την κατεύθυνση αυτή , και φαίνεται ότι υπάρχει  αλλαγή στάσης και από άλλες χώρες της ΕΕ.

«Ήμασταν από τους πρώτους που μίλησαν εναντίον των κυρώσεων και είπαμε  ότι η υπόθεση αυτή πρέπει να λήξει και φαίνεται ότι το   κατάλληλο κλίμα στην  Ευρώπη έχει δημιουργηθεί, και ήρθε η ώρα να τελειώσει αυτό». Κατέληξε ο Έλληνας ΥΦΕΞ .

«Το ερώτημα αφορά το αν η Ελλάδα θα χρησιμοποιήσει το βέτο εάν η ΕΕ αποφασίσει να επεκτείνει τις κυρώσεις», τόνισε ο Έλληνας αξιωματούχος.

«Τώρα είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για τέτοιες ενέργειες, επειδή, όπως βλέπετε και από τις δηλώσεις των Ιταλών, και άλλων χωρών  ωριμάζει (η κατάσταση) εκτιμώ ότι θα το κάνουμε χωρίς να ασκήσουμε το δικαίωμα του βέτο».

«Θα υπάρξουν πιέσεις από πολλές χώρες, τα οικονομικά συμφέροντα που έχουν πληγεί θέλουν να υπάρχουν πολύ καλές διπλωματικές σχέσεις με τη Ρωσία και κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση»,κατέληξε ο κ. Ξυδάκης .

Με την παρατήρηση ότι υπάρχει μια ομάδα χωρών, που υποστηρίζει  την επέκταση των κυρώσεων ο κ. Ξυδάκη, δήλωσε ότι η ατμόσφαιρα αλλάζει. «Η αλλαγή της ατμόσφαιρας είναι τώρα γεγονός διότι  η Ελλάδα, η Ισπανία, η Ιταλία, είναι υπέρ της ελληνικής πρότασης », δήλωσε ο ίδιος.

Σχολιάζοντας την είδηση στο ρωσικό πρακτορείο, Ρώσος αναγνώστης αναφέρει ότι «οι Έλληνες χρειάζονται χρήματα. Οι Έλληνες θα προσπαθήσουν να πουλήσουν ακριβότερα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή «την κατάργηση των αντι-ρωσικών κυρώσεων. Αντιλαμβανόμαστε ότι αυτή είναι η πολιτική, αυτό είναι χρήματα και τίποτα προσωπικό. Μπορούμε επίσης να καταλάβουμε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν θα μπει ποτέ στον κόπο να πληρώσει  για αυτό, και  θα άρει τις κυρώσεις ....», αποτελώντας  ενδεικτικό το πώς βλέπουν οι Ρώσοι την ελληνική στάση στο θέμα αυτό.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...