Αρχείο

Νέο οικονομικό σκάνδαλο στο αμερικανικό Πεντάγωνο μπορεί να οδηγήσει σε παγκόσμια πιστωτική κρίση

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ

Το  αμερικανικό  Πεντάγωνο έχει σπαταλήσει  τρισεκατομμύρια δολάρια σε  αποτυχημένα και κυρίως πανάκριβα αμυντικά προγράμματα , ενώ υπάρχει ο κίνδυνος για μια μεγάλη οικονομική καταστροφή η οποία  απειλεί την παγκόσμια σταθερότητα, αναφέρει το αμυντικό portal Sputnik.

Τρανταχτό παράδειγμα αποτελεί το περιβόητο πρόγραμμα του μαχητικού αεροσκάφους F-35 το οποίο αποτελεί μια τεράστια αποτυχία ,  στην οποία έχουν επενδύσει επτά χώρες συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας η οποία ακόμη αναμένει να παραλάβει τα νέα μαχητικά 5ης γενιάς.

Στο πρόγραμμα ήδη έχουν επενδυθεί  1 τρισεκατομμύριο δολάρια  για την ανάπτυξη ενός αεροσκάφους 5ης γενιάςμε χαρακτηριστικά STEALTH , ενώ η  Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ είναι έτοιμη να δαπανήσει ακόμη 500 εκατομμύρια για την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων στην πρώτη αεροπορική βάση που επιλέχθηκε  για να φιλοξενήσει το νέο αεροσκάφος.

Επίσης το Πεντάγωνο είναι διατεθειμένο να δαπανήσει ακόμη  55 δισεκατομμύρια δολάρια για την παραγωγή ενός βομβαρδιστικού επόμενης γενιάς με αμφίβολα αποτελέσματα.

«Σήμερα, το αμερικανικό Υπουργείο Άμυνας ευρίσκεται σε μια  ανησυχητικά παρόμοια θέση , διότι το διακύβευμα είναι πολύ μεγαλύτερο», γράφει το περιοδικό Defense One που παρομοιάζει την κατάσταση με το σκάνδαλο της  Lehman Brothers.

Το αμερικανικό  έθνος πρέπει να γίνει απρόθυμο  ή ανίκανο  για να χρηματοδοτήσει ένα αμυντικό πρόγραμμα τεραστίων διαστάσεων για  το αν παραμείνουν οι ΗΠΑ ηγέτιδα δύναμη σε παγκόσμιο επίπεδο , με τις  συνέπειες για την παγκόσμια σταθερότητα να είναι παρόμοιες με εκείνη της αποτυχίας των οικονομικών κολοσσών, τονίζει το αμερικανικό περιοδικό.

Ενώ το Πεντάγωνο έχει επικεντρωθεί σε ακριβά αμυντικά προγράμματα , έχει αναπτύξει μια ακόμη «κακή» συνήθεια να κρατά το κόστος συντήρησης αυτών των «στρατιωτικών παιχνιδιών»  μακριά από τα «τεφτέρια του» .

"Όσο περισσότερο αυτή η κατάσταση παραμένει ένα άλυτο πρόβλημα , το πιο πιθανό είναι ότι οι υπόλοιπες επιλογές θα οδηγούν  από το κακό στο χειρότερο,"  γράφει ο έγκυρος Αμερικανός δημοσιογράφος O'Grady .

Ενώ οι ιδιωτικές  αμερικανικές επιχειρήσεις όπως η Enron δύναται να κηρύξουν  πτώχευση μετά από μια οικονομική  αποτυχία, το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ  δεν έχει  αυτή την επιλογή.

«Μέχρι αυτά τα προβλήματα να βρουν λύση ,  σταδιακά θα αναγκαστούν οι Αμερικανοί επιτελείς να κάνουν  λιγότερα, να καθυστερήσουν  ή να μειώσουν  προγράμματα , να μειώσουν  την ετοιμότητα και να αναλαμβάνουν μεγαλύτερο στρατηγικό και λειτουργικό ρίσκο », γράφει το περιοδικό .

Οι συνέπειες για την εθνική ασφάλεια και κατ 'επέκταση η παγκόσμια τάξη των οποίων οι ΗΠΑ είναι σε μεγάλο βαθμό ένας εγγυητής, είναι σε πραγματικό κίνδυνο, τονίζουν Αμερικανοί αναλυτές.

Η οικονομική κρίση έχει αναγκάσει εδώ και μεγάλο διάστημα τις ΗΠΑ να «αποσυρθούν» από περιοχές ολόκληρες , δίνοντας την σκυτάλη σε άλλες δυνάμεις, σε μια διαδικασία άκρως επικίνδυνη και προπάντων « εύφλεκτ稻 για ολόκληρο τον πλανήτη.

Η απόσυρση του αμερικανικού στρατού από πολλά  σημεία του πλανήτη   έχει ήδη ξεκινήσει.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...