Αρχείο

Συνάντηση του Ρώσου Πατριάρχη με τον Πάπα με κοινή ανακοίνωση κατά της αλλοίωσης του χαρακτήρα της χριστιανικής Ευρώπης

Στις 12  Φεβρουαρίου του 2016 σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο Διεθνές Αεροδρόμιο Χοσέ Μαρτί στην Αβάνα συναντήθηκαν ο  Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών κκ. Κύριλλος  με τον Πάπα Φραγκίσκο, ο οποίος έκανε μια στάση  στον δρόμο  του για το Μεξικό, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του ρωσικού Πατριαρχείου  Patriarhiya.ru.

Αυτή είναι η πρώτη συνάντηση των Προκαθημένων της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

Ο Πάπας Φραγκίσκος έφτασε στο αεροδρόμιο με  ειδική πτήση της Alitalia. Αμέσως συναντήθηκε  με τον Πρόεδρο του Συμβουλίου  Επικρατείας της Κούβας Ραούλ Κάστρο , και τον Αρχιεπίσκοπο του San Cristobal de la Avana , αλλά και τον Καρδινάλιο Jaime Lucas Ortega Alaminos .

Σύμφωνα με το πρωτόκολλο ο Πατριάρχης κκ. Κύριλλος  και ο Πάπας Φραγκίσκος εισήλθαν  ταυτόχρονα στην αίθουσα συναντήσεων , αντάλλαξαν ευχές και κάθισαν κάτω από τον Εσταυρωμένο.

Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία συμμετείχε  στην συνάντηση με τον επικεφαλής του  Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνα, ενώ η Αγία Έδρα με τον επικεφαλής  του Ποντιφικού Συμβουλίου για την Προώθηση της Χριστιανικής Ενότητας,  Καρδινάλιο Kurt Koch.

Μεγάλο μέρος της συζήτησης των  ηγετών  των δύο μεγαλύτερων Εκκλησιών στον κόσμο πραγματοποιήθηκε κεκλεισμένων των θυρών, και έληξε με την υπογραφή της κοινής δήλωσης, η οποία έλαβε χώρα μπροστά σε εκατοντάδες δημοσιογράφους.

Μετά από  σύντομο διάλογο με τους δημοσιογράφους ο Πατριάρχης κκ. Κύριλλος παρουσίασε στον Πάπα με την σειρά του τα μέλη της αντιπροσωπείας του  κληρικούς  και λαϊκούς , οι οποίοι χαιρέτησαν τον Ποντίφικα. Όλη η επικοινωνία των προκαθημένων και των συνοδών τους πραγματοποιήθηκε στα αγγλικά.

228845.p

Η συνάντηση αυτή είναι ιστορική και συγχρόνως σημαντική αλλά  στεκόμαστε σε  δύο παραγράφους, της κοινής τους ανακοίνωσης :

  1. Η διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, που ξεκίνησε μετά από αιώνες αιματηρών συγκρούσεων, έγινε αντιληπτή από πολλούς ως  ελπίδα και  υπόσχεση για την ειρήνη και την ασφάλεια. Την ίδια στιγμή, προειδοποιούμε  εναντίον αυτής της ολοκλήρωσης , η οποία δεν σέβεται την θρησκευτική ταυτότητα. Είμαστε ανοιχτοί στην συμβολή και  άλλων θρησκειών στον πολιτισμό μας, αλλά είμαστε πεπεισμένοι ότι η Ευρώπη χρειάζεται την  πίστη και την επιστροφή στις χριστιανικές ρίζες της. Καλούμε τους Χριστιανούς της Δυτικής και της Ανατολικής Ευρώπης να ενωθούν με  κοινή μαρτυρία τον Ιησού Χριστό και το Ευαγγέλιο, έτσι ώστε η Ευρώπη να  διατηρήσει την ψυχή της, η οποία βασίζεται σε δύο χιλιάδων χρόνων χριστιανικής παράδοσης.
  2. Η οικογένεια στηρίζεται στο γάμο ως πράξη ελεύθερη και ως πιστή αγάπη μεταξύ ενός άνδρα και μιας γυναίκας. Η αγάπη ενισχύει την ένωσή τους, τους διδάσκει να αποδέχονται ο ένας τον άλλο ως δώρο. Ο Γάμος είναι το σχολείο της αγάπης και της πίστης. Λυπούμαστε που άλλες μορφές συμβίωσης τώρα ταυτίζονται με την Ευρωπαϊκή Ένωση, διότι κατά την ιερή βιβλική παράδοση, η έννοια της πατρότητας και της μητρότητας είναι μια  ειδική αποστολή αποκλειστικά για τον άνδρα και την γυναίκα δια μέσω του  γάμου  έχοντας και οι δύο  συνείδηση του κοινού τους  σκοπού.

Οι δύο προκαθήμενοι αποκηρύσσουν από κοινού κάτι που  αποτυπώνεται και  πάνω στο χαρτί,  την  ανεξέλεγκτη εισβολή των μουσουλμάνων στην Ευρώπη , που αλλοιώνει την Χριστιανική Ευρώπη , την απο-χριστιανοποίηση  των Βρυξελλών αλλά και τα σύμφωνα συμβίωσης.

Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα ασχέτως των εκκλησιαστικών διαφορών των δύο εκκλησιών ,  οι οποίες είναι σημαντικές και σοβαρές .

Η προσπάθεια αυτή   θα βοηθήσει στην ευρωπαϊκή αναγέννηση των χριστιανικών αξιών, οι οποίες  δημιούργησαν αυτό που σήμερα ονομάζεται Ευρώπη.

Επίσης εκτιμάται ότι οι  ιθύνοντες στην χώρα μας  " βιάστηκαν πάρα πολύ" να νομιμοποιήσουν το «σύμφωνο  συμβίωσης» υλοποιώντας ξένα σχέδια , ενώ τώρα μας «εισαγάγουν»  μουσουλμάνους λαθρομετανάστες δίπλα από τα σπίτια μας.

Η αναγέννηση της Ευρώπης θα προέλθει από τους Χριστιανούς  οι οποίοι θυσίασαν πάρα  πολλά για να έρθουν σήμερα οι ¨νέοι" πολιτικοί και να καταπατήσουν με τόση ευκολία.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ