Κόσμος

ΤΟ ΦΛΕΡΤ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ! Νέα επίσκεψη της Μέρκελ μέσα σε λίγους μήνες

Στην Τουρκία θα βρεθεί για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες η Άνγκελα Μέρκελ.

Η Γερμανία θα βρεθεί πατήσει και πάλι σε τουρκικό έδαφος τη Δευτέρα με μοναδικό αντικείμενο την προσφυγική κρίση στην ατζέντα της συνάντησης με τον πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου και τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, όπως έκανε γνωστό ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στ. Ζάιμπερτ. Η επίσκεψη εντάσσεται στη μάχη που δίνει με το χρόνο η καγκελάριος Μέρκελ προκειμένου να παρουσιάσει τα πρώτα θετικά αποτελέσματα στο φλέγον ζήτημα του προσφυγικού.

Όπως σημειώνει η Deutsche Welle, έχει να αντιμετωπίσει τρία μέτωπα: τις αντιδράσεις μέσα στο ίδιο της το κόμμα, την δυσαρέσκεια της κοινής γνώμης για τα μέχρι τώρα πεπραγμένα της και την απροθυμία των ευρωπαίων εταίρων να συνεργαστούν για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

Παίρνοντας ως αφορμή τα απογοητευτικά δημοσκοπικά ευρήματα του πρώτου δημόσιου καναλιού ARD, σύμφωνα με τα οποία το 81% των πολιτών δηλώνει ότι η γερμανική κυβέρνηση έχει χάσει κάθε έλεγχο στο Προσφυγικό, στελέχη του κόμματός της ζητούν όλο και πιο επιτακτικά να τεθεί ανώτατο όριο στους πρόσφυγες.

Η δυσαρέσκεια γίνεται πιο μεγάλη καθώς πλησιάζει η ημέρα των τοπικών εκλογών παράλληλα σε τρία ομόσπονδα κρατίδια μέσα Μαρτίου, όπου θα αποτυπωθεί το μέγεθος της λαϊκής δυσαρέσκειας έναντι της ανοιχτής προσφυγικής πολιτικής της.
Αποκαλυπτικός ήταν ο χριστιανοδημοκράτης βουλευτής Βόλφγκανγκ Μπόζμπαχ, ειδικός σε θέματα Εσωτερικής Πολιτικής «εάν μέχρι την άνοιξη δεν φέρουμε αποτελέσματα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, δεν θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε την μέχρι τώρα πολιτική μας».
Σταθμός θα είναι το συμβούλιο κορυφής της ΕΕ στις 18 και 19 Φεβρουαρίου. Μέχρι τότε η καγκελάριος θα πρέπει να έχει διασφαλίσει τέσσερις από τις ψηφίδες που αποτελούν την ευρωπαϊκή και διεθνή στρατηγική της στο προσφυγικό: την αποτελεσματική φύλαξη των ελληνικών θαλάσσιων συνόρων, την ολοκλήρωση των hot spots στην Ελλάδα και την Ιταλία, την οριστικοποίηση του πακέτου βοήθειας ύψους 3 δισ. ευρώ προς την Τουρκία και τη συνέχιση της συζήτησης αναφορικά με την επανεγκατάσταση των προσφύγων σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Η Μέρκελε πρέπει να πετύχει πρόοδο πάση θυσία και σε αυτό χρειάζεται τη συνεργασία της Ελλάδας. Εξ ου και σημερινή επίσκεψη των υπουργών Εσωτερικών της Γαλλίας και της Γερμανίας Μπερνάρ Καζνέβ και Τόμας ντε Μεζιέρ στην Αθήνα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ