KORRES P4: ΞΕΚΙΝΑΕΙ Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΠΡΩΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ SUPER CARS

Δημοσίευση: 2 Φεβρουαρίου 2016, 7:50 πμ

Στην Κατερίνη θα κατασκευαστούν τα πρώτα δύο καινοτόμα αυτοκίνητα παντός εδάφους που δημιούργησε ο μηχανολόγος μηχανικός Δημήτρης Κορρές. Στα 230.000 ευρώ η τιμή αγοράς του εντυπωσιακού P4.

της Αθανασίας Μπίδιου

abidiou@voria.gr


Σε διαδικασία κατασκευής εισέρχεται το πρώτο ελληνικό super-car παντός εδάφους, που δημιούργησε ο μηχανολόγος μηχανικός Δημήτρης Κορρές. Το καινοτόμο αυτοκίνητο γνωστό ως Korres Project 4 είναι 6.300 κμ, έχει την εμφάνιση ενός εξωτικού σπορ αυτοκινήτου, σκαρφαλώνει απίστευτα εμπόδια, έχει τελική ταχύτητα γύρω στα 300 χιλ. και απευθύνεται σε πλούσια πορτοφόλια, καθώς κοστίζει περί τα 230.000 ευρώ.

Στη γραμμή της παραγωγής μπαίνουν πιλοτικά τέσσερα αυτοκίνητα, για τα οποία έχουν ήδη βρεθεί οι πρώτοι πελάτες. Όπως τόνισε στη Voria.gr ο κ.Κορρές στο πλαίσιο του Tedx Thessaloniki 2014, όπου ήταν ομιλητής τα δύο αυτοκίνητα θα κατασκευαστούν στην Κατερίνη από τη Replicar Hellas και τα άλλα δύο στην Αμερική από την εταιρεία Kirkham Motorsports, που επίσης εξειδικεύεται στην κατασκευή replica οχημάτων. Σύμφωνα με τον κ.Κορρέ ο χρόνος κατασκευής υπολογίζεται σε 6-7 μήνες.

«Οι πρώτοι που αγοράζουν τέτοια αυτοκίνητα είναι συνήθως συλλέκτες, οι οποίοι μπορεί και να μην τα κυκλοφορήσουν ποτέ. Σίγουρα, πάντως, είναι πολύ πλούσιοι», αναφέρει ο κ.Κορρές.

Η κατασκευή του Korres Project 4 αποτέλεσε ένα στοίχημα για τον πολυπράγμονα Έλληνα μηχανικό. Όπως λέει ο ίδιος, «όταν αναλαμβάνω κάτι, πρέπει να το φτιάξω και να δουλεύει».


Πώς γεννήθηκε το P4

Ο εφευρέτης, μηχανολόγος μηχανικός και ορειβάτης-αναρριχητής Δημήτρης Κορρές έχει πάθος με την επίλυση τεχνικών προβλημάτων. Ως μηχανολόγος μηχανικός έχει αναλάβει έως και 40 μετακινήσεις κτηρίων στην Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς και την επίβλεψη του ηλεκτρομηχανολογικού και υδραυλικού εξοπλισμού σε μεγάλα έργα. «Κάποια στιγμή, τη δεκαετία του ’90 άρχισα να μελετάω το πρόβλημα του τροχού εναντίον του εμποδίου της λακούβας. Άρχισα να παρατηρώ τις αναρτήσεις των οχημάτων, έκανα ένα σχέδιο και ξεκίνησα να σχεδιάζω τα εξαρτήματα για την κατασκευή ενός οχήματος 1.000 κυβικών», εξήγησε μιλώντας στο Tedx Thessaloniki.

To όχημα τράβηξε την προσοχή της ελληνικής εισηγμένης εταιρείας Mevako που πρότεινε να βγει το αμάξι στην παραγωγή και με τη δική της συνδρομή ολοκληρώθηκε ένα δεύτερο βελτιωμένο μοντέλο 1.300 κμ το 2004, το οποίο όμως δεν μπορούσε να βγει στην παραγωγή διότι ήταν πολύ ακριβό για τα κυβικά του. «Σκεφτήκαμε τότε να κάνουμε ένα super car που θα ανταποκρινόταν στο κόστος. Τότε, όμως, κατέρρευσε το Χρηματιστήριο και μείναμε χωρίς χρηματοδότηση», τόνισε ο κ.Κορρές.

Ο εφευρέτης, όμως, είναι επίμονος. Χρεώνεται και ξεκινάει ένα τρίτο μοντέλο, 3.500 κμ για το οποίο μάλιστα δέχθηκε πρόταση από στρατιωτική βιομηχανία του Άμπου Ντάμπι για να γίνει η παραγωγή εκεί, σε στρατιωτικού τύπου μη επανδρωμένο όχημα. «Η πρόταση δεν μας ενδιέφερε, το όχημα ολοκληρώθηκε, οι επιδόσεις ήταν καταπληκτικές, ενώ βρήκαμε και χρηματοδότηση. Ωστόσο, έπρεπε να πάμε σε όχημα παραγωγής και το 2009 με μία ομάδα μηχανικών και σχεδιαστών ξεκινήσαμε τη δημιουργία του P4», σημείωσε ο κ.Κορρές.

Στο P4 ο κ.Κορρές και η ομάδα του σχεδίαζαν δύο ολόκληρα χρόνια. «Όταν απευθύνθηκα σε εταιρείες στο εξωτερικό για να μου φτιάξουν σασμάν για το αυτοκίνητο, μού απάντησαν ότι αναλαμβάνουν παραγγελίες πάνω από 10.000 κομμάτια. Σκέφτηκα τότε: τι μηχανικός είμαι αν δεν μπορώ να φτιάξω μόνος μου το σασμάν; Πήγα, λοιπόν, στα συνεργεία της γειτονιάς, πήρα σασμάν και προσπάθησα να καταλάβω πώς κατασκευάζεται», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Η βασική καινοτομία του αυτοκινήτου είναι η ανάρτηση, που δεν επιτρέπει στους τροχούς να σηκωθούν από το έδαφος. Έτσι το αυτοκίνητο σκαρφαλώνει απίστευτα εμπόδια χωρίς να το καταλαβαίνουν οι επιβάτες. Επίσης, το ειδικό σασμάν του αυτοκινήτου δίνει τη δυνατότητα για διαφορετικούς τρόπους οδήγησης: γρήγορη οδήγηση, σκαρφάλωμα σε σκαλιά ή ακόμα και κερκίδες.

«Όλα τα μέρη είναι μηχανικά, δεν υπάρχουν πουθενά ηλεκτρονικά», τόνισε στη Voria.gr ο κ.Κορρές, ο οποίος λίγο νωρίτερα στη σκηνή του Tedx αποκάλυψε ότι το μυστικό P4 στηρίζεται σε δύο αρχές: την υπομονή και τη συνεργασία. «Ο τροχός όταν συναντάει ένα εμπόδιο ανεβαίνει προς τα επάνω. Στο P4 οπισθοχωρεί λίγο προς τα πίσω για να δώσει χρόνο στο αυτοκίνητο να ξεπεράσει το εμπόδιο. Άρα εδώ υπάρχει η υπομονή. Επίσης, κάθε φορά που συναντάει ένας τροχός εμπόδιο το χτύπημα μοιράζεται στους υπόλοιπους τρεις τροχούς, δηλαδή υπάρχει συνεργασία», υπογράμμισε.

Τα τέσσερα μοντέλα του Δημήτρη Κορρέ των 1.000 κμ, των 1.300 κμ, των 3.500 κμ και το τελευταίο των 6.300 κμ θα παρουσιαστούν στο τέλος Μαΐου στο Μουσείο Αυτοκινήτου στην Αθήνα.

Πάντως, ο δημιουργός του P4 των 230.000 ευρώ εξομολογείται ότι ο ίδιος οδηγεί μεταχειρισμένα αυτοκίνητα. «Προτιμώ τα μεταχειρισμένα Micra και τα παλιά Ντεσεβώ», τόνισε ο κ.Κορρές.

voria.gr

  • Spyros Spyropoulos

    Θα το αφησουνε η θα παθει ο,τι επαθε το Pony?Εδω ειμαστε στην Ελλαδα……….

Δημοφιλή άρθρα

224
Τρομερή εικόνα από την Αυστραλία: Δείτε την συγκίνηση του Εύζωνα όταν άκουσε για την Ελλάδα!

Ένας Εύζωνας δεν μπόρεσε να κρύψει την συγκίνησή του, όταν ο Ιερέας του Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου στην Αδελαΐδα (Αυστραλία)


419
Ξεσπάει ο πρώτος πόλεμος επί προεδρίας Ν.Τραμπ: Ο Λευκός Οίκος ενημερώνει τους Γερουσιαστές σε έκτακτο πολεμικό συμβούλιο -Κίνα: «Δείξτε αυτοσυγκράτηση»

Ο Λευκός Οίκος προγραμματίζει για μεθαύριο τη διεξαγωγή ενημέρωσης προς τους Γερουσιαστές με τη συμμετοχή υψηλόβαθμων στελεχών, σε έκτακτο πολεμικό


18
Νέα συνέντευξη του Μητροπολίτη Μόρφου Νεόφυτου: Οι Τούρκοι θα κάνουν τέτοιο επιθετικό άνοιγμα που δεν το υπολογίζουμε-Αποτέλεσμα θα είναι να δημιουργήσουν ένα πολύ σοβαρό επεισόδιο, το οποίο θα διαρκέσει τρεις μέρες (βίντεο)

Η συνέντευξη του Μητροπολίτη Μόρφου κ. Νεοφύτου παραχωρήθηκε στην Αντιγόνη Σολομωνίδου Δρουσιώτη στις 29 Μαρτίου 2017 στην Ευρύχου και δημοσιεύτηκε


Πιο σχολιασμένα άρθρα

18
EKTAKTO: Ανατροπή στη Γαλλία- Παραιτήθηκε η Λεπέν από το Εθνικό Μέτωπο – Κίνηση ματ: «Θα είμαι Πρόεδρος όλων των Γάλλων»

Δύο εβδομάδες πριν τη μάχη του β’ γύρου των προεδρικών εκλογών, η επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν ανακοίνωσε ότι

24 Απριλίου 2017 11:04 μμ


18
Ξεσπάει ο πρώτος πόλεμος επί προεδρίας Ν.Τραμπ: Ο Λευκός Οίκος ενημερώνει τους Γερουσιαστές σε έκτακτο πολεμικό συμβούλιο -Κίνα: «Δείξτε αυτοσυγκράτηση»

Ο Λευκός Οίκος προγραμματίζει για μεθαύριο τη διεξαγωγή ενημέρωσης προς τους Γερουσιαστές με τη συμμετοχή υψηλόβαθμων στελεχών, σε έκτακτο πολεμικό

24 Απριλίου 2017 3:10 μμ


18
Η Μόσχα κάνει αυτό που δεν έκανε τόσο καιρό: Βλέπει γενίκευση του πολέμου στην Συρία και στέλνει Su-34, α/α συστήματα τελευταίας τεχνολογίας στην Συρία – Χιλιάδες Ρώσοι και Ιρανοί κομάντος απέναντι σε ΗΠΑ-Ισραήλ-Τουρκία – Ρώσοι διείσδυσαν στον Λίβανο;

Γ. Μοτσάκος Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών (Βαλκανίων  και χωρών Κ.Α.Κ ) Σαφείς ενδείξεις γενίκευσης του

25 Απριλίου 2017 9:12 μμ