Κόσμος

Ο Αλλοπρόσαλλος Ηγέτης της Β. Κορέας Παίζει με Πυρηνικά και Βαλλιστικούς Πυραύλους – Η Νέα Απειλή στο Πλανήτη …

Πολύ θόρυβος έχει γίνει με την πρωτοβουλία της Β. Κορέας, τόσο με τις πυρηνικές δοκιμές που φαίνεται να πραγματοποιεί, που άλλωστε την οδήγησε σε διεθνή καταδίκη όσο και με την εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή και ήδη οι ηγέτες του κόσμου ετοιμάζονται να καταδικάσουν καθόσον αποτελεί μια δυνητική απειλή για την περιφερειακή και παγκόσμια ασφάλεια. Κατά πόσο όμως όλη αυτή η κινδυνολογία έχει βάση και είναι άραγε η Β. Κορέα τόσο επικίνδυνη, αποτελούν ερωτήματα που χρήζουν απαντήσεων, που να στηρίζονται όμως σε πραγματικά δεδομένα ώστε να υπάρχει μια σωστή αξιολόγηση.

Έτσι η Ουάσινγκτον,  η Σεούλ και άλλοι θεωρούν την εκτόξευση  μια ύποπτη δοκιμή πυραυλικής τεχνολογίας. Η υποψία αυτή βασίζεται στο γεγονός ότι η Πιονγιάνγκ έχει ανοιχτά ενδιαφερθεί για την  κατασκευή  πυραύλων με πυρηνικές κεφαλές ικανών να χτυπήσουν την ηπειρωτική χώρα των ΗΠΑ και ότι η τεχνολογία που χρησιμοποιείται για την  εκτόξευση δορυφόρου που μεταφέρει πυραύλους στο διάστημα  μπορεί να εφαρμοστεί στη πυροδότηση πυραύλου  μεγάλου βεληνεκούς. Με απλά λόγια,  πύραυλος ονομάζεται  όχημα εκτόξευσης, όταν χρησιμοποιείται για να στείλει ένα δορυφόρο σε τροχιά, αλλά γίνεται πύραυλος/βλήμα, όταν το  φορτίο του είναι μία  πολεμική κεφαλή. Θέτοντας  έναν πύραυλο σε τροχιά διαρκεί λιγότερο από 10 λεπτά. Μια εκτόξευση  πυραύλου/βλήματος  θα διαρκέσει περίπου 30 λεπτά για να ταξιδέψει από τη Βόρεια Κορέα προς  τις  ηπειρωτικές ΗΠΑ, λένε οι ειδικοί.

Μετά από αρκετές επανειλημμένες αποτυχίες, η Β.Κορέα κατάφερε  να θέσει με επιτυχία ένα δορυφόρο σε τροχιά πάνω σε πυραύλους Unha-3 το Δεκέμβριο του 2012. Η διαστημική υπηρεσία του Βορρά, δήλωσε την Κυριακή ότι έθεσε με επιτυχία ένα νέο δορυφόρο γεωσκόπησης σε τροχιά , τον Kwangmyongsong 4, ή Shining Star 4 , σε  λιγότερο από 10 λεπτά μετά από την εκτόξευση και υποσχέθηκε ακόμα  περισσότερες  εκτοξεύσεις. Αξιωματούχοι της Νότιας Κορέας λένε ότι ο νέος  πύραυλος που αναπτύχθηκε, έχει ένα εκτιμώμενο δυναμικό εύρος έως και 10.000 χιλιόμετρα , το οποίο θέτει τη Χαβάη και τη βορειοδυτική ακτή των ηπειρωτικών ΗΠΑ ως εφικτούς στόχους.

Όμως σύμφωνα με άλλες πληροφορίες η Βόρεια Κορέα  έχει ακόμα κάποια τεχνικά εμπόδια να ξεπεράσει, για να αποκτήσει  αξιόπιστα πυρηνικά όπλα που να μπορούν να επιτεθούν σε μακρινούς  στόχους. Ανάμεσα στα σημαντικά μελλοντικά επιτεύγματα που θέλουν οι επιστήμονες της Βόρειας Κορέας πιστεύεται ότι είναι να δημιουργήσουν  ένα μεγαλύτερο πύραυλο που να  μπορεί να πετάξει μακρύτερα και να μεταφέρει ένα βαρύτερο δορυφόρο ή ωφέλιμο φορτίο. Αυτό θα ήταν απαραίτητο αν η Βόρεια Κορέα σκοπεύει  να αναπτύξει έναν πύραυλο που να  μπορεί να φτάσει το σύνολο των ηπειρωτικών ΗΠΑ και να φέρει πολεμική κεφαλή, η οποία είναι αρκετές φορές βαρύτερη από το δορυφόρο που η χώρα εκτόξευσε το 2012. Ο πύραυλος Unha-3 του 2012 ήταν περίπου 30 μέτρα ψηλός και κουβαλούσε το δορυφόρο Kwangmyongsong-3, ο οποίος ζύγιζε περίπου 100 κιλά. Τα μεγέθη του δορυφόρου και του πυραύλου που χρησιμοποιήθηκαν στην εκτόξευση  της Κυριακής δεν έγιναν άμεσα  γνωστά. Εξωτερικοί αναλυτές λένε ότι η επιτυχημένη πτήση ενός  πυραύλου φορτωμένο με δορυφόρο ζυγίζει περίπου 1 τόνο και  θα σήμαινε ότι η  Βόρεια Κορέα θα μπορούσε πιθανώς να αναπτύξει έναν πύραυλο πυρηνικά εξοπλισμένο μεγάλου βεληνεκούς.
Η Βόρεια Κορέα  έχει  αναβαθμίσει  την πλατφόρμα εκτόξευσης του  Sohae από το 2012. Εικόνες από δορυφόρο έδειξαν ότι η χώρα ολοκλήρωσε την επέκταση του πύργου εκτόξευσης στα τέλη του 2014 για να  μπορεί να φιλοξενεί μεγαλύτερες  ρουκέτες.

Είναι σχεδόν βέβαιο ότι η  Βόρεια Κορέα  θα αντιμετωπίσει  νέες κυρώσεις από τον ΟΗΕ  για αυτήν την εκτόξευση. Αλλά οι επικριτές είναι σκεπτικοί για το αν τυχόν νέες κυρώσεις μπορούν να σταματήσουν τη Βόρεια Κορέα από το να συνεχίσει να επιδιώκει και να αναζητά  πυρηνικά και πυραυλικά προγράμματα, διότι η Κίνα, η τελευταία μεγάλη σύμμαχος της Βόρειας Κορέας  με  δικαίωμα βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, είναι απρόθυμη να συνεργαστεί για οποιαδήποτε σκληρή τιμωρία για τη Βόρεια Κορέα. Το Πεκίνο φοβάται ότι  πάρα πολύ πίεση στη  Βόρεια Κορέα  θα μπορούσε να προκαλέσει την κατάρρευση της , ωθώντας σμήνη  προσφύγων προς τα σύνορα των δύο χωρών και τη θέσπιση μιας ενιαίας Κορέας που θα  φιλοξενεί αμερικανικά στρατεύματα στο κατώφλι της.

Θεωρούμε ότι η επιτυχημένη εκτόξευση σίγουρα δημιουργεί ανησυχίες σε όλο τον πλανήτη. Ο νεαρός ηγέτης Kim, της Βόρειας Κορέας, είναι αδύνατο να προβλεφθεί τι άλλο επιφυλάσσει προκειμένου να ικανοποιήσει τον αυταρχισμό του τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Άλλη μια παγκόσμια απειλή διαφαίνεται στον ορίζοντα που δυστυχώς λειτουργεί εκτός λογικής που σε συνδυασμό με τις βαλλιστικές πυρηνικές δυνατότητες που επιδιώκει να αποκτήσει θα αποτελεί ένα νέο παγκόσμιο τρομοκρατικό μέγεθος, εάν δεν εξουδετερωθεί εγκαίρως.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ