Αρχείο

Το 67% του ΟΛΠ πηγαίνει στον κινεζικό κολοσσό Cosco «φέρνοντας» τα κινεζικά πολεμικά πλοία στο Αιγαίο

Ο κινεζικός κολοσσός Cosco θα κατέχει πλέον το 67% του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ), σύμφωνα με ανακοίνωση του   Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας (ΤΑΙΠΕΔ) , το οποίο συμφώνησε  ομόφωνα  για την παραχώρηση του ως άνω ποσοστού, αναφέρει σημερινό δημοσίευμα.

Ο φάκελος του διαγωνισμού θα υποβληθεί σύντομα στην Επιτροπή Ελέγχου, ενώ η σύμβαση πώλησης των μετοχών θα υπογραφεί μετά την έγκριση της επιτροπής.  Η ανανεωμένη και καλύτερη προσφορά από Cosco για το 67% του ΟΛΠ έχει φτάσει στα  368.500.000. ευρώ.

Αν και πρόκειται για ένα άκρως εξευτελιστικό πόσο για την τεράστια αξία του Λιμένα του Πειραιά, τα άμεσα οφέλη της Ελλάδος από αυτήν την εξαγορά είναι γεωστρατηγικά και κυρίως στρατιωτικά, εκτός από την οικονομική πτυχή της συνεργασίας της χώρας μας με την Κίνα.

Το κινεζικό πολεμικό ναυτικό, σύμφωνα με πληροφορίες θα αφιχθεί σύντομα  στην Συρία με σκοπό να «βοηθήσει» την Ρωσία στην εκπλήρωση των δικών της σχεδίων στην χώρα αυτή.

Η «βοήθεια» αυτή την Κινέζων σημαίνει ότι μελλοντικά πολλές κινεζικές εταιρείες  θα πάρουν  μεγάλα έργα κατά την ανοικοδόμηση του συριακού κράτους .

Με την Ελλάδα όμως τα πράγματα σε σχέση με το Πεκίνο θα γίνουν διαφορετικά διότι ο Πειραιάς θα αποτελέσει την πύλη της Κίνας στην Ευρώπη.

Ενδεχομένως ο κινεζικός «γίγαντας» να  θελήσει εμπλακεί ακόμη και στο Αιγαίο , και ιδιαίτερα στην εκμετάλλευση  των  κοιτασμάτων  υδρογονανθράκων,  πάντα όμως ο σκοπός του θα είναι  να διασφαλίσει τα συμφέροντα της επένδυσης του στο μεγαλύτερο Λιμάνι της χώρας.

Οι Τούρκοι σύμφωνα με έγκυρους αναλυτές στο μέλλον θα έχουν αντιμετωπίσουν εκτός όλων των άλλων αντιπάλων  και τους Κινέζους , οι οποίοι δεν πρόκειται να ανεχθούν την παρελκυστική πολιτική της Άγκυρας  όταν πρόκειται να χάσουν «χρήματα».

Αυτή ήταν πάντοτε η πολιτική των μεγάλων χωρών οι οποίες διαφυλάττουν κυρίως τα  οικονομικά συμφέροντα τους με στρατιωτικά μέσα , από την αρχαιότητα έως σήμερα.

Αυτή θα είναι και η πολιτική της Κίνας σήμερα στην Ελλάδα. Άλλωστε  η Κίνα οποία φτιάχνει ένα τεράστιο  πολεμικό στόλο για να «κατακτήσει» τον πλανήτη , συμπεριλαμβανομένων 4 αεροπλανοφόρων και 460 σκαφών όλων των τύπων, καθώς 120 υποβρυχίων.  Ο "κίτρινος γίγαντας" μόλις έκανε αισθητή την παρουσία του.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ