Κόσμος

Αγώνας δρόμου για την Ράκκα: Οι ΗΠΑ στέλνουν επιπλέον ειδικές δυνάμεις στην Συρία - "Όχι" σε δημιουργία ζώνης ασφαλείας από τον Μ.Ομπάμα

Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα αναμένεται να ανακοινώσει την αποστολή 250 στρατιωτών στην Συρία  ενισχύοντας έτσι την δύναμη των 50 ανδρών ειδικών δυνάμεων που υπήρχε μέχρι σήμερα.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος μόλις πρόσφατα έδωσε την έγκρισή του στην συγκεκριμένη απόφαση, αφού οι σύμβουλοί του τον έπεισαν ότι η ενισχυμένη δύναμη των ΗΠΑ θα βοηθήσει το Πεντάγωνο να καλύψει πολύτιμο έδαφος στην μάχη εναντίον του ISIS.

Το πιθανότερο είναι οι στρατιώτες να μην εμπλακούν σε μάχες, παρόλο που θα βρίσκονται κοντά στην πρώτη γραμμή.

Αντί γι’ αυτό θα παρέχουν πληροφορίες και υποστήριξη στους Κούρδους στην Βόρεια Συρία.

Ο Ομπάμα αναμένεται να ανακοινώσει την απόφασή του στο Ανόβερο της Γερμανίας όπου θα κηρύξει την έναρξη της έκθεσης βιομηχανικής τεχνολογίας Hannover Messe. H έκθεση θα διαρκέσει από την Δευτέρα μέχρι την Παρασκευή.

Ταυτόχρονα, ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε την Κυριακή ότι ήταν επιφυλακτικός όσον αφορά την δημιουργία των λεγόμενων «Ζωνών Ασφαλείας» στην Συρία, μιας και κάτι τέτοιο θα απαιτούσε μεγάλη συνεισφορά στρατιωτικού υλικού και προσωπικού.

«Δεν βλέπω πως θα μπορούσαμε πρακτικά να αναλάβουμε κάτι τέτοιο, ειδικά εφ’ όσον προσβλέπουμε να κατακτήσουμε στρατιωτικά ένα τμήμα αυτής της χώρας», δήλωσε ο Ομπάμα σε κοινή συνέντευξη τύπου με την Άνγκελα Μέρκελ.

Η δήλωση αυτή πραγματοποιήθηκε μία μέρα μετά την έκκληση της Μέρκελ για δημιουργία Ζωνών Ασφαλείας, όπου οι άμαχοι θα μπορούσαν να βρουν ασφαλές καταφύγιο.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Josh Earnest, την Παρασκευή, δήλωσε ότι η δημιουργία Ζώνης Ασφαλείας στην Συρία θα ήταν μία πολύπλοκη διαδικασία, μη ευθυγραμμισμένη με τα συμφέροντα εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ.

Τον Φεβρουάριο, ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Τζον Κέρι, δήλωσε ότι ήταν σκέψη της διοίκησης να εγκαταστήσει Ζώνη Ασφαλείας στην Συρία, στα σύνορα με την Τουρκία.

Σημείωσε όμως ότι μία τέτοια απόπειρα θα απαιτούσε επιπλέον προσωπικό και ότι θα ήταν «περίπλοκη».

Η αποστολή επιπλέον ειδικών δυνάμεων σχετίζεται άμεσα με τον αγώνα δρόμου που έχουν κηρύξει Ρωσία και ΗΠΑ για την Ράκκα και για το κουρδικό κράτος στην Β.Συρία.

Ανεξαρτήτως της προτίμησης που μπορούν να δείξουν οι Κούρδοι προς  ΗΠΑ ή Ρωσία, η πραγματικότητα είναι μία:

όποιος απελευθερώσει την Ράκκα και έχει με το μέρος του την νόμιμη κυβέρνηση της Συρίας θα έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων καθώς ένα κουρδικό κράτος χρειάζεται εδάφη και την έγκριση της Ρωσίας και της νόμιμης συριακής κυβέρνησης...

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Για "κρίση θαλάσσιου πάρκου στο Αιγαίο" μιλούν τα τουρκικά ΜΜΕ - Δένδιας: "Σιγά μην ζητήσουμε την άδεια της Τουρκίας για να ψαρέουμε στις Κυκλάδες" (Βίντεο)

Δύο νέα εθνικά θαλάσσια πάρκα σε Αιγαίο και Ιόνιο και τέλος στο ψάρεμα με μηχανότρατες εξήγγελε ο Κυριάκος Μητσοτάκης