Αρχείο

Συνάντηση Ερντογάν με το αμερικανοεβραϊκό λόμπι σηματοδοτεί εξελίξεις στις σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ με προεκτάσεις στην Ελλάδα

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Ερντογάν  και ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου πήραν μέρος σε διάσκεψη με τους επικεφαλείς των μεγαλύτερων αμερικανοεβραϊκών οργανώσεων (COP) σε τουρκικό έδαφος .

Οι εβραϊκές οργανώσεις συνομίλησαν με  Ισραηλινούς και Τούρκους αξιωματούχους φθάνοντας σε μια προκαταρκτική συμφωνία για την εξομάλυνση των σχέσεων των δύο χωρών, αναφέρει ο τουρκικός τύπος.

Η συνάντηση θεωρήθηκε ως η σημαντικότερη ένδειξη εξομάλυνσης των  σχέσεων του Ισραήλ με την Τουρκία.

Στην συνάντηση πήραν μέρος οι γνωστές οργανώσεις όπως η αμερικανοεβραϊκή επιτροπή Δημοσίων Υποθέσεων (AIPAC), η Anti-Defamation League (ADL), η Αμερικανοεβραϊκή Επιτροπή (AJC), το Αμερικανοεβραϊκό Κογκρέσο, η οργάνωση B'nai B'rith International και το Εβραϊκό Ινστιτούτο Εθνικής Πολιτικής Ασφάλειας (JINSA).

Οι  εβραϊκές  αυτές οργανώσεις  μάλιστα  επέστρεψαν   και ένα μετάλλιο ανδρείας στον Ερντογάν που του είχαν απονέμει,  διότι  ενώ ήταν πρωθυπουργός το 2004 εργάστηκε με ζήλο  προς την κατεύθυνση μιας ειρηνικής λύσης στη Μέση Ανατολή,  και  δεσμεύτηκε για την προστασία των Εβραίων πολιτών της Τουρκίας, αλλά με την επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ της Τουρκίας και του Ισραήλ  οι οργανώσεις του  το είχαν ζητήσει  πίσω .

Σύμφωνα με πηγές στον Τούρκο Πρόεδρο , στην συνάντηση των οργανώσεων αυτών και του  Ερντογάν συζητήθηκε κατά την παρούσα φάση των συνομιλιών, η  ομαλοποίηση  των σχέσεων ανάμεσα στην Τουρκία και  Ισραήλ. Αυτό τους "καίει" άλλωστε.

Ο Ερντογάν είπε ότι από την πλευρά του, ότι ο αντισημιτισμός και η ισλαμοφοβία είναι δύο πράξεις κατακριτέες , προσθέτοντας ότι η κριτική του εναντίον της νυν ισραηλινής ηγεσίας,  δεν πρέπει να παρερμηνευθεί ως  συνολική  αρνητική στάση εναντίον  όλων των ισραηλινών πολιτών.

Ο Τούρκος Πρόεδρος  είπε επίσης ότι η Τουρκία και το Ισραήλ μπορούν να υλοποιήσουν  συμφωνίες στον τομέα της ενέργειας μετά την εξομάλυνση των σχέσεων.

Πρόκειται για άκρως επικίνδυνη εξέλιξη ενάντια στον υποτιθέμενο άξονα Ελλάδος –Κύπρου –Ισραήλ για τον οποίο θα πρέπει να αναθεωρήσουμε πολλά από αυτά που μας υπόσχονταν οι πολιτικοί μας .

Τα οικονομικά και ενεργειακά συμφέροντα των αμερικανικών κολοσσών τους οποίους ελέγχουν οι εν λόγω οργανώσεις,  «απαιτούν» τα κοιτάσματα του Ισραήλ να διέλθουν δια μέσω  Τουρκίας λόγω κόστους.

Αυτό και θα γίνει,  αφήνοντας Ελλάδα και Κύπρο για μια φορά ακόμη  « απέξω» από τα σχέδια που αφορούν την Ανατολική Μεσόγειο.

Σε άρθρο από την ιστοσελίδα pentapostagma.gr με τίτλο: Ξεκινά η κατασκευή νέου τουρκικού ελικοπτεροφόρου μεταβάλλοντας την κατάσταση για Ελλάδα, Κύπρο και Ισραήλ, αναφέραμε  ότι σύμφωνα με Αμερικανούς ειδικούς  , μια πιο αποδοτική διαδρομή εξαγωγής του ισραηλινού φυσικού αερίου θα ήταν μέσω ενός υποθαλάσσιου αγωγού από το κοίτασμα Λεβιάθαν προς την τουρκική επικράτεια.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της JP Morgan, ο αγωγός θα προσέδιδε μεγαλύτερη και ταχύτερη απόδοση της επένδυσης από την κατασκευή του σχεδιαζόμενου σταθμού LNG στην Κύπρο. Κάτι για το οποίο δικαιωνόμαστε ως ιστοσελίδα .

Για αυτό και είναι επιτακτική ανάγκη σύμπλευσης τον ρωσο-κινεζικό άξονα που εκπληρώνει καλύτερα τα συμφέροντα μας στην περιοχή. Η Ρωσία κατά ένα παράξενο τρόπο χαλάει τα σχέδια σε πάρα πολύ "κόσμο".

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...