Εθνικά θέματα

Αμερικανική «κατακραυγή» στην επέτειο της Αρμενικής γενοκτονίας στις ΗΠΑ αποτελεί προάγγελο εξελίξεων για την σημερινή ισλαμική Τουρκία

Δεκάδες χιλιάδες Αρμένιοι χριστιανοί συγκεντρώθηκαν  στην Καλιφόρνια και στο Αϊντάχο  ζητώντας  δικαιοσύνη, στην 101η επέτειο της γενοκτονίας των Αρμενίων, τηn οποία  ο Αμερικανός  Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα αποκάλεσε «μαζική θηριωδία», αποστέλλοντας ένα σαφές «μήνυμα» στον Ερντογάν και την Τουρκία , αναφέρει σχετικό δημοσίευμα.

Κάποιοι από το πλήθος των περίπου 60.000 Αρμενίων που συγκεντρώθηκαν στο τουρκικό προξενείο στη λεωφόρο Wilshire στο Λος Άντζελες την Κυριακή το απόγευμα φώναζαν «Πάρτε τα χέρια σας από τη γη μας!»,  ενώ άλλοι φώναζαν, «Ανατολική Τουρκία σημαίνει Δυτική Αρμενία!» σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα  Los Angeles Times.

Στην περιοχή Twin Falls στο  Αϊντάχο των ΗΠΑ , συγκεντρώθηκαν αρκετοί επίσης Αρμένιοι  στο πάρκο της πόλης για την επιμνημόσυνη δέηση thw epete;ioy της  γενοκτονίας 1,5 εκατομμυρίων, σύμφωνα με το τηλεοπτικό σταθμό KMTV.

«Δεν ξεχνάμε ποτέ.  Αυτό είναι ακριβώς αυτό που κάνουμε. Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τι έγινε πριν 101 χρόνια», δήλωσε η Svetlana Movsesyan,  Αρμένια που ζει στις ΗΠΑ.

«Το γεγονός αυτό επηρεάζει τους πάντες, όταν έχουμε μία τραγωδία σαν και αυτή είναι σημαντικό να έρθουν όλοι μαζί μας ως ανάμνηση αυτών των γεγονότων», δήλωσε ο Πατέρας  Michael Habib της εκκλησίας του  Αγίου Ιγναίου της  Αντιοχείας. «Άσχετο από πολιτισμούς και θρησκείες , οι  άνθρωποι πρέπει να στηρίξουμε ο ένας τον άλλο. Ειδικά σε εποχές όπως η σημερινή», δήλωσε ο ίδιος.

Υπενθυμίζεται ότι η ημερομηνία της  24 Απριλίου του 1915, σηματοδοτεί την έναρξη της γενοκτονίας των Αρμενίων, η οποία αφορά την  συστηματική εξόντωση από την Οθωμανική Αυτοκρατορία της  μειονότητας των Αρμενίων υπηκόων της  στην ιστορική  τους πατρίδα , αλλά  και εκείνων που ζούσαν σε άλλα μέρη της επικράτειας που αποτελούσε  την σημερινή Τουρκία . Περίπου 1,5 εκατομμύρια άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη γενοκτονία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις.

Οι Αρμένιοι θέλουν ο κόσμος να αναγνωρίσει τις μαζικές δολοφονίες και την αναγκαστική μετεγκατάσταση apo thn Toyrk;ia ως γενοκτονία.

Μερικοί ιστορικοί διαβλέπουν  την αρμενική  γενοκτονία ως πρόδρομο των γενοκτονιών που ο κόσμος είδε αργότερα, συμπεριλαμβανομένης της εξόντωσης των Εβραίων  από τον Αδόλφο Χίτλερ στην  Ευρώπη και άλλων εθνικοτήτων  δεκαετίες αργότερα.

Περίπου 40 πολιτείες των ΗΠΑ έχουν αναγνωρίσει την αρμενική  γενοκτονία, παρότι  η Τουρκία είναι  στενή  σύμμαχος των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή. Παρόλα αυτά ο  Πρόεδρος Ομπάμα επέλεξε να μην αναφέρει την λέξη γενοκτονία, όταν το γραφείο του, έκανε μια επίσημη ανακοίνωση σχετικά με την επέτειο.

«Σήμερα μπορούμε να αντικατοπτρίζουμε  με ευλάβεια  την πρώτη μαζική θηριωδία του 20ου αιώνα, την αρμενική,  όταν ενάμισι εκατομμύριο Αρμένιοι  απελάθηκαν, σφαγιάστηκαν, και βάδισαν προς το θάνατο τις τελευταίες ημέρες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας», αναφέρει η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου .

«Καθώς τιμούμε τη μνήμη εκείνων που υπέστησαν τα πάνδεινα κατά τη διάρκεια των σκοτεινών εκείνων  ημερών αρχής γενομένης από το 1915,   δεσμευόμαστε  να μάθουμε από αυτή την τραγωδία γι 'αυτό και δεν μπορεί ποτέ να επαναληφθεί. Αποτίνουμε  επίσης φόρο τιμής σε όσους προσπάθησαν να έρθουν σε ενίσχυσή τους», καταλήγει η ανακοίνωση.

Μετά την αναγνώριση από όλη την διεθνή κοινότητας της γενοκτονίας των Αρμενίων , θα έρθει και η σειρά της  αναγνώρισης της γενοκτονίας 800.000 Ποντίων στην επικράτεια της Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Μια άλλης τραγωδίας που είχε τους ίδιους πρωταγωνιστές , τους Οθωμανούς Τούρκους.

Οι Τούρκοι για το μόνο που θα τους θυμάται η ανθρωπότητα όταν «εξαφανιστούν» από τον παγκόσμιο  χάρτη, θα είναι οι  μαζικές δολοφονίες , Αρμενίων, Ποντίων , Ελληνοκυπρίων, και Ελλήνων και πρόσφατα των Κούρδων.  Για τίποτε άλλο.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...
Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοβαρές ζημιές υπέστη το Ρωσικό σκάφος "Yamal" στην Κριμαία- Απομακρύνεται η πιθανότητα Ρωσικής αποβατικής ενέργειας στην Οδησσό

Η Κριμαία δεν είναι ασφαλής για τον Ρωσικό στόλο, ο οποίος αναγκαστικά έχει μετακινηθεί κατά κύριο λόγο ανατολικότερα...