Αρχείο

Οι Τούρκοι Βομβαρδίζουν και οι ΗΠΑ δεν μπορούν να τους Μαζέψουν!

Γράφει ο Χρήστος Βαλκάνιος

Έτσι είναι αυτά, όταν χαϊδεύεις τα αυτιά των Τούρκων αντί να τους τα τραβήξεις,  τώρα σιγά μη σας υπολογίσουν κύριοι των ΗΠΑ. Οι Τούρκοι παρά τις αντιρρήσεις των συμμάχων τους (ΗΠΑ και ΝΑΤΟ), άρχισαν όπως άλλωστε το δήλωσαν να κάνουν ότι θέλουν και να ενεργούν εκτός κάθε πλαισίου συμμαχίας. Ο Ερντογάν σε μια επίδειξη δύναμης και αδιαλλαξίας άρχισε εδώ και ένα 24ωρο να βομβαρδίζει ανεξέλεγκτα τις θέσεις τόσο των Κούρδων στη B. Συρία όσο και των Συριακών δυνάμεων την ώρα που είχαν φέρει σε πολύ δύσκολη θέση τους τρομοκράτες του ISIS.

Έτσι από χθες οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις έπληξαν στόχους των Κούρδων της Συρίας στην επαρχία του Χαλεπιού και σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο Ανατολή, οι ένοπλες δυνάμεις προέβησαν σε δύο ξεχωριστές επιχειρήσεις, πλήττοντας στόχους του κουρδικού Κόμματος Δημοκρατικής Ένωσης (PYD) αλλά και στόχους του συριακού καθεστώτος. Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου με δηλώσεις του επιβεβαίωσε τις επιθέσεις και απαίτησε να αποσυρθούν οι κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) από την περιοχή που κατέλαβαν πρόσφατα, κοντά στα τουρκικά σύνορα.

Οι ΗΠΑ από την πλευρά τους προέτρεψαν την Τουρκία να σταματήσει τους βομβαρδισμούς εναντίον των Κουρδικών θέσεων που λαμβάνουν χώρα εδώ και ένα εικοσιτετράωρο, συγκεκριμένα ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζον Κίρμπι ανέφερε ότι, "Πιέσαμε τους Κούρδους της Συρίας και τις άλλες δυνάμεις που συνδέονται με το PYD (το κουρδικό Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης) να μην επωφεληθούν από την σύγχυση για να καταλάβουν νέα εδάφη. Είδαμε επίσης πληροφορίες αναφορικά με πυρά πυροβολικού από την τουρκική πλευρά των συνόρων και προτρέψαμε την Τουρκία να τα σταματήσει".

Θεωρούμε απόλυτα υπεύθυνους τους αμερικανούς για την κατάσταση ανεξέλεγκτης δράσης της Τουρκίας. Εάν δεν είναι προσχηματικά όλα τα περί προσπάθειας των ΗΠΑ να σταματήσουν τους Τούρκους να δρουν κατά το δοκούν, θα πρέπει εφόσον δεν συνεργάζονται να υιοθετήσουν επιτέλους μια σκληρή στάση απέναντι τους και να συνεργαστούν με τους Ρώσους που έχουν έτοιμες λύσεις. Διαφορετικά θα θεωρήσουμε αυτό που αρκετοί αναλυτές υιοθετούν ότι στην παρούσα φάση οι ΗΠΑ επιθυμούν να μην υπάρξει λύση στη Συρία και σε αυτή την κατεύθυνση είναι χρήσιμη η Τουρκική συμπεριφορά …

Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος

Στρατηγικός Αναλυτής

Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας

στη ΝΑ Μεσόγειο

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ