Εθνικά θέματα

150.000 βαρέλια ιρανικού πετρελαίου ημερησίως στην Ελλάδα αναβαθμίζουν σημαντικά της χώρας μας

Το Ιράν θα εξάγει 60.000 έως 150.000 βαρέλια την ημέρα  πετρέλαιο στην Ελλάδα, που αποτελεί έναν παραδοσιακό πελάτη της Τεχεράνης στην Ευρώπη, μετά την άρση των οικονομικών κυρώσεων από την διεθνή κοινότητα αναφέρουν ξένα ΜΜΕ.

Οι παραδοσιακοί πελάτες του ιρανικού πετρελαίου στην Ευρώπη, που είναι η Γαλλία, η Ιταλία κά,   οριστικοποιούν  σταδιακά  τις διαπραγματεύσεις για τις επαναλήψεις των εισαγωγών ιρανικού πετρελαίου.

Η Ελλάδα είναι ένας ακόμη Ευρωπαίος πελάτης που επαναλαμβάνει την εισαγωγή πετρελαίου μετά  τις γαλλικές και ιταλικές εταιρείες. Η χώρα μας ζήτησε  ημερήσιο μέσο όρο   60.000 έως 150.000 βαρέλια ημερησίως ιρανικού  πετρελαίου .

Το ιρανικό πετρέλαιο διοχετεύεται στα διυλιστήρια της εταιρείας  Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε. και από εκεί τα υποπροϊόντα ταξιδεύουν σε όλη την Ευρώπη.

Τα Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε. είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες πετρελαίου στα Βαλκάνια και με τις ρίζες να  χρονολογούνται  από το 1958 με την ίδρυση του πρώτου διυλιστηρίου πετρελαίου στην Ελλάδα (Ασπρόπυργο).

Σε άρθρο του καλοκαιριού από το pentapostagma.gr, με τίτλο: Έρχεται φθηνό ιρανικό πετρέλαιο για να «αναστηθεί» η ελληνική βιομηχανία), είχαμε αναφέρει πρώτοι ότι οι  διεθνείς κυρώσεις κατά του Ιράν «χτύπησαν» καίρια την ελληνική οικονομία, καθώς η χώρα μας στο παρελθόν εισάγαγε μεγάλες ποσότητες  φθηνού ιρανικού  πετρελαίου για τις  εγχώριες βιομηχανικές και οικιακές  μας ανάγκες.

Το Ιράν ήταν ένας από τους βασικούς προμηθευτές πετρελαίου της Ελλάδος  έως το  2011. Η χώρα μας  προμηθεύονταν από το  Ιράν καθημερινά 100 χιλιάδες βαρέλια πετρελαίου, κάτι που αποτελούσε το ένα τρίτο των εισαγωγών. Το 2012, λόγω της επιβολής  κυρώσεων η Αθήνα αναγκάστηκε να εγκαταλείψει  την αγορά ιρανικού πετρελαίου.

Η επανασύνδεση των οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών μας δίνει την δυνατότατα πολύπλευρης συνεργασίας με το Ιράν, ανοίγοντας νέους ορίζοντες για την ελληνική οικονομία.

Επίσης με αφορμή την εισαγωγή ιρανικού πετρελαίου πλήθος ελληνικών αγροτικών και βιομηχανικών προϊόντων θα οδεύσουν μέσω του εμπορικού  μας στόλου στα ιρανικά λιμάνια. Ο κύκλος εργασιών μεταξύ Ελλάδος και Ιράν  θα διπλασιαστεί πολύ σύντομα δίνοντας μια βαθιά ανάσα στην δοκιμαζόμενη χώρα μας.

Η συνεργασία αυτή «αγγίζει» και τον αμυντικό τομέα διευρύνοντας τους «ορίζοντες» των δύο χωρών ενόψει εξελίξεων στην διένεξη Τουρκίας και Συρίας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...