Αρχείο

Αμερικανός νατοϊκός διοικητής Ευρώπης: Οι Ρώσοι διαθέτουν «τρομερά» συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου στην Συρία που «σβήνουν» τα πάντα

Γ. Μοτσάκος Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών (Βαλκανίων  και χωρών Κ.Α.Κ )

Σε πρόσφατο άρθρο από το pentapostagma.gr με τίτλο (Τα ρωσικά συστήματα Η/Π «Murmansk-BN» που θα «σβήσουν» στην κυριολεξία τα τουρκικά συστήματα «Coral» στην Τουρκία και το Αιγαίο), είχαμε αναφέρει και επιβεβαιωθήκαμε ότι ο ρωσικός στρατός παρέλαβε πριν μερικές ημέρες δεκάδες  νέα πανίσχυρα ρωσικά συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου «Murmansk-BN» μερικά από τα οποία απέστειλε ενδεχομένως και στην Συρία  .

rusia 3

Το κινητό επί τροχοφόρου οχήματος σύστημα ηλεκτρονικού πόλεμου «Murmansk-BN».  είναι σε θέση να καταγράφει τις εχθρικές δυνάμεις και να «αποπροσανατολίζει¨  τον  πιθανό  αντίπαλο σε απόσταση άνω των  5 χιλιάδων χιλιομέτρων  .

Ο διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στην Ευρώπη, Αντιπτέραρχος Ben Hodges περιγράφει γλαφυρότατα τις  δυνατότητες των ρωσικών επικοινωνιών και ηλεκτρονικού πολέμου όπως αυτές παρουσιάστηκαν στο συριακό "θέατρο μαχών",  ως «θαυμάσιες», αναφέρει  σχετικό δημοσίευμα.

rusia 2

« Το Internet, οι ασφαλείς επικοινωνίες, η σύγχρονη   ρωσική τεχνολογία που χρησιμοποιεί ο ρωσικός στρατός   με την χρήση πυραύλων,  κατευθυνόμενων  βομβών   υψηλής ταχύτητας και εκρηκτικότητας , και ο ανηλεής ηλεκτρονικός πόλεμος  είναι οι κύριες καινοτομίες των ρωσικών δυνάμεων στην Συρία.

«Η δύναμη ηλεκτρονικού πολέμου είναι ένας κρίσιμος παράγοντας στο σύγχρονο πόλεμο», τόνισε ο Ρώσος ειδικός  εμπειρογνώμονας στον τομέα των συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας Mixahl  Khodarenok.

rusia 4

« Τα  προηγμένα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου είναι σε θέση να κερδίσουν  τον πόλεμο, πριν αυτός διεξαχθεί .  Αρκεί κάποιος να διαθέτει  τα κατάλληλα συστήματα  και εξοπλισμό ηλεκτρονικών παρεμβολών και  καθοδήγησης καθώς και  ραντάρ,  «καταγράφοντας όλες τις  επικοινωνίες  του εχθρού. Καμία μονάδα μάχης δεν πρόκειται να καταλάβει συγκεκριμένη τοποθεσία, διότι θα είναι γνωστές οι κινήσεις της εκ των προτέρων και θα καταστραφεί  στα πρώτα λεπτά της μάχης», τόνισε ο ίδιος.

Η ύπαρξη των  στρατευμάτων  ηλεκτρονικού πολέμου, τα οποία αποτελούν ξεχωριστό τμήμα   στο ρωσικό στρατό,  μέχρι πρόσφατα ήταν σχεδόν άγνωστη.

rusia 1

Οι Ρώσοι διαθέτουν τέτοιου είδους συστήματα σε οχήματα τύπου τζιπ , σε ερπυστριοφόρα ή αεροσκάφη και σε πλοία  , αυξάνοντας την εμβέλεια και την αποτελεσματικότητα τους.

 Η αποστολή τους είναι να διαταράξουν πλήρως  τα συστήματα του εχθρού (κυρίως το GPS) με συνεχείς  παραγωγές ραδιοφωνικών παρεμβολών, αλλά και να υποκλέψουν τα "πάντα".

Τα συστήματα  ηλεκτρονικού πολέμου που διαθέτει το ρωσικό οπλοστάσιο  είναι τα "Borisoglebsk-2", "Alurgit", "infauna", "Krasuha-2", "Krasuha-C4", "Moskva", "parodist ", "Lorand -Μ "," Leer-2 "," Leer-3 "," leer -3 "," Loess "," Magni-EW "," Pole-21 "  “Murmansk-BN” και άλλα.

Όλα τους είναι σε θέση να προστατεύσουν   εξοπλισμό και  προσωπικό από  βλήματα υψηλής ακρίβειας και βόμβες, αλλά και να κάνουν στην ουσία τα ρωσικά στρατεύματά σχεδόν  « αόρατα» στο πεδίο της μάχης.

rusia 5

Σύμφωνα με τον επικεφαλής των ηλεκτρονικών δυνάμεων πολέμου Συνταγματάρχη Γιούρι Λαστότσην , «έχουν κατασκευαστεί συστήματα ηλεκτρονικών παρεμβολών με κοινόχρηστη σύνδεση, τα οποία μπλοκάρουν  τα τερματικά των χρηστών του αντιπάλου λίαν αποτελεσματικά» .

«Οι Αμερικανοί δεν ξεκινούν  οποιαδήποτε στρατιωτική επιχείρηση χωρίς την έντονη καταστολή των ραντάρ επιφανείας , των κέντρων διοίκησης, των  συστημάτων  αεράμυνας και των  συστημάτων  ελέγχου πυραύλων, το ίδιο και καλύτερα κάνουμε και εμείς »,  τονίζει ο εμπειρογνώμονας Mixahl Khodarenok.

Σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα, στην Συρία υπάρχουν  συστήματα Η/Π  «Arm» και «president-S» , τοποθετημένα στα επιθετικά ελικόπτερα  Mi-28N, τα οποία πολύ εύκολα καταστέλλουν συστήματα  αεράμυνας, και τα φορητά αντιαεροπορικά συστήματα MANPADS  που διαθέτουν οι ισλαμιστές  , όπως τα "Strela-2" και "Igla-1", καθώς και τα κινεζικά φορητά αντιαεροπορικά συστήματα  HN-5.

Όπως λένε οι ειδικοί,  ηλεκτρονικά συστήματα πολέμου έχουν τοποθετηθεί και σε  25-30 ρωσικά αεροσκάφη τύπου  Su-35 και  Su-34, που διαθέτουν   στις άκρες φτερών συστήματα  "Khibiny".

Οι ρωσικές φάλαγγες τεθωρακισμένων οχημάτων  συνοδεύονται απαραίτητα από συγκροτήματα Η/Π «infauna» ικανά  να εμποδίσουν  την καταστροφή τους από τηλεκατευθυνόμενες βόμβες, δημιουργώντας έναν αόρατο θόλο γύρω από αυτά.

1RL257_Krasukha-4_

Η Αεροπορική βάση Hmeymim καλύπτεται  με ασφάλεια από συγκροτήματα Η/Π  "Krasuha". Το σύστημα "Krasuha" παρέχει ηλεκτρονικά αντίμετρα εναντίον   αεροσκαφών, πυραύλων Κρουζ και μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων,  και  "σβήνει" όλα τα συστήματα εντοπισμού  του εχθρού για  250 χιλιόμετρα .

Όπως λοιπόν  γίνεται απόλυτα κατανοητό  οι Τούρκοι δεν δύνανται να επιχειρήσουν οτιδήποτε στην ΒΔ Συρία , διότι πολύ απλά τα ρωσικά συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου τους «παρακολουθούν» ήδη στην νότιο Τουρκία.

Οι Ρώσοι μάλιστα ελέγχουν τα πάντα σε απόσταση  που καλύπτει το Αιγαίο Πέλαγος  , διότι από αυτήν  την θαλάσσια δίοδο κινούνται συνεχώς οι «ενισχύσεις» που έρχονται από την Κριμαία.

https://youtu.be/ElC-6ZV2kro

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ