Εθνικά θέματα

Ο Νταβούτογλου περιμένει τους Ευρωπάιους μέχρι τον Ιούνιο αλλιώς θα αποχωρήσει από την συμφωνία με την ΕΕ

«Απειλές» και μόνο απειλές ξεστομίζει συνεχώς  το «αχτύπητο δίδυμο» της Τουρκίας εναντίον της ΕΕ, για την συμφωνία με τους μετανάστες. Μετά τον Ερντογάν που ζητάει «εδώ και τώρα» τα ευρωπαϊκά χρήματα, σειρά τώρα πήρε ο Νταβούτογλου για το ζήτημα της βίζας στους  Τούρκους πολίτες.

«Η Τουρκία δεν θα πραγματοποιήσει την συμφωνία μετανάστευσης με την ΕΕ εάν δεν εκπληρώσουν οι  Βρυξέλες  την υποχρέωσή τους  να παρέχουν  στους Τούρκους πολίτες ελεύθερο καθεστώς βίζας», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.

Υπενθυμίζεται ότι  οι  χώρες που περιλαμβάνονται στην λίστα με τις υποψήφιες χώρες   για την εξέταση του δικαιώματος  χορήγησης  ελεύθερου καθεστώτος βίζας με την ΕΕ, είναι η  Τουρκία, το Κοσσυφοπέδιο, η Γεωργία και η Ουκρανία.

Οι ηγέτες των χωρών μελών της ΕΕ και ο  Τούρκος Πρωθυπουργός στις 18 Μαρτίου 2016, υπέγραψαν συμφωνία για την επιστροφή όλων των παράνομων μεταναστών που έφτασαν μέσω της Τουρκίας στην Ελλάδα,  σε αντάλλαγμα τα ταξίδια χωρίς βίζα για τους Τούρκους πολίτες,  3 δις ευρώ .

Γερμανικά μέσα ενημέρωσης επικαλούμενα ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές, ανακοίνωσαν ότι η απόφαση των ευρωπαϊκών χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας και της Γαλλίας,  για  την χορήγηση  καθεστώτος με την ΕΕ αφορά  την Τουρκία, το Κοσσυφοπέδιο, την Γεωργία και την Ουκρανία θα έχουν  «μεταβλητό» χαρακτήρα .

 Αυτό σημαίνει ότι το ελεύθερο  καθεστώς βίζας δεν θα είναι απεριόριστο, και θα δύναται  να αναιρεθεί ταχύτατα . Η προγραμματισμένη  κατάργηση των θεωρήσεων της ΕΕ για την Τουρκία, αναμένεται  στο τέλος του Ιουνίου,  συνδέεται με την εκπλήρωση των υποχρεώσεών της συμφωνίας για την υποδοχή των προσφύγων από την Άγκυρα .

«Η Τουρκία είναι ένας σημαντικός εταίρος. Θα κάνει ό, τι υποσχέθηκε, και δεν επιτρέψει οπισθοδρομήσεις  σχετικά με την εφαρμογή των όσων έχει υποσχεθεί ... Αυτή είναι η αμοιβαία δέσμευση. Εάν η ΕΕ δεν μπορεί να λάβει τα απαραίτητα μέτρα, φυσικά, και δεν μπορεί να αναμένεται από την Τουρκία, να λάβει μέτρα από την δική της  πλευρά»,  είπε ο Νταβούτογλου σε συνέντευξη τύπου, απαντώντας στην ερώτηση σχετικά με τους ενδεχόμενους περιορισμούς στο ελεύθερο καθεστώς βίζας της ΕΕ για τους πολίτες της Τουρκίας.

Σημείωσε  δε ότι η Τουρκία αναμένει το ελεύθερο καθεστώς βίζας με την ΕΕ τον Ιούνιο. «Εν τη απουσία του, δεν μπορεί κανείς να αναμένει ότι η Τουρκία θα συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της »,  δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

Οι Τούρκοι ορθώς πράττουν και «εκβιάζουν» τους Ευρωπαίους , τους οποίους σημειωτέων τους έχουν ψυχολογήσει μέχρι το «μεδούλι» γνωρίζοντας όλες τις τακτικές τους.

Αλλά δε μπορούμε να μην επισημάνουμε ότι σε ενδεχόμενη απευκταία περίπτωση που εισέρχονταν η Τουρκία στην ΕΕ, τότε αυτή θα διαλύονταν στην πρώτη συνεδρίαση.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

C-130 Hercules
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Μάτωσε» η Λεγεώνα των Ξένων-Δεκάδες νεκροί και τραυματισμένοι μισθοφόροι εκκενώνονται στη Πολωνία μετά από ρωσικό πλήγμα στον Δνείπερο

Οι Ρώσοι χτύπησαν ξενοδοχείο στον Δνείπερο που φιλοξενούσε δυτικούς μισθοφόρους και στρατιωτικούς εκπαιδευτές