Κόσμος

Σχέδιο για την δημιουργία νέων βουλγαρικών ενόπλων δυνάμεων το 2020 βρίσκει «αντιδράσεις»

Σχέδιο για την δημιουργία νέων βουλγαρικών  ενόπλων δυνάμεων  το 2020,   εγκρίθηκε από την  επιτροπή  άμυνας του κοινοβουλίου και συζητείται από το υπουργικό συμβούλιο  .

«Το  σχέδιο για τις ένοπλες δυνάμεις  με χρονικό ορίζοντα  το 2020 θα έπρεπε να είχε συζητηθεί εκτενέστερα από την  [κοινοβουλευτική] Επιτροπή Άμυνας πριν περάσει», δήλωσε ο Στρατηγός ε.α Μίχο Μίχοφ, βουλευτής με την κόμμα «βουλγαρική Αναγέννηση»  και πρόεδρος της εν λόγω επιτροπής, μιλώντας σε μια συνέντευξη τύπου στην πόλη  Veliko Tarnovo, αναφέρει βουλγαρικό πρακτορείο ειδήσεων.

Ο Μίχοφ εξήγησε ότι ήταν απογοητευμένος καθώς το σχέδιο που  πέρασε, δεν καλύπτει όλες τις ανάγκες  του βουλγαρικού στρατού καθώς και τις προκλήσεις που θα κληθεί να αντιμετωπίσει .

«Κανένας από τους ειδικούς στην Επιτροπή Άμυνας και από τα πολιτικά κόμματα  που εκπροσωπούνταν και συμμετείχε στην προκαταρκτική συζήτηση σχετικά με την προετοιμασία του σχεδίου, δεν είναι γνώστης του αντικειμένου , το οποίο  είναι εξαιρετικά σημαντικό. Το σχέδιο αυτό προβλέπει  ότι οι βουλγαρικές ένοπλες δυνάμεις θα αριθμούν όχι λιγότερο από 37.000 στρατιώτες  και όχι περισσότεροι από 40.000 μαζί με το πολιτικό προσωπικό.

Από την πρώτη  κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ εκδόθηκε η  λεγόμενη  «Λευκή Βίβλο»  στην οποία αναφέρονταν ότι οι ένοπλες δυνάμεις θα αυξηθούν,  ελαφρώς.

Ο βουλγαρικός στρατός σύμφωνα με την «Λευκή  Βιβλίο», διαθέτει 80 άρματα μάχης , 16 μαχητικά  αεροσκάφη, και 6 πολεμικά πλοία. Τώρα σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο προβλέπονται μετά από προμήθεια από το εξωτερικό, να  ανέλθουν σε  102 άρματα μάχης , 29 μαχητικά  αεροσκάφη, και 7 στρατιωτικά.

Θα υπάρχουν επίσης διαρθρωτικές αλλαγές σχετικά με τις δυνάμεις ειδικών επιχειρήσεων,  αερομεταφερόμενων δυνάμεων, και άλλες δυνάμεις, οι οποίες θα αυξηθούν σε αριθμό και θα εκσυγχρονιστούν για να αυξήσουν την μαχητική ισχύ τους .

Η δυναμική του νομοσχεδίου, τονίζουν Βούλγαροι πολιτικοί, είναι πολύ ασαφής  και, ως εκ τούτου, το σχέδιο αυτό θα έπρεπε να είχε συζητηθεί στην Επιτροπή Άμυνας για μεγαλύτερο διάστημα πριν κατατεθεί  στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Σύμφωνα με άρθρο από την ιστοσελίδα pentapostagma.gr, με τίτλο: Η Βουλγαρία «ενέκρινε» την χρήση νατοϊκών αεροσκαφών για την διαφύλαξη του εναέριου χώρου της. με φαβορί τα ελληνικά !!, είχαμε αναφέρει ότι με  ψήφισμα στην  Βουλής της χώρας, η  Βουλγαρική πολεμική αεροπορία δεν θα έχει  πλέον το « γενικό πρόσταγμα» όσον αφορά την διαφύλαξη του εθνικού εναέριου χώρου της .

Νατοϊκά αεροσκάφη θα αναλάβουν αυτό το καθήκον καθιστώντας την χώρα έρμαιο των διαθέσεων της συμμαχίας.

Δυστυχώς αυτό το παραμύθι που «παίζεται» και στην Βουλγαρία για δήθεν  ισχυρές ευέλικτες αλλά μικρές σε αριθμό ένοπλες δυνάμεις, δεν ευσταθεί στις προκλήσεις που θα κληθούν να  αντιμετωπίσουν .  Ετοιμάζουν τον ευρωπαϊκό στρατό οι Βρυξέλλες με γερμανική , βρετανική , γαλλική και ολλανδική συμμετοχή.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμικό Ναυτικό 0

Το Ιράν ετοιμάζει εμπλουτισμό ουρανίου; Oμάδα μάχης του αεροπλανοφόρου Ντε Γκώλ αποπλέει για την Α. Μεσόγειο και με ελληνική συμμετοχή

Αυτό αναφέρουν γαλλικά ΜΜΕ-Το ΝΑΤΟ ενεργοποιεί στόλο Πολεμικών πλοίων με επίκεντρο έναν άγριο πόλεμο Ιράν και Ισραήλ