Κόσμος

Σε ετοιμότητα συριακή και ρωσική αεροπορία λόγω μεταστάθμευσης αεροσκαφών της Σ. Αραβίας στο Ιντσιρλίκ

Η Σαουδική Αραβία θα αποστείλει μαχητικά αεροσκάφη και στρατιωτικό προσωπικό στην  τουρκική αεροπορική βάση Ιντσιρλίκ, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Yeni Şafak.

Πρόκειται για μια πρωτοφανή κίνηση η οποία κλιμακώνει την όλη κατάσταση στην περιοχή και καθιστά τις «συνομιλίες» στην Γενεύη  ουσιαστικά άκυρες .

« Σε κάθε συνεδρίαση του συνασπισμού, τονίζουμε την ανάγκη για μια ευρεία στρατηγική η οποία θα είναι προσανατολισμένη στην καταπολέμηση του ISIS. Τουρκία και  Σαουδική Αραβία  είναι σε θέση να ξεκινήσουν μια κοινή  χερσαία επιχείρηση στην Συρία», τονίζει ο Τούρκος Υπουργός, σύμφωνα με δημοσίευμα  .

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι η Σαουδαραβική  αντιπροσωπεία είχε προηγουμένως πραγματοποιήσει  μια επιθεώρηση  στην αεροπορική  βάση.

Ο ίδιος δεν ανέφερε βέβαια τον  ακριβή αριθμό των αεροσκαφών και  του στρατιωτικού προσωπικού που ετοιμάζονται  να «προσγειωθούν » στην βάση του Ιντσιρλίκ, αλλά  μιλάμε τουλάχιστον για μία με δύο μοίρες αεροσκαφών  μαζί με το τεχνικό προσωπικό.

«Υπάρχει  κίνδυνος  οι ηγεσίες  της Τουρκίας και της Σαουδικής Αραβίας να αποφασίσουν αιφνιδιαστική  χερσαία επέμβαση στην Συρία», δήλωσε σε  συνέντευξη του στο πρακτορείο ειδήσεων «Agence France Presse», ο Πρόεδρος  Μπασάρ αλ-Άσαντ.

Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι η συριακή Πολεμική Αεροπορία είναι σε πλήρη ετοιμότητα και θα απαντήσει ανάλογα.

Σε άρθρο από την ιστοσελίδα pentapostagma.gr,  με τίτλο: Συριακοί πύραυλοι τύπου «Scud-Β » σημαδεύουν τουρκικές αεροπορικές και ναυτικές βάσεις μετά από εντολή του Άσαντ ! (ΒΙΝΤΕΟ), αναφέραμε  ότι μετά από εντολή του Σύρου Προέδρου Μ.Άσαντ συριακοί πύραυλοι «Scud» τύπου Β και C σημαδεύουν τουρκικές αεροπορικές και ναυτικές βάσεις πλησίον των συνόρων των δύο χωρών.

Πρόκειται για το σύστημα πυραύλων 9K72 «Elbrus», γνωστό στο εξωτερικό ως  SS-1C Scud Β, που ανήκει στην κατηγορία  των τακτικών πυραυλικών συστημάτων, οι οποίοι σύμφωνα με νέες πληροφορίες  «βλέπουν» πολύ καλά  το Ιντσιρλίκ.

Πληροφορίες από πηγές στο συριακό στρατό αναφέρουν την μαζική μετακίνηση κινητών συστοιχιών πυραύλων SKUD-B σε απόσταση πλησίον των τουρκικών συνόρων , σημαδεύοντας τα σημεία που ενδεχομένως οι Τούρκοι να θελήσουν να εισβάλουν στην Βόρεια Συρία. Κάποιοι επιδιώκουν να "αυτοκτονήσουν" με ρωσικούς πυραύλους.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ