Εκκλησία

Σιατίστης Παύλος: Ετοιμάζουμε ένα κόσμο που θα είναι η κόλαση των παιδιών μας-Τι είπε για την ευλογημένη βία

Εκδήλωση αφιερωμένη στην Μεγάλη Εβδομάδα από την Ιερά Μητρόπολη Σισανίου και Σιατίστης

Mε μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε και φέτος η Εορταστική Εκδήλωση εν όψει των Αγίων εορτών της Μεγάλης Εβδομάδος, το Σάββατο του Λαζάρου 23 Απριλίου 2016, την οποία διοργανώνει η Ιερά Μητρόπολις Σισανίου και Σιατίστης, με σκοπό, όπως ανέφερε ο Σεβασμιώτατος, να την σπουδάσουμε περισσότερο, να την κατανοήσουμε βαθύτερα και να ωφεληθούμε από όλα τα γεγονότα που διαδραματίζονται αυτή τη Μεγάλη Εβδομάδα, και που είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι είναι γεγονότα της προσωπικής μας ζωής και ιστορίας.

Η Εκδήλωση, την οποία προλόγισε, ο Αρχιμανδρίτης π. Τιμόθεος Αθανασιάδης Αρχιερατικός Επίτροπος Τσοτυλίου της Ιεράς Μητροπόλεως, έγινε στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου Σιάτιστας. Οι παριστάμενοι παρακολούθησαν τη Βυζαντινή χορωδία της Ιεράς Μητροπόλεως Σισανίου και Σιατίστης, υπό τη διεύθυνση του Πρωτοψάλτου κ. Θωμά Θεοδωρόπουλου, να ψάλλει επίκαιρους Εκκλησιαστικούς Ύμνους από την εξαιρετική υμνολογία και ποίηση της Μεγάλης Εβδομάδος, μέσα από μια υμνολογική διαδρομή.

Κύριος ομιλητής της Εκδήλωσης ήταν ο Πανοσιολογιώτατος Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων Αρχιμανδρίτης Νικόδημος Ευσταθίου, ο οποίος, με την διακρίνουσα αυτόν γλυκύτητα και χάρη, πραγματεύθηκε με υπέροχα θεολογικά νοήματα επίκαιρη ομιλία με θέμα: «Η λατρεία της βίας». Ο π. Νικόδημος μεταξύ άλλων είπε: «…Είναι γεγονός ότι η βία αυτή καθ’ εαυτή, ιδιαίτερα ως ανθρώπινη ενέργεια και πράξη, είναι ως έννοια και λέξη φορτισμένη αρνητικά και μάλιστα σε τέτοιο βαθμό ώστε αβίαστα να απορρίπτει κανείς κάθε μορφή και ποιότητα βίας…

Ακόμα και ο χριστιανός άνθρωπος, στις πιο πολλές περιπτώσεις, φαίνεται να προτιμά να παρακάμπτει τα περάσματα της βίας, που όμως είναι εξαιρετικά αναγκαία για τη σωτηρία του, λ.χ. η μετάνοια, η νηστεία, η ταπείνωση και πολλά άλλα περάσματα βίας τον προκαλούν να αναζητήσει πειστικά επιχειρήματα, δηλαδή δικαιολογίες, για την παράκαμψη αυτών των περασμάτων…

Είμαστε ευσυνείδητοι και ενσυνείδητοι χριστιανοί αλλά δεν τολμούμε να αρπάξουμε την σκυτάλη της βίας και να γίνουμε εκούσιοι και αυτοθέλητοι βιαστές της Βασιλείας του Θεού, επιλέγοντας ως πρωταρχικό και βασικό μας υπαρξιακό προσανατολισμό την στενήν και τεθλιμένην οδόν την απάγουσαν εις την ζωήν. Όμως εκείνο που δεν το κάνουμε εμείς οικειοθελώς και με την θέλησή μας το κάνει ο Θεός για λογαριασμό μας. Ο Θεός εισάγει αυτεπαγγέλτως τους χριστιανούς που θέλουν να σωθούν, αλλά δεν βιάζουν μόνοι τους τον εαυτό τους σε καταστάσεις αναγκασμού, πιέσεως ψυχικής και βίας, βασάνων και ποικίλων θλίψεων και πόνων και δοκιμασιών…

Έτσι, λοιπόν, μπορούμε να μιλάμε για την εκούσια βία και για την ακούσια βία ή για τον εκούσιο βιαστή της Βασιλείας του Θεού και για τον ακούσιο, πλην όμως, αγωνιστή στα μέτρα της νομιζόμενης αδυναμίας του της Βασιλείας του Θεού.

Εκούσιος, λοιπόν, ή ακούσιος βιαστής της Βασιλείας του Θεού; Πρόκειται για μια επιλογή μπροστά στην οποία βρίσκεται ο κάθε χριστιανός άνθρωπος, που θέλει να σωθεί είτε το θέλει είτε όχι…»

Ο π. Νικόδημος, όπως τόνισε και ο Σεβασμιώτατος, τιμά την Εκκλησία μας ως κληρικός με ποιότητα, με αληθινά εκκλησιαστικό φρόνημα, με λόγο βαθύτατα θεολογικό, που ανατέμνει τα πράγματα και δεν τα συγκαλύπτει, με λόγο που τελικά είναι ευεργετικός.

Την Εκδήλωση έκλεισε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης κ. κ. Παύλος, ο οποίος ευχαρίστησε τον άγιο Πρωτοσύγκελλο π. Νικόδημο, πρώτον για το ότι ήρθε από την Χαλκίδα και δεύτερον για τα όσα ευλογημένα μας είπε. Στη συνέχεια ανέφερε ότι, «…Πολλές φορές προβληματίζομαι, γιατί είναι πάρα πολύ εύκολο όλοι μας να συνηθίσουμε αυτό που είμαστε, να συνηθίσουμε αυτό που κάνουμε, να πούμε ότι είμαστε εντάξει, ότι κάνουμε το καθήκον μας. Αλλά αυτόν το αγώνα τον εσωτερικό, που ουσιαστικά αφορά αυτή τη βία, γιατί ο αγώνας έχει βία μέσα του, έχει άσκηση, αλλά ευλογημένη άσκηση, ευλογημένη βία, βία που σώζει, όχι βία που καταστρέφει. Αυτή την πανούργα βία του διαβόλου, την απάτη, όπως ανέλυσε τόσο ωραία ο π. Νικόδημος, την υφιστάμεθα με τη δική μας συγκατάθεση πάρα πολλές φορές, καθώς αυτή τη βία την ασκεί με όμορφο τρόπο, παρουσιάζοντάς μας τον καρπό που φαίνεται ωραίος στη όψη και γλυκύς στη γεύση, αλλά δε μας κάνει λόγο καθόλου για τα αποτελέσματα, αν είναι ζωηφόρα ή θανατηφόρα.

Η κοινωνία που ζούμε, είπε, και ο κόσμος που ζούμε μας απαντάει σε όλα αυτά. Ζούμε σε ένα πολιτισμό που χρεοκόπησε. Ζούμε σε μια κοινωνία που έγινε ακοινώνητη. Ζούμε σ’ ένα κόσμο που θριαμβεύει ο εγωισμός, δηλαδή η απομόνωση και η αποξένωση. Εμείς οι μεγάλοι ετοιμάζουμε ένα κόσμο που θα είναι η κόλαση των παιδιών μας, αλλά προχωρούμε ακάθεκτοι για λίγες στιγμές καλοπέρασης, για λίγες στιγμές ηδονής, για λίγες στιγμές απόλαυσης, χωρίς να σκεφτόμαστε τα θανατηφόρα αποτελέσματα ενός τρόπου και μιας στάσης ζωής, που πραγματικά ήδη το ξέρουμε από την κοινωνία που φτιάξαμε, απ’ τον κόσμο που ζούμε, απ’ το ότι ο καθένας μας έγινε η απειλή και η κόλαση του άλλου, ακόμα και μέσα στο ίδιο μας το σπίτι».

Ο Σεβασμιώτατος κλείνοντας ευχαρίστησε τον χοράρχη κ. Θωμά Θεοδωρόπουλο και01 τα λοιπά μέλη της Χορωδίας, τα οποία έψαλλαν όμορφα και κατανυκτικά, τους Ιερείς και το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Αγίου Δημητρίου, για την φιλοξενία της Εκδήλωσης και φυσικά όλους τους προσελθόντες χριστιανούς, προς τους οποίους ευχήθηκε να εορτάσουν την Μεγάλη Εβδομάδα όσο μπορούν πιο ουσιαστικά, πιο εκκλησιαστικά, πιο πνευματικά, προσπαθώντας να μιμηθούν τα πρότυπα της μετανοίας και να γνωρίσουν αυτόν που έρχεται όχι ως φοβερός και τιμωρός Θεός αλλά ως ο Νυμφίος της ψυχής μας, ο οποίος έρχεται με αγάπη και έρωτα για μας.

Η εκδήλωση μεταδόθηκε σε απευθείας σύνδεση από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ιεράς μας Μητροπόλεως στους 103 MΗz FM.

siatistaagiosnikolaos.gr

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...