Κόσμος

Χιλιάδες Ιρακινοί πρόσφυγες εγκαταλείπουν την Φινλανδία, επικαλούμενοι απογοητευμένοι από την ζωή τους

Χιλιάδες Ιρακινοί πρόσφυγες που έφτασαν στη Φινλανδία πέρυσι αποφάσισαν να ακυρώσουν τις αιτήσεις ασύλου τους και να επιστρέψουν εθελοντικά στην πατρίδα τους, επικαλούμενοι   οικογενειακά ζητήματα και απογοήτευση από την ζωή στην παγωμένη σκανδιναβική χώρα, αναφέρει  ο τουρκικός τύπος.

Η Ευρώπη είναι στο έλεος της χειρότερης κρίσης  μεταναστών  από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, με πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους να  προσπαθούν να ξεφύγουν από πολέμους και την φτώχεια στην Μέση Ανατολή και πέραν αυτής.

Η Γερμανία,  η Φινλανδία και η  Σουηδία έχουν γίνει χώρες τελικού προορισμού για  πολλούς από τους μετανάστες, αλλά η Φινλανδία αποτέλεσε πόλο έλξης  τουλάχιστον για  32.500 από αυτούς .

Σχεδόν τα δύο τρίτα των αιτούντων ασύλου   ήταν νέοι ιρακινοί  άνδρες, οι οποίοι  τώρα έκαναν μια δεύτερη  σκέψη , και  επιθυμούν να φύγουν από την  Φινλανδία .

Για αυτό και έχουν ναυλώσει πτήσεις προς Βαγδάτη και από την επόμενη εβδομάδα αναχωρούν για την χώρα τους .

Φινλανδοί αξιωματούχοι είπαν ότι περίπου 4.100 Ιρακινοί αιτούντες ασύλου  μέχρι στιγμής ‘έχουν ακυρώσει την αίτηση τους  και ότι ο αριθμός είναι  πιθανό να φθάσει τους 5.000 κατά τους προσεχείς μήνες.

«Το μωρό μου αγόρι είναι άρρωστο, θα πρέπει να πάω  πίσω στο σπίτι», δήλωσε ο Α. Χουσεΐν, αγοράζοντας εισιτήριο για μια πτήση προς την  Βαγδάτη από ένα μικρό ταξιδιωτικό γραφείο στο Ελσίνκι.

Η πλειοψηφία των  μεταναστών έχουν δηλώσει στις  υπηρεσίες μετανάστευσης ότι θέλουν να επιστρέψουν στις οικογένειές τους, αλλά μερικοί εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για την ζωή στη Φινλανδία.

«Μερικοί λένε ότι οι συνθήκες στη Φινλανδία και η χρονοβόρα διαδικασία ασύλου δεν ανταποκρίνεται  στις προσδοκίες τους, ή τουλάχιστον σε ότι τους  είχαν πει κάποιοι για το ταξίδι τους», δήλωσε ο Tobias van Treeck, αξιωματικός του προγράμματος στο Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ) .

Απηχώντας το σχόλιο,  ταξιδιωτικός πράκτορας  είπε: «Μερικοί λένε ότι δεν τους αρέσει το φαγητό εδώ, κάνει  πάρα πολύ κρύο ή δεν αισθάνονται ευπρόσδεκτοι στη Φινλανδία. Υπάρχουν πολλοί λόγοι.».

Σχεδόν το 80 τοις εκατό των μεταναστών που επιστρέφουν στην χώρα τους  είναι Ιρακινοί.

Η Ελλάδα όμως έχει ζεστό κλίμα , είναι  πιο κοντά στις πατρίδες τους και ας έχει οικονομική κρίση είναι πιο «ευπρόσδεκτη» από ότι οι Σκανδιναβικός χώρες.

Δεν γνωρίζουμε ακριβώς ποιο πρόβλημα έχουν οι μετανάστες , ούτε μας ενδιαφέρει , αλλά το ζήτημα ξεκινά από την απόφαση τους να αφήσουν την χώρα τους για το άγνωστο.  Ο καθένας στην χώρα του  θα ήταν σε  καλύτερη μοίρα , πλην των Σύρων  και θα πάλευε για το καλύτερο της πατρίδος του.

Μετανάστες πάντα υπήρχαν και θα υπάρχουν, άλλο αυτό και άλλο "κάποιοι"  να ξεσηκώσουν τόσους χιλιάδες ανθρώπους  για να βρουν το Ελ Ντοράντο στην ΕΕ. 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ