Αρχείο

ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΗΚΕ: Συνάντηση Πάπα και Πατριάρχη Πασών των Ρωσιών κκ. Κυρίλλου στην Κούβα. Έγγραφο της Ρωσικής Συνόδου για την Πανορθόδοξη Σύνοδο

Αποφασίστηκε τελικά και θα υλοποιηθεί η  ιστορική συνάντηση του Πάπα Ρώμης με τον Πατριάρχη Πασών των Ρωσιών κκ. Κυρίλλου στην Κούβα στις 12 Φεβρουαρίου 2016.

«Θα είναι μια «ιστορική συνάντηση», σύμφωνα με την κοινή δήλωση από το Βατικανό και το Πατριαρχείο Μόσχας. Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία ελπίζει ότι το γεγονός αυτό θα ανοίξει μια νέα σελίδα στις σχέσεις μεταξύ της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και του Βατικανού», καταλήγει η ανακοίνωση.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο αεροδρόμιο της Κούβας, όπου ο ποντίφικας θα κάνει μια στάση στο δρόμο του  για το Μεξικό.

Πρόκειται για μια συνάντηση  την οποία έχει ζητήσει εδώ και πολύ καιρό ο Πάπας για να προωθήσει την δική του «ατζέντα» θεμάτων.

Το σίγουρο είναι ότι ο Πάπας Φραγκίσκος θα «ασχοληθεί» και με την Πανορθόδοξη Σύνοδο της Κρήτης σαν ένα σημαντικό  θρησκευτικό  γεγονός  στην ορθόδοξη εκκλησία.

Την ίδια στιγμή η σύνοδος της ρωσικής Ιεραρχίας εξέδωσε έγγραφο που αφορά το  Πανορθόδοξο Συμβούλιο που θα διεξαχθεί τον Ιούνιο στην χώρα μας.

Τυπικά  σε αυτήν ενεκρίθη η συμμετοχή της ρωσικής εκκλησίας εφόσον  δεν παραβιάζεται η καθαρότητα της Ορθοδόξου Πίστεως, τονίζει αρχικά το έγγραφο.

Η Ιερά Σύνοδο  της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, ανακοινώνει :

  1. Η Ιεραρχία  εγκρίνει την θέση του Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών κκ. Κυρίλλου για την Σύνοδο των Προκαθημένων των  Ορθοδόξων Εκκλησιών στο Σαμπεζύ, 21 με 28 Ιανουαρίου  2016, και της αντιπροσωπείας της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στις συνεδριάσεις της Διορθοδόξου Προπαρασκευαστικής Επιτροπής, της Ειδικής Επιτροπής και της Διάσκεψης του Συμβουλίου  της Διορθόδοξης Επιτροπής, που πραγματοποιήθηκε  από τα επιμέρους Συμβούλια κατά την προετοιμασία των εγγράφων σχετικά με τα θέματα της ημερήσιας διάταξης του Συμβουλίου Αγίας και Μεγάλης της Συνόδου της Ορθοδόξου  Εκκλησίας.
  2. Η Σύνοδος της Ιεραρχίας σημειώνει με ικανοποίηση ότι στα σχέδια των εγγράφων του Πανορθοδόξου Συμβουλίου υλοποιήθηκαν οι  αναγκαίες τροποποιήσεις, σύμφωνα με τις προτάσεις της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και άλλων Ορθοδόξων Εκκλησιών.
  3. Τα μέλη του Συμβουλίου των Επισκόπων αποδεικνύουν ότι το σχέδιο εγγράφων στην τρέχουσα μορφή του ,  σχετικά με την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο  δεν παραβιάζουν  την γνησιότητα της Ορθοδόξου  πίστης και δεν αποκλίνουν από την κανονική παράδοση της Εκκλησίας.
  4. Ζητεί από το Συμβούλιο των Επισκόπων της Ιεράς Συνόδου να σχηματιστεί μια αντιπροσωπεία της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας για να συμμετάσχει  στο  Πανορθόδοξο Συμβουλίου στην Κρήτη.
  5. Η ιερά Σύνοδος καλεί επίσης για την πληρότητα της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας  να ζητηθεί  από όλα τα μέλη της  επερχόμενης  Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας,  να αρθρωθεί  η  προσευχή με την οποία  ο Κύριος έχει αποκαλύψει το θέλημά Του  επί γης (Πάτερ Ημών) . Αυτή η πράξη θα ενισχύσει την ενότητα της Ορθοδοξίας, και  θα  υπηρετήσει το καλό της Εκκλησίας του Χριστού, για την δόξα του Θεού, με σκοπό  να διατηρηθεί  ανέπαφη η Ορθόδοξη Πίστη .
  6. Το Συμβούλιο των Επισκόπων εκφράζει την πεποίθηση του ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την Πανορθόδοξη Σύνοδο είναι η ελεύθερη συμμετοχή των αντιπροσωπειών όλων των αναγνωρισμένων Αυτοκέφαλων Ορθόδοξων Εκκλησιών. Στο πλαίσιο αυτό ιδιαίτερη σημασία αποκτά η επίλυση των προβλημάτων του Συμβουλίου ειδικά σε ότι αφορά  τις  σχέσεις μεταξύ του Πατριαρχείου της Αντιοχείας και του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων.

Σε πρόσφατο άρθρο από το pentapostagma.gr, με τίτλο: «Η Πανορθόδοξη Σύνοδο στην Κρήτη δεν θα είναι «Οικουμενική» διότι δεν θα αλλάξει τους κανόνες της Εκκλησίας», είχαμε αναφέρει ότι σύμφωνα με τον Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών κκ. Κύριλλο,   η επικείμενη Πανορθόδοξη Σύνοδο δεν θα είναι «Οικουμενική» , διότι  δεν προορίζεται  να  ασχοληθεί με δογματικά θέματα της Εκκλησίας, και δεν θα  υλοποιήσει  οποιεσδήποτε καινοτομίες στην λειτουργική ζωή της Εκκλησίας, καθώς και στην κανονική δομή της».

Αυτό όμως που γίνεται κατανοητό είναι η προσπάθεια από ρωσικής πλευράς να «ενεργήσει» ως « πυροσβέστης» σε πολλά ζητήματα που ταλανίζουν το σώμα τη ορθοδόξου εκκλησίας. Αναμένεται όμως και η προσπάθεια  του Οικουμενικού Πατριαρχείου στα ίδια ζητήματα ώστε να δοθεί μια μόνιμη  λύση.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ