Αρχείο

Μήνυμα Ρωσίας προς Νέα Τάξη: Η παγκόσμια κυβέρνηση της Δύσης δεν έχει καμία ελπίδα να πετύχει

O Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, sτις 10 Απριλίου, κατά την είσοδό του στη συνάντηση των ΥΠΕΞ των χωρών της «Ομάδας των Επτά» (G7), έκανε λόγο για αναγκαιότητα επιστροφής της Ρωσίας στην σύνθεση των G8, επειδή σύμφωνα με τον ίδιο, «δεν υφίσταται ούτε μία σοβαρή διεθνής διένεξη που να μπορεί να επιλυθεί δίχως τη συμβολή της Ρωσίας».

Ωστόσο, χρειάζεται άραγε κάτι τέτοιο η ίδια η Ρωσία;, αναρωτιέται το Ria Novosti.

Η «Ομάδα των Οκτώ», αναφέρει το ρωσικό ενημερωτικό δίκτυο, αντικατοπτρίζει μια συγκεκριμένη εποχή, κατά την οποία η Ρωσία πράγματι επεδίωκε την ενσωμάτωσή της στην επονομαζόμενη διευρυμένη Δύση (Extended West).

Η διάσταση απόψεων, οι διπλωματικές διενέξεις ανάμεσα στη Ρωσία και τη Δύση ήταν κατά πολύ προγενέστερες της ουκρανικής κρίσης, για την οποία ευθύνονται εξ' ολοκλήρου ΗΠΑ και σύμμαχοι. Η κρίση απλώς συνέτεινε στην κορύφωση των αντιπαραθέσεων και οδήγησε τις πρότερες σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών στα όριά τους.

Σήμερα, είναι προφανές ότι ο κόσμος δεν αναπτύσσεται προς την κατεύθυνση της επέκτασης του δυτικού μοντέλου σε όλα τα υπόλοιπα. Συνεπώς, συνεχίζει το δημοσίευμα, αυτή την στιγμή, δεν θα είχε κανένα νόημα η επιστροφή της Ρωσίας σε μια ενδεχόμενη προσπάθεια ανασύστασης της «Ομάδας των Οκτώ».

Άλλωστε, η «Ομάδα των Επτά» έχει επανέλθει σε μια πιο μονοδιάστατη και κατανοητή μορφή, τουτέστιν έχει μετατραπεί εκ νέου σε μια λέσχη δυτικών χωρών. Κάτι τέτοιο δεν το έχει ανάγκη ούτε η Ρωσία. Τώρα γίνεται ξεκάθαρο ότι αυτή η ομάδα χωρών δεν πρόκειται να αποτελέσει ποτέ μια «παγκόσμια κυβέρνηση», όπως διαμηνυόταν κάποτε. Παραμένει μια ομάδα ισχυρών χωρών με μεγάλη επιρροή στη διεθνή κατάσταση, αλλά δεν είναι εκείνες οι χώρες που αποφασίζουν μεταξύ τους τη μοίρα του κόσμου, όπως θα ήλπιζε ενδεχόμενα η Νέα Τάξη.

Αντίθετα, διαβάζουμε στο Ria, στην «Ομάδα των Είκοσι» περιλαμβάνονται χώρες, οι οποίες έχουν εξασφαλίσει μεγαλύτερο μερίδιο στο σύστημα της παγκόσμιας διακυβέρνησης.
Εκεί πρέπει να μείνει η Ρωσία και να εργαστεί ενεργά από κοινού με τις χώρες των BRICS, καθώς και με τις άλλες δυτικές χώρες. Σε αυτό υπάρχει προοπτική, καταλήγει το άρθρο του Ria Novosti.

ΠΗΓΗ

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ