Πολιτική

Tώρα ξέρουμε τι είπαν οι 3 μεγαλοεπενδυτές στον Πρωθυπουργό…

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑ

Το ψέμα ποτέ και πουθενά δεν έχει μεγάλη διάρκεια ζωής. Τα ψέματα της κυβερνητικής προπαγάνδας αποκαλύπτονται από την οδυνηρή πραγματικότητα προτού περάσουν λίγες μέρες.

Τις τελευταίες μέρες του Ιανουαρίου, είχαν έρθει στην Ελλάδα και επισκέφθηκαν τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου οι γνωστοί 3 μεγαλοεπενδυτές που έχουν τοποθετήσει σημαντικά ποσά στην Ελλάδα.

Πρόκειται για τον Πρόεδρο και Διευθ. Σύμβουλο της Fairfax Financial Holdings, Πρεμ Γουάτσα, τον περιβόητο hedge fund manager Τζον Πόλσον και το νούμερο 2 της Wilbur Ross, Στιβ Τζόνσον που συνάντησαν τον Πρωθυπουργό και όλα τα μέλη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης για να τους προειδοποιήσουν: Έρχεται καταιγίδα στις αγορές.

Η κυβερνητική προπαγάνδα έσπευσε να παρουσιάσει την επίσκεψη των τριών ως «ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας».

Δυστυχώς δεν ήταν αυτή η αλήθεια.

- Λίγες μέρες νωρίτερα είχαν έρθει στην Αθήνα κορυφαία στελέχη των Capital, Fidelity και Brookfield που κι αυτοί έστειλαν στο Μαξίμου το ίδιο μήνυμα: «Ξυπνήστε, αλλάξτε, επιτέλους κάντε κάτι, έρχεται καταιγίδα»

Οι ξένοι επενδυτές που έχουν τοποθετηθεί στην Ελλάδα είναι ριψοκίνδυνοι. Έχουν επιλέξει την ελληνική οικονομία ως «τοποθέτηση υψηλού ρίσκου και υψηλής απόδοσης» γι’ αυτό τα χρήματα που έχουν δεσμεύσει σ’ αυτή την προοπτική είναι μετρημένα και ελάχιστα, σε σχέση με το σύνοδο του επενδυτικού τους χαρτοφυλακίου.

Το σχέδιό τους είναι απλό:

- Η Ελλάδα είναι μια καθυστερημένη και ατελής οικονομία. Εάν υλοποιηθούν μια σειρά από αυτονόητες μεταρρυθμίσεις η εκτίναξη του συμπιεσμένου ελατηρίου μετά από 7 χρόνια ύφεσης θα αποφέρει μεγάλα και σημαντικά κέρδη.

Το διεθνές περιβάλλον δεν είναι καλό. Η Ευρώπη υποφέρει και αντιμετωπίζει μια σειρά από κρίσεις:

1. Στα τέλη Ιουνίου, η Βρετανία αποφασίζει για το Brexit, με τη διαδικασία ενός δημοψηφίσματος που έχει βαριά πολιτική και οικονομική σημασία.
2. Η οικονομία του Ευρωπαϊκού Νότου, βαριά τραυματισμένη από την πολύχρονη κρίση, σήμερα δυσκολεύεται να διαχειριστεί και να θεραπεύσει τις πληγές της.
3. Η προσφυγική κρίση έχει προκαλέσει διχασμό και σκληρές αντιπαραθέσεις στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ακροδεξιά, εθνικισμός και απομονωτισμός κυριαρχούν πλέον στο εσωτερικό της ευρωζώνης.
4. Τα τρομοκρατικά χτυπήματα αυξάνονται και στοιχειώνουν το βασικό συστατικό της ευρωπαϊκής ενοποίησης, την ελευθερία κίνησης ανθρώπων, αγαθών και κεφαλαίων.
5. Οι κεντρικές τράπεζες έχουν εξαντλήσει το οπλοστάσιο νομισματικής πολιτικής και πρέπει να εφεύρουν καινούργια εργαλεία για να τονώσουν την ανάπτυξη και την απασχόληση.
6. Το διεθνές περιβάλλον είναι ασταθές (Κίνα, πετρέλαιο, πρώτες ύλες, αναδυόμενες οικονομίες στο κόκκινο).

Όλα τα ανωτέρω, είπαν οι 3 στον Πρωθυπουργό, είναι λόγοι που πρέπει να οδηγήσουν την ελληνική κυβέρνηση σε γενναίες πρωτοβουλίες μακριά από τις ιδεοληπτικές αγκυλώσεις του παρελθόντος.

- Η Ελλάδα πρέπει να κινηθεί γρήγορα, να απελευθερώσει την οικονομία της από τα κρατικά δεσμά για να δώσει προοπτική απασχόλησης στον απελπισμένο της λαό.

Οι ξένοι επενδυτές είναι φυσικό να έχουν απαιτήσεις σχετικά με τις επενδύσεις τους και γνωρίζουν πολύ καλά πως θετικές προοπτικές για τις τράπεζες αλλά και τις επιχειρήσεις μπορούν να υπάρξουν μόνο σε περιβάλλον πολιτικής σταθερότητας και πιστής εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων που έχει συμφωνήσει η χώρα με τους δανειστές.

- Η επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης που θα οδηγήσει στην άρση των capital controls με τα οποία συνδέεται και η ρευστότητά των τραπεζών αλλά και η οικοδόμηση εμπιστοσύνης στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, είναι επείγουσα ανάγκη.
- Τα «κόκκινα δάνεια» είναι αναγκαίο να «νοικοκυρευτούν» στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών. Ότι δεν μπορούν να διαχειριστούν οι τράπεζες πρέπει να πωληθεί σε εξειδικευμένα funds.

Αυτά είπαν οι ξένοι επενδυτές στον Αλέξη Τσίπρα. Το Μέγαρο Μαξίμου όμως διέδιδε ωραίες ιστορίες με ροζ συννεφάκια για να καθησυχάσει τους πολίτες.

Μετά ήρθε η καταιγίδα για να αποκαλύψει την αλήθεια. Για μία ακόμη φορά ο Βασιλιάς ήταν γυμνός…

toxrima.gr

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ