Αρχείο

Το PKK όλο και πιο Δυνατό - Η Τουρκία σε Δύσκολη Θέση …

Γράφει ο Χρήστος Βαλκάνιος

Ερντογάν και Κούρδοι φαίνονται αποφασισμένοι να λύσουν για τα καλά τους λογαριασμούς τους που κρατάνε από πολύ παλιά. Το συριακό έφερε στο προσκήνιο μαζί με την απειλή του ISIS και την αποφασιστικότητα των Κούρδων τόσο στη Συρία και το Ιράκ να πολεμήσουν εναντίον του όσο και στην Τουρκία να πολεμήσουν εναντίον του Τουρκικού καθεστώτος του Ερντογάν. Οι Κούρδοι του ΡΚΚ πιο δυναμωμένοι από ποτέ και με τις τουρκικές δυνάμεις να έχουν να αντιμετωπίσουν πολλαπλά μέτωπα και ταυτόχρονα την εχθρική στάση της Ρωσίας και την οριακή ανοχή των ΗΠΑ και των διεθνών οργανισμών, διατηρούν ένα τεράστιο πλεονέκτημα στη μάχη για αυτονομία.

Έτσι σύμφωνα με τον πρώην αναπληρωτή επικεφαλής των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών, Τζεβάτ Ονές, η συχνότητα των τρομοκρατικών χτυπημάτων στην Άγκυρα το τελευταίο χρονικό διάστημα αποτελεί ιστορικά ένα εντελώς νέο φαινόμενο. Το τουρκικό κράτος, το οποίο πολιτικά εκφράζεται στην πρωτεύουσα του, μετατράπηκε σε βασικό στόχο της ένοπλης πτέρυγας του κουρδικού κινήματος. Οι στρατιωτικοί και αστυνομικοί στόχοι δεν αποτελούν πλέον αυστηρή επιλογή. Το δεδομένο αυτό φαίνεται να συνδέεται και με την πρόσφατη ανακοίνωση της συνεργασίας του ΡΚΚ με διάφορες μικρότερες επίσης παράνομες ένοπλες οργανώσεις που δρουν στην Τουρκία. Η συγκεκριμένη συνεργασία ονομάστηκε «Ενωμένο Επαναστατικό Κίνημα των Λαών» και λειτουργεί προς δύο κατευθύνσεις. Η πρώτη είναι η σχετική ενίσχυση της δραστηριοποίησης του ΡΚΚ με ακόμα περίπου 1.000 άντρες και γυναίκες. Η δεύτερη είναι η ευκαιρία πρόσβασης των υπόλοιπων οργανώσεων στις διασυνδέσεις και την τεχνική υποστήριξη του ΡΚΚ που αποτελεί ομολογουμένως την πιο ισχυρή συνιστώσα της συνεργασίας. Σε πολιτικό επίπεδο, η σύμπραξη αυτού του μετώπου υπηρετεί κυρίως τον διακηρυγμένο στόχο της ένοπλης πτέρυγας του κουρδικού κινήματος για μεταφορά της αντιπαράθεσης στα μεγάλα αστικά κέντρα των δυτικών περιοχών της Τουρκίας.

Όμως διαπιστώνεται και αλλαγή στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, που φέρνει τις μυστικές υπηρεσίας της Τουρκίας σε δυσχερέστερη θέση όσον αφορά την ταχύτητα αντίδρασης. Συγκεκριμένα το ΡΚΚ στις σημερινές συγκυρίες έχει εγκαταλείψει σε κάποιο βαθμό την αυστηρή συγκεντρωτική δομή λήψης αποφάσεων για τρομοκρατικές ενέργειες. Παλαιότερα μια τέτοια απόφαση ήταν αποτέλεσμα λεπτομερούς επεξεργασίας της ανώτατης ηγεσίας και η υλοποίηση της περνούσε μέσα από τη διάχυση της οδηγίας προς τη βάση της ένοπλης πτέρυγας. Αυτή η διαδικασία ήταν χρονοβόρα, αλλά και επικίνδυνη αφού προσέφερε περιθώρια στο τουρκικό κράτος να αντιδράσει διαμέσου των πληροφοριών που θα μπορούσε να αποσπάσει εξαιτίας της μεταφοράς των μηνυμάτων σε μια κάθετη δομή. Η νέα τακτική χαρακτηρίζεται από τη λήψη της πολιτικής απόφασης εκ μέρους της ένοπλης ηγεσίας του ΡΚΚ, αλλά η πρωτοβουλία για τον χρόνο και τη μέθοδο της επίθεσης αφήνεται στους τοπικούς πυρήνες που μπορεί να μην είναι καν οργανικά συνδεδεμένοι με το ΡΚΚ. Έτσι μια επίθεση, όπως αυτές του τελευταίου μήνα στην Άγκυρα, μπορεί να αποφασιστεί και να υλοποιηθεί μέσα σε μερικές μέρες. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ούτε και το γεγονός ότι τόσο στις 17 Φεβρουαρίου, όσο και στις 13 Μαρτίου, οι επιθέσεις υλοποιήθηκαν από βομβιστές αυτοκτονίας σε αυτοκίνητα. Δηλαδή μια σχετικά νέα μέθοδο, πολύ πιο δύσκολη στον προληπτικό εντοπισμό. Σε αυτό το σημείο τα νέα ποιοτικά στοιχεία που προκύπτουν είναι ο ανώτερος βαθμός πρόσβασης των οργανώσεων αυτών σε στρατιωτικά υλικά, αλλά και η διεύρυνση της κοινωνικής τους βάσης με την αύξηση νεαρών ατόμων που επιλέγουν με τόση ευκολία τον θάνατο ως εργαλείο υλοποίησης πολιτικών στόχων.

Θεωρούμε ότι η Τουρκία με την πολιτική της σύγκρουσης και ιδιαίτερα κάτω από τις δυσχερείς για αυτήν συνθήκες και ταυτόχρονα η αλλαγή στόχων και μεθόδων εκ μέρους του PKK, θα αυξήσει κατακόρυφα τον κύκλο αίματος. Ήδη οι πληροφορίες τρέχουν συνεχώς για πιθανά νέα χτυπήματα και οι οδηγίες προς του πολίτες διαφόρων χωρών όπως η Γερμανία, οι ΗΠΑ, … αδειάζουν την Τουρκία από επισκέπτες. Η Τουρκία πολύ σύντομα θα αποτελέσει μια απομονωμένη χώρα.

Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος

Στρατηγικός Αναλυτής

Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας

στη ΝΑ Μεσόγειο

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ