Κόσμος

Συμφωνία για Παύση Εχθροπραξιών στη Συρία – Η Ρωσία Οδηγός στις Εξελίξεις

Ενώ τίποτα δεν έδειχνε μέχρι χθες ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί μια ανακωχή στη Συρία, ώστε να εξετασθούν και να συζητηθούν εκ νέου λύσεις για τον τερματισμό του πολέμου, ξαφνικά σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Τζον Κέρι δήλωσε  ότι οι συμμετέχοντες σε μια διεθνή συνάντηση στο Μόναχο για τη συριακή κρίση ήρθαν σε συμφωνία να θέσουν σε εφαρμογή την παύση των εχθροπραξιών στη Συρία και να επεκτείνουν αμέσως την παράδοση της ανθρωπιστικής βοήθειας.

Έτσι μετά από μαραθώνιες συνομιλίες οι οποίες συμπεριελάμβαναν τη Ρωσία και πάνω από δέκα χώρες, ο Κέρι είπε ότι όλες οι χώρες που συμμετείχαν στο Μόναχο συμφώνησαν πως οι ειρηνευτικές συνομιλίες για τη Συρία θα πρέπει να ξεκινήσουν ξανά στη Γενεύη το συντομότερο δυνατό. Ο αμερικανός υπουργός, ο οποίος πλαισιώνονταν από τον ομόλογο του της Ρωσίας Σεργκέι Λάβροφ και τον ειδικό απεσταλμένο των Ηνωμένων Εθνών Στάφαν ντε Μιστούρα, διευκρίνισε ότι οι δεσμεύσεις που προέκυψαν από τη συνάντηση στο Μόναχο βρίσκονται μόνο στα χαρτιά και μαζί με τον Λάβροφ συμφώνησαν πως η αληθινή δοκιμή θα φανεί στο έδαφος της Συρίας από το αν αυτές οι δεσμεύσεις τηρηθούν από όλες τις πλευρές που μάχονται στη χώρα.

Θεωρούμε πολύ σημαντική την απόφαση να σταματήσουν οι εχθροπραξίες τη στιγμή που οι αλληλοκατηγορίες μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας είχαν φουντώσει. Το Πεντάγωνο κατηγορούσε τη Ρωσία ότι βομβαρδιστικά της κατέστρεψαν πλήρως τα δύο μεγαλύτερα νοσοκομεία στο Χαλέπι. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας απέρριψε κατηγορηματικά αυτές τις αιτιάσεις και πέρασε στην αντεπίθεση, κατηγορώντας, με τη σειρά του, τις ΗΠΑ ότι βομβάρδισαν το Χαλέπι, κάτι που επίσης διαψεύστηκε από το Πεντάγωνο. Βέβαια έπαιξαν μεγάλο ρόλο οι δεκάδες τοπικές εκεχειρίες που έχουν ήδη συνομολογηθεί μεταξύ του κυβερνητικού στρατού και αντικαθεστωτικών ανταρτών. Αυτές τις εκεχειρίες αποκάλυψε, με συνέντευξη του στο πρακτορείο Reuters, ο Σύρος υπουργός Εθνικής Συμφιλίωσης Αλί Χαϊντάρ, προσθέτοντας ότι σε πολλές περιπτώσεις οι εν λόγω συμφωνίες κατάπαυσης του πυρός επετεύχθησαν χάρη στη μεσολάβηση των Ρώσων. Σε αρκετές περιπτώσεις, αντικαθεστωτικοί αντάρτες δέχθηκαν να εγκαταλείψουν θύλακες που βρίσκονταν υπό τον έλεγχό τους για να εγκατασταθούν στη Ράκα ή το Ιντλίμπ, τα δύο κυριότερα προπύργια που εξακολουθούν να ελέγχονται από αντιπάλους του προέδρου Ασαντ. Ίσως αυτό να αποτελέσει και ένδειξη για τον τρόπο που θα συνεχισθούν οι διαπραγματεύσεις.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Για "κρίση θαλάσσιου πάρκου στο Αιγαίο" μιλούν τα τουρκικά ΜΜΕ - Δένδιας: "Σιγά μην ζητήσουμε την άδεια της Τουρκίας για να ψαρέουμε στις Κυκλάδες" (Βίντεο)

Δύο νέα εθνικά θαλάσσια πάρκα σε Αιγαίο και Ιόνιο και τέλος στο ψάρεμα με μηχανότρατες εξήγγελε ο Κυριάκος Μητσοτάκης