Κόσμος

Το Ισλαμικό Κράτος Αιμορραγεί από Απώλειες Μάχης και Λιποταξίες

Σε όλο και πιο δύσκολη θέση φαίνεται να οδηγείται το Ισλαμικό Κράτος μετά την έναρξη των επιχειρήσεων κυρίως από τις Ρωσικές δυνάμεις αλλά και τον συνασπισμό κρατών υπό τις ΗΠΑ και τους γενναίους Κούρδους μαχητές. Οι απώλειες του είναι καθημερινά σημαντικές τόσο από τα φονικά πυρά όσο και από λιποταξίες που οφείλονται στον φόβο που φαίνεται έχει αρχίσει να τους επηρεάζει σημαντικά αλλά και σε περιορισμό των αμοιβών των μισθοφόρων που φαίνεται λόγο έλλειψης επαρκών χρημάτων αρχίζουν σιγά- σιγά να το εγκαταλείπουν.

Έτσι ο αριθμός των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και το Ιράκ  έχει μειωθεί από περίπου 31.000 στους 25.000, σύμφωνα με έκθεση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών που  αποκαλύφθηκε από τον Λευκό Οίκο. Αξιωματούχοι στην Ουάσιγκτον αναφέρονται σε  απώλειες μάχης και λιποταξίες για  να εξηγήσουν αυτή τη μείωση περίπου 20% . Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Josh Earnest δήλωσε ότι η νέα εκτίμηση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών «σημαίνει ότι συνεχίζουν να είναι μια σημαντική απειλή, αλλά οι πιθανοί αριθμοί έχουν μειωθεί», « Ο Isis έχει υποστεί σημαντικές απώλειες», « Οι προσπάθειες των  επίγειων μαχών από τα μέλη του συνασπισμού των ΗΠΑ, παρουσιάζουν αποτελέσματα εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, ενώ οι διεθνείς προσπάθειες έχουν αρχίσει να ανακόπτουν τη ροή των αλλοδαπών που επιδιώκουν να ενταχθούν στο κίνημα», « Ο Isil έχει περισσότερες δυσκολίες από ό, τι  πριν στην αναπλήρωση των  τάξεων τους και έχουμε από καιρό συνειδητοποιήσει την ανάγκη της διεθνούς κοινότητας να συνεργάζεται για να σταματήσει τη ροή των ξένων μαχητών στην περιοχή».

Αυτή η ανακοίνωση έρχεται τη στιγμή που  η Σαουδική Αραβία προσφέρθηκε να στείλει στρατεύματα  στη Συρία ως μέλος οποιασδήποτε χερσαίας δύναμης αποφασίσει  ο συνασπισμός (κατά του Isis).

Επίσης η Emily Horne, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ ανέφερε ότι, «Η μείωση αντανακλά τις συνδυασμένες επιδράσεις των θανάτων από  μάχες, λιποταξίες, εσωτερικές πειθαρχικές ενέργειες, τις  ελλείψεις και τις  δυσκολίες που αντιμετωπίζουν ξένοι μαχητές που ταξιδεύουν στη Συρία».

Μερικοί βόρειοι αφρικανοί τζιχαντιστές, που αλλιώς θα ταξίδευαν στη Συρία τώρα μπορεί, να υπακούσουν  τις  κλήσεις από την ηγεσία του κινήματος να κατευθυνθούν προς τη Λιβύη, όπου οι ισλαμιστές αγωνίζονται να επεκτείνουν την κυριαρχία τους στο έδαφος και στις ακτές της Μεσογείου. Η έκθεση των μυστικών υπηρεσιών δεν συμπεριλαμβάνει τις θυγατρικές του  Isis  στη Νότια Ασία, και άλλα μέρη της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής. Διαφαίνεται ότι υπάρχει διένεξη στις  ΗΠΑ ως προς τις εκτιμήσεις της δύναμης του Isis  στη Λιβύη. Άλλοι αξιωματούχοι  θέτουν τον αριθμό σε περίπου 3.000, ενώ άλλοι  σε 5.000-6.000.

Θεωρούμε ότι η μείωση της δύναμης του Ισλαμικού Κράτους είναι χαρακτηριστική από την στιγμή που η Ρωσία ανέλαβε ενεργό ρόλο. Από εκείνη τη στιγμή άλλαξε το τοπίο. Αυτό δεν σημαίνει ότι η συμβολή των ΗΠΑ και της ομάδας κρατών είναι αμελητέα, όμως η αλήθεια είναι ότι ο συνασπισμός των ΗΠΑ  άρχισε να γίνεται αποτελεσματικός μετά την εμπλοκή της Ρωσίας, η οποία ουσιαστικά τους βοήθησε αφενός να αντιληφθούν ότι ήταν σε λάθος κατεύθυνση και αφετέρου να ξεκαθαρίσουν στο εσωτερικό τους τα ερίφια από τα πρόβατα (βλέπε Τουρκία, Σαουδική Αραβία, …).

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Οπλικά συστήματα 0

Η ΠΥΡΚΑΛ κλείνει: Χαρίζεται ο εξοπλισμός στην Ουκρανία; - Η τροπολογία του ΥΠΟΙΚ που έβαλε «φωτιά» στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα

Τα ερωτηματικά που προκύπτουν για να πάρα πολύ σοβαρό θέμα για την εθνική άμυνα της χώρας - Η ανακοίνωση του Ευάγγελου...