Εκκλησία

Επανέρχεται το ρωσικό Πατριαρχείο σχετικά με τις βαθιές διαφορές με την Ρωμαιοκαθολική εκκλησία

Το Πατριαρχείο Μόσχας ανακοίνωσε  και πάλι μετά από μερικές ημέρες μετά την συνάντηση του Ρώσου Πατριάρχη και του Πάπα  , ότι υπάρχουν  βαθιές διαφορές , οι οποίες εξακολουθούν να υφίστανται στις σχέσεις  του με την Αγία Έδρα.

«Παρά τη συμφωνία που επετεύχθη σε πολλά ζωτικά προβλήματα των σημερινών σχέσεων , οι βαθιές διαφορές παραμένουν μεταξύ Ορθοδόξων και Καθολικών Χριστιανών, ιδίως στις απόψεις τους σχετικά με την κοινή μας ιστορία , η οποία είναι  γεμάτη από τραγικά γεγονότα», ανακοίνωσε το  Τμήμα του Πατριαρχείου Μόσχας με επικεφαλής τον Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίωνα, σε συνέντευξή του στο  ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax-Religion.

Η ουκρανική Ελληνορθόδοξη Εκκλησία (Ουνίτες)  παραμένει ένα  σοβαρό εμπόδιο στον διάλογο  Ορθοδόξων και καθολικών , είπε ο ίδιος.

«Οι ρωμαιοκαθολικοί  ξανά και ξανά  προσπαθούν να δημιουργήσουν   την καθιέρωση διαλόγου, προσπαθώντας να  ενισχύσουν  την αμοιβαία κατανόηση και να φέρουν τις θέσεις τους  σε "αρμονία" με τις δικές μας  , αλλά σε αυτό υπάρχουν μεγάλα  εμπόδια  του πρόσφατου παρελθόντος. Η διείσδυση και ίδρυση τριών ορθόδοξων Επισκοπών από Ουνίτες στην δυτική Ουκρανία στις αρχές της δεκαετίας του 1990 και η «κατάληψη»  πολλών εκατοντάδων εκκλησιών από  το μακρινό παρελθόν αποδεικνύουν  αυτό ακριβώς  », είπε ο Ρώσος Μητροπολίτης .

Οι ενέργειες της ουνιτών στην Ουκρανία  έχουν παραμείνει το κύριο πρόβλημα μεταξύ του Πατριαρχείου Μόσχας και της Αγίας Έδρας.

Το ζήτημα αφορά την δημιουργία  τριών ορθοδόξων  επισκοπών από Ουνίτες στην Δυτική Ουκρανία στα τέλη του 1980  αρχές του 1990, την μετεγκατάσταση του κέντρου της Ουκρανικής Καθολικής Εκκλησίας από τον Lvov στο Κίεβο, την επιθυμία ιδρύσεως  Πατριαρχείου, καθώς και τον  πολλαπλασιασμό των Ουνιτών ».

Αυτά συνοδεύοται από προσβολές της Ουκρανικής Καθολικής Εκκλησίας κατά της Ρωσίας και της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας μετά την έναρξη της επανάστασης της πλατείας Μαϊντάν.

Ο Πατριάρχης της Μόσχας και ο Πάπας συναντήθηκαν  για πρώτη φορά στην ιστορία τους  τον Φεβρουάριο στην Κούβα , σύμφωνα με άρθρο στο pentapostagma.gr, με τίτλο (Συνάντηση του Ρώσου Πατριάρχη με τον Πάπα με κοινή ανακοίνωση κατά της αλλοίωσης του χαρακτήρα της χριστιανικής Ευρώπης) . Η συνάντηση είχε προετοιμαστεί με μυστικότητα εδώ και  δύο χρόνια.

Το θέμα όμως της εκμετάλλευσης αυτής της συνάντησης ήταν στην ημερήσια διάταξη Ορθοδόξων και Ρωμαιοκαθολικών για περίπου 20 χρόνια.

Ο Πατριάρχης Κύριλλος και ο Πάπας Φραγκίσκος  υπέγραψαν μια  κοινή δήλωση κατά την συνάντηση τους στην οποία κυρίως αναφέρεται ότι "είναι σήμερα σαφές ότι η μέθοδος της« Ουνίας », δεν  νοείται ως η ένωση της μιας κοινότητας προς την άλλη, αλλά ως διαχωρισμός της μίας κοινότητας από την «μητέρα» εκκλησία . Έτσι αυτός  δεν είναι ο ορθός  τρόπος για να αποκατασταθεί η ενότητα.

Μετά την συνάντηση του Πάπα και του Ρώσου Πατριάρχη , η δυτική εκκλησία μέσω των ΜΜΕ , προσπαθεί να «περάσει το μήνυμα» ότι όλοι μπορούν να τα βρουν,  φτάνει να υπάρχει θέληση.

Στην προκειμένη περίπτωση όμως τα εμπόδια  μεταξύ της ορθόδοξης και της καθολικής εκκλησίας είναι μεγάλα και κυρίως  δογματικά . Οι δυτικοί επιθυμούν να « καπελώσουν» την ορθοδοξία και να προωθήσουν την νέα πανθρησκεία . Δεν πρόκειται να επιτύχουν τίποτα διότι έχουν γνώση οι φύλακες.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ