Αρχείο

Το Βρώμικο Παιχνίδι μόλις Άρχισε. Το Αιγαίο σε Κίνδυνο …

Ο Γερμανός Διοικητής του Νατοϊκού Στόλου SNMG2 του Αιγαίου στην Αθήνα

Γράφει ο Χρήστος Βαλκάνιος

Φθάνει στην Αθήνα στα πλαίσια κύκλου επαφών σε Αθήνα και Τουρκία, ο Ναύαρχος Γιοργκ Κλαϊν, Διοικητής του Νατοϊκού Στόλου SNMG2 του Αιγαίου. Θα συνοδεύεται από τον επικεφαλή των Ναυτικών Επιχειρήσεων της Συμμαχίας Υποναύαρχο Τζόρτζιο Λάτσιο. Στην Αθήνα θα έχουν επαφές με επιτελείς του ΓΕΕΘΑ και του ΓΕΝ. Οι επαφές αυτές θα εγκαινιάσουν την προσπάθεια καταγραφής των περιοχών δράσης της Συμμαχίας, όπου όπως είχαμε αναφερθεί και με σειρά άρθρων μας, θα παιχθεί όλο το παιχνίδι αμφισβήτησης της Ελληνικότητας του Αιγαίου από την Τουρκία, δηλαδή του πραγματικού λόγου για τον οποίο η Τουρκία συμφώνησε για την παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο. Προχθές οι Νατοϊκοί αξιωματούχοι ήταν στην Τουρκία και προφανώς έρχονται καλά δασκαλεμένοι. Στην Τουρκία συναντήθηκαν με τον Τούρκο Αρχηγό ΓΕΝ Ναύαρχο Μποστάνογλου αλλά και με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Χουλούσι Ακάρ, που αποτελεί εξαιρετικά Φιλονατοϊκό Αξιωματικό.

Το βρώμικο παιχνίδι μόλις άρχισε, αυτές είναι οι πρώτες επαφές σε υψηλό στρατιωτικό επίπεδο ενώ θα ακολουθήσουν και άλλες συναντήσεις επιμέρους επιτελών σε ομάδες, προκειμένου να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο συμφωνίας δράσης των Νατοϊκών δυνάμεων. Σαφέστατα στον κύκλο αποφάσεων υπεισέρχονται και το Στρατηγείο του Νόρθγουντ στη Βρετανία, που υπάγονται όλες οι ναυτικές αποστολές του ΝΑΤΟ καθώς και ο SACUER, που αποτελεί τον ανώτατο Διοικητή δυνάμεων Ευρώπης του ΝΑΤΟ, που σύμφωνα με πληροφορίες θέλει να έχει ολοκληρωμένες απόψεις περί τα τέλη Μαρτίου.

Θεωρούμε το ζήτημα της παρέμβασης του ΝΑΤΟ πολύ σοβαρό όχι μόνο για την συγκεκριμένη αποστολή αλλά και γενικότερα, διότι  θα αποτελέσει κάτι σαν δεδικασμένο για τις αποφάσεις που θα ληφθούν, ειδικά σε ότι αφορά το επιχειρησιακό καθεστώς. Η Ελλάδα θα πρέπει να μην αποδεχθεί οτιδήποτε θίγει τα σημερινά δεδομένα χωρικών υδάτων, εναέριου χώρου, έρευνας διάσωσης, κάτι που ήδη η Τουρκία έχει δηλώσει ξεκάθαρα ότι αμφισβητεί. Όπως είχαμε πει ήταν τραγικό που μπλέξαμε σε όλη αυτή την ιστορία με το ΝΑΤΟ και τώρα θα πρέπει όλοι αυτοί που το προκάλεσαν, να βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά. Θα επαναλάβουμε ότι η ευθύνη είναι τεράστια τόσο της Πολιτικής όσο και Στρατιωτικής Ηγεσίας να μην βλάψουν περαιτέρω τα Εθνικά Συμφέροντα.

Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος

Στρατηγικός Αναλυτής

Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας

στη ΝΑ Μεσόγειο

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ