Κόσμος

Το τούρκικο UAV Anka πραγματοποιεί την πρώτη του επιχειρησιακή αποστολή πτήση εναντίον των Κούρδων. Σύντομα και στο Αιγαίο;

Το UAV Anka, είναι ένα μη επανδρωμένο εναέριο όχημα που αναπτύχθηκε από την τουρκική εταιρεία  Aerospace Industries (TAI).

Στις 05 Φεβρουαρίου 2016  διεξήγαγε την πρώτη  επιχειρησιακή  πτήση του  στην ανατολική επαρχία Ελαζίγκ , αναφέρει ο τουρκικός τύπος.

Το μη επανδρωμένο αερόχημα απογειώθηκε  από το αεροδρόμιο της πόλης Ελαζίγκ, και  ανήλθε σε ύψος 19.000 ποδών  για να πραγματοποιήσει μια τετράωρη  πτήση εξερεύνησης και  παρατήρησης των Κούρδων ανταρτών.

Το αερόχημα σχεδιάστηκε και αναπτύχθηκε από την TAI, (η οποία αποτελεί μια κρατική εταιρεία των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων ), και αποτελεί ένα  μεσαίου υψομέτρου, μεγάλης αντοχής (MALE) UAV.

Η αποστολή του πραγματοποιήθηκε στην συγκεκριμένη πόλη λόγω των εκτάκτων  στρατηγικών αναγκών του τουρκικού Γενικού Επιτελείου, τόνισε  ο Τούρκος  αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Suay Alpay κατά την έναρξη της πρώτης πτήσης του Anka .

«Σήμερα υλοποιούμε ένα πολύ κρίσιμο ζήτημα, με την αποστολή ενός UAV  ενάντια στην τρομοκρατία», δήλωσε ο Alpay.

«Ο αγώνας μας θα συνεχιστεί με αποφασιστικότητα μέχρι την τελευταία τρομοκρατική ομάδα των Κούρδων αφήσει την χώρα και τα όπλα και αποχωρήσει . Όλα τα επιτεύγματα της  τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας θα υποστηρίξουν  και θα  ενισχύσουν  αυτή την προσπάθεια », πρόσθεσε ο ίδιος.

Η κατασκευή του UAV  Anka χρονολογείται   από το Δεκέμβριο του 2004, ενώ το 2013 η τουρκική κυβέρνηση υπέγραψε  συμφωνία με την TAI για την κατασκευή  10 Anka και επίγειων σταθμών για τις ανάγκες του τουρκικού στρατού.

Το 2014, Τούρκοι ειδικοί σχεδίασαν την αύξηση των δυνατοτήτων του μη επανδρωμένου οχήματος με ένα νέο  σχέδιο που θα προσδώσει στο UAV αυτό ,   δυνατότητα δορυφορικών επικοινωνιών , ενώ επίσης, ειδική ομάδα εργασίας έχει ξεκινήσει τον σχεδιασμό  και την ανάπτυξη τουρκικών κινητήρων για τα UAV ANKA.

Το ντεμπούτο  της πτήσης του Anka  ελέγχονταν από το κέντρο ελέγχου  εδάφους, ενώ παρόντες ήταν ο Γενικός Διευθυντής της ΤΑΙ  Ορχάν  Ακμπάς, ο  Πρόεδρος της εταιρίας  Nejat Bilgin, ο Πρόεδρος  της Roketsan Emin  Alpman, και ο Πρόεδρος  της Havelsan  Yüksel Öztekin.

Σε άρθρο από την ιστοσελίδα pentapostagma.gr, με τίτλο (Μέγας κίνδυνος για τα ελληνικά σκάφη και άρματα μάχης από το νέο τουρκικό UCAV Anka-S), είχαμε αναφέρει ότι η  νέα έκδοση του UCAV ΑΝΚΑ θα αποτελεί το νέο μη επανδρωμένο όχημα  για τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις. Το φθινόπωρο του 2013, ο τουρκικός στρατός κατασκεύασε  δέκα αεροχήματα τύπου Anka. Το νέο τουρκικό αερόχημα θα είναι εξοπλισμένο με πυραύλους στην έκδοση Block B (Anka-S).

Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις με την μερική ολοκλήρωση μόνο του προγράμματος των μη επανδρωμένων αεροσχημάτων , θα αποκτήσουν πρωτόγνωρες στρατιωτικές δυνατότητες τόσο στο Αιγαίο όσο και στον Έβρο.

Η χώρα μας αν και πρώτη ασχολήθηκε σε σχέση με την Τουρκία   και επένδυσε στον τομέα αυτό , αυτήν την στιγμή λόγω οικονομικής κρίσης έχει διακόψει κάθε προσπάθεια .

Όταν λύσουμε κάποια στιγμή το οικονομικό ζήτημα θα μπορέσουμε να διεισδύσουμε ακόμα πιο βαθιά σε ένα τομέα ο οποίος θα πρωταγωνιστήσει τα επόμενα χρόνια .

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ