Εθνικά θέματα

Η Υπέρβαση των Ορίων Αντοχής Προσφύγων είναι Επικίνδυνη - Η Προσφυγική Ιορδανία Πλέκει το Εγκώμιο της Προσφυγικής Ελλάδας

Γράφει ο Χρήστος Βαλκάνιος

Ελλάδα και Ιορδανία είναι γνωστό ότι βρίσκονται μπροστά στην αντιμετώπιση του Συριακού προσφυγικού ρεύματος. Τόσο η Ελλάδα όσο και η Ιορδανία δέχονται καθημερινά μεγάλους αριθμούς ανθρώπων, που καλούνται να διαχειριστούν, οπότε γνωρίζουν και οι δύο πολύ καλά τα προβλήματα. Η Ελληνική ανθρωπιά και συμπαράσταση στους Σύριους πρόσφυγες αποτέλεσε αιτία ο Ιορδανός Πρέσβης στην Αθήνα να μιλήσει για γενναιοδωρία των Ελλήνων. Δηλαδή εντελώς αντίθετη φιγούρα με ορισμένους ΄΄ Εταίρους ΄΄ της Ελλάδας στην ΕΕ που κλείνουν τα σύνορα στην αντιμετώπιση  των κοινών προβλημάτων.

Έτσι ο Ιορδανός πρέσβης Fawwaz Al-Eitan μιλώντας στον τύπο, ανέφερε ότι η Ιορδανία, ο Λίβανος και η Τουρκία, λόγω της γειτνίασης τους με τη Συρία, είναι οι χώρες που έχουν δεχθεί τους περισσότερους πρόσφυγες. Στην Ιορδανία, η οποία βρίσκεται κάτω ακριβώς από τη Συρία ενώ συνορεύει και με το Ιράκ, βρίσκονται περίπου 1,4 εκατ. πρόσφυγες και κάθε βδομάδα περνούν τα σύνορα χιλιάδες ακόμη. Η Ιορδανία δαπανά περίπου το 1/4 του προϋπολογισμού της για την αντιμετώπιση του προσφυγικού, φέτος ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα βοήθεια 3 δις ευρώ και ο κ. Al-Eitan τονίζει ότι η χώρα ακούμπησε τα όρια των αντοχών της. Η Ιορδανία φιλοξενεί σήμερα 1.4 εκατομμύρια Σύρους, που αντιστοιχεί στο 20% του πληθυσμού της χώρας. Ένας Σύρος για κάθε 5 Ιορδανούς δηλαδή ζει στο Βασίλειο, σαν να μετέφερες ολόκληρο τον πληθυσμό του Καναδά στις Ηνωμένες Πολιτείες. Μόνο 115.000, το 10% δηλαδή των Σύρων προσφύγων, ζουν στους καταυλισμούς, οι περισσότεροι από τους υπόλοιπους βρίσκονται σκορπισμένοι σε ολόκληρη τη χώρα, στις πόλεις και τα χωριά της. Όλοι οι Σύροι πρόσφυγες έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση και σε υπηρεσίες υγείας, τα ίδια που ισχύουν και για τους ντόπιους. Επίσης ανέφερε ότι, μοιράζονται με τους Ιορδανούς πρόσβαση στο νερό της χώρας, υπενθυμίζοντας ότι η Ιορδανία είναι η 4η πιο φτωχή χώρα σε αποθέματα νερού, οπότε γίνεται αντιληπτό και το «βάρος» που δέχονται το σχετικό δίκτυο και οι υποδομές.

Φέτος η Ιορδανία ζήτησε από τη Διεθνή κοινότητα βοήθεια ύψους 3 δις. Τόσα χρειάζονται ανέφερε ο Πρέσβης ώστε να ανταπεξέλθουμε στις τωρινές ανάγκες. Το 2014 είχαμε λάβει μόλις το 28% αυτού του ποσού, ενώ πέρυσι (2015) ήταν το 35%. Το υπόλοιπο έπρεπε να καλυφθεί από την κυβέρνηση της Ιορδανίας. Κάθε χρόνο δηλαδή χρειαζόμαστε το ένα τέταρτο του κρατικού προϋπολογισμού για τις ανάγκες των προσφύγων και για την υποστήριξη των προσφερόμενων υποδομών.

Σε ότι αφορά τη στάση των πολτών της χώρας του με τόσους πρόσφυγες ανέφερε ότι, οι άνθρωποι της Ιορδανίας έχουν επίγνωση, είναι φιλόξενος και γενναιόδωρος λαός βασιζόμαστε σε αυτό. Και είναι γεγονός ότι η μεγαλύτερη υποστήριξη και βοήθεια στους Σύριους προέρχεται από την ίδια τη χώρα, από «μέσα», από τις παραδόσεις της και τις αξίες της. Από την πρώτη μέρα που ξέσπασε η κρίση, οι άνθρωποι που έμεναν πιο κοντά στα σύνορα, στη Βόρεια Ιορδανία, άνοιξαν χωρίς δεύτερη σκέψη την αγκαλιά και τα σπίτια τους και δέχθηκαν τις οικογένειες των Σύρων. Σε αυτό όμως στο οποίο δεν μπορούμε να βασιστούμε είναι στις αντοχές μας, δεδομένου ότι το πρόβλημα πλέον έχει διογκωθεί τρομακτικά και οι υποδομές της χώρας δοκιμάζονται καθημερινά, ενώ εξακολουθούμε να δεχόμαστε χιλιάδες νέους πρόσφυγες κάθε εβδομάδα. Είναι προφανές ότι έχουμε ακουμπήσει την κόκκινη γραμμή του «τερματισμού», εκεί που δεν μπορούμε πια να ζητήσουμε τίποτε παραπάνω από τους ανθρώπους της χώρας μας και δεν μπορούμε επίσης να τους υποσχεθούμε και τίποτε περισσότερο.

Όσον αφορά την Ελλάδα ανέφερε ότι, η Ελλάδα γνωρίζει πολύ καλά τι θα πει προσφυγιά, τι θα πει ανθρωπιστική κρίση. Είναι καταγεγραμμένο στην τεράστια ιστορία της, μια ιστορία γενεών ολόκληρων που μετανάστευαν, ανθρώπινα κύματα που μετακινούνταν από τις γενέτειρες τους σε άλλα μέρη, προκλήσεις του παρελθόντος. Σήμερα βλέπουμε τη γενναιοδωρία των Ελλήνων και τις αξίες τους σε όλο τους το φάσμα, όταν οι άνθρωποι στα νησιά αλλά και σε κάθε γωνιά της Ελλάδας καλωσορίζουν, φιλοξενούν και βοηθούν πρόσφυγες. Δυστυχώς η προσφυγική κρίση ήρθε σε μια περίοδο που η Ελλάδα κουβαλούσε το δικό της αβάσταχτο φορτίο και από αυτό και μόνο μπορούμε να αντιληφθούμε το μέγεθος και τη δυσφορία που δημιουργεί η επιπρόσθετη αυτή δοκιμασία.

Θεωρούμε απόλυτα ρεαλιστική την προσέγγιση του Ιορδανού πρέσβη και ιδιαίτερα το γεγονός ότι πέρα από την φιλοξενία και τον ανθρωπισμό, υπάρχει και η πραγματικότητα των ορίων που μπορεί να αντέξει τόσο η χώρα του όσο και η Ελλάδα. Θα αποτελέσει τεράστιο κίνδυνο αποσταθεροποίησης η περίπτωση υπέρβασης των ορίων και σε αυτό είναι που πρέπει να δώσει μεγάλη σημασία η Ελλάδα.

Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος

Στρατηγικός Αναλυτής

Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας

στη ΝΑ Μεσόγειο

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ