Κόσμος

Πρώτη Προκαταρκτική Συμφωνία ΗΠΑ και Ρωσίας για Συρία – Η Τουρκία στο Περιθώριο …

Ήταν προφανές το τελευταίο διάστημα, ημέρες θα λέγαμε, ότι όπως είχαμε αναφέρει και σε σειρά άρθρων μας, ΗΠΑ και Ρωσία συζητούσαν συνεχώς για κοινή συμφωνία εκεχειρίας στη Συρία, προφανώς συγκλίνοντας τις διαφορές τους και αφήνοντας φυσικά έξω από τις εξελίξεις τις παράλογες απαιτήσεις των Τούρκων. Απότι φαίνεται αυτό μόλις έγινε και πλέον υπάρχει προκαταρκτική συμφωνία.

Έτσι Ουάσινγκτον και Μόσχα έφτασαν, σύμφωνα με την αμερικανική πλευρά, σε «προκαταρκτική συμφωνία» για τους όρους της παύσης εχθροπραξιών στη Συρία, χωρίς όπως φαίνεται να έχουν κλείσει όλα τα σημεία. Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε πως περιμένει σύντομα συνομιλία Ομπάμα και Πούτιν για «κατ' αρχήν κλείσιμο» της συμφωνίας. Προηγουμένως, Άσαντ και αντιπολίτευση είχαν θέσει προϋποθέσεις, ενώ το επείγον της κατάστασης υπογραμμίζει το σημερινό μακελειό στη Χομς. Μιλώντας από το Αμμάν της Ιορδανίας, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι ανέφερε ότι συνομίλησε επανειλημμένα τις τελευταίες ημέρες με τον ρώσο ομόλογο του Σεργκέι Λαβρόφ, και ότι «φτάσαμε σε προκαταρκτική συμφωνία για τους όρους της παύσης εχθροπραξιών». Η παύση, είπε, «μπορεί να τεθεί σε εφαρμογή τις επόμενες ημέρες». Ο Κέρι ανέφερε πως για το ζήτημα αναμένεται τις προσεχείς ημέρες να συνομιλήσουν Ομπάμα και Πούτιν για να ολοκληρώσουν την «κατ' αρχήν συμφωνία».

Από τη Μόσχα, το υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε τις επαφές για τους όρους της παύσης εχθροπραξιών. Η ρωσική πλευρά σημείωσε πως, όπως και στη «συνεννόηση» του Μονάχου, θα εξαιρούνται επιχειρήσεις εναντίον οργανώσεων «που θεωρούνται τρομοκρατικές από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ».

Θεωρούμε ότι Ρωσία και ΗΠΑ πιο αποφασισμένες από ποτέ δείχνουν σημάδια συνεννόησης που δίνουν μια μεγαλύτερη δυναμική αντιμετώπισης της κρίσης στη Συρία αφήνοντας έξω την Τουρκία καθόσον η συνεννόηση ότι της εκεχειρίας θα εξαιρούνται μόνο επιχειρήσεις εναντίον οργανώσεων «που θεωρούνται τρομοκρατικές από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ», σημαίνει ότι οι Τούρκοι θα πρέπει να σταματήσουν άμεσα τους βομβαρδισμούς, ενώ οι Συριακές και Κουρδικές δυνάμεις θα μπορούν να συνεχίσουν να μάχονται κατά του ISIS  στη Βόρεια Συρία.

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ