Εθνικά θέματα

Hotspot ...η αποκλεισμένη Ελλάς.

Σε αποθήκη ψυχών μετατρέπεται η Ελλάδα, καθώς, οι πρόσφυγες και μετανάστες που είναι εγκλωβισμένοι στη χώρα μας, στην Αττική, στα νησιά και στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα προσεγγίζουν τους 41.500.

Η Ελλάδα ελπίζει σε... μια συμφωνία με την Τουρκία και η Ευρώπη συζητά μόνον για χορήγηση βοήθειας που θα αποτρέψει την ανθρωπιστική καταστροφή.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία στα νησιά υπάρχουν 7.736 άτομα, εκ των οποίων οι 629 αποτελούν νέες αφίξεις που καταγράφηκαν μέχρι τις 7.30 σήμερα το πρωϊ. Στην Αττική, υπάρχουν 10.035 πρόσφυγες και μετανάστες στο Σχιστό, τον Ελαιώνα, το Ελληνικό, το λιμάνι του Πειραιά, τον Άγιο Ανδρέα και τη Μαλακάσα. Στο Ελληνικό φιλοξενούνται 4.069 άτομα, ενώ 2.448 πρόσφυγες βρίσκονται στο λιμάνι του Πειραιά. Οι περισσότεροι βρίσκονται στα βόρεια σύνορα, καθώς 12.000 άτομα παραμένουν ακόμη στον καταυλισμό της Ειδομένης. Συνολικά στη βόρεια Ελλάδα φιλοξενούνται 22.833 πρόσφυγες και μετανάστες ενώ στις Θερμοπύλες, Τρίκαλα και Λάρισα φιλοξενούνται άλλα 680 άτομα.

Την Πέμπτη είναι προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί η νέα Σύνοδος Κορυφής της Ένωσης που, εκ νέου, θα επιχειρήσει να βρει λύση στο προσφυγικό, ωστόσο, όπως φαίνεται, οι αποφάσεις για το ρόλο της χώρας μας έχουν παρθεί. Η Ελλάδα θα παίξει τελικά το ρόλο της Ιφιγένειας και το μόνο που μπορεί να περιμένει είναι η χορήγηση βοήθειας, ώστε να αποφευχθεί μια ανθρωπιστική τραγωδία, λόγω του μεγάλου αριθμού προσφύγων και μεταναστών.

Το σκηνικό μέχρι στιγμής διαμορφώνεται ως εξής: Τα βόρεια σύνορα είναι κλειστά, με τη βοήθεια ευρωπαϊκών δυνάμεων, και δεν προβλέπεται να ανοίξουν. Οι ροές από την Τουρκία συνεχίζονται, αυξάνοντας τον αριθμό των ατόμων που εγκλωβίζονται στη χώρα μας δοκιμάζοντας τα όρια των κρατικών δομών και των εθελοντών, δημιουργώντας τον κίνδυνο μιας ανθρωπιστικής καταστροφής, κάτι που παραδέχθηκε και ο αρμόδιος Επίτροπος, Δημήτρης Αβραμόπουλος. Ταυτόχρονα βρίσκονται σε εξέλιξη το παζάρι με την Άγκυρα για την επιστροφή προσφύγων και μεταναστών από την χώρα μας στην Τουρκία και την αποστολή ίσου αριθμού προσφύγων από την Τουρκία στην Ευρώπη. Όμως, ουδείς μπορεί να εγγυηθεί το αίσιο τέλος του παζαριού αυτού, καθώς χώρες-μέλη της Ένωσης θεωρούν αδιανόητο να επιτραπεί στην Τουρκία να επιλέγει ποιους από τους πρόσφυγες θα στέλνει στην Ευρώπη. Αλλά ακόμη και στην περίπτωση που επιτευχθεί συμφωνία θα περάσει αρκετός καιρός ώστε να σταθεροποιηθεί η κατάσταση στην Ελλάδα, μέχρι να αρχίσει να εφαρμόζεται η συμφωνία.

Ωστόσο, η Ελλάδα απομονώνεται σταθερά από την υπόλοιπη Ευρώπη, καθώς η ΠΓΔΜ, η Αλβανία και η Βουλγαρία κλείνουν τα σύνορά τους, για να ανακόψουν τις προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη και μάλιστα με τη βοήθεια δυνάμεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Αυστριακών στα Σκόπια, Ιταλών στην Αλβανία). Η ΕΕ δια στόματος Τουσκ όχι μόνον διευκρίνισε ότι η απόφαση για το κλείσιμο των συνόρων εντάσσεται στο πλαίσιο των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της 7ης Μαρτίου, αλλά και έδωσε τα «εύσημα» στις Βαλκανικές χώρες που έκοψαν το δρόμο των προσφύγων προς τον βορρά.

Επομένως, στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής η κυβέρνηση δεν μπορεί να απαιτήσει την καταδίκη των βαλκανικών χωρών ή των χωρών του Βίσεγκραντ ή να ζητήσει το άνοιγμα των συνόρων, γεγονός που αποδεικνύεται από την προ δεκαημέρου δήλωση του Γιάννη Μουζάλα, ότι η κυβέρνηση αναζητά χώρους προσωρινής φιλοξενίας σε όλη την Ελλάδα για 100.000 άτομα. Αλλά και στη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον αρμόδιο Επίτροπο της ΕΕ για την Ανθρωπιστική Βοήθεια, Χρήστο Στυλιανίδη, συζητήθηκε ο μηχανισμός για την διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας ύψους 700 εκατομμυρίων ευρώ προς την Ελλάδα για τα επόμενα τρία χρόνια -300 εκατομμύρια εφέτος, και από 200 το 2017 και 2018.

Liberal

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ