Κόσμος

Οι Ουκρανοί θα καλύψουν το κενό της Ρωσίας στην Πυρηνική τεχνογνωσία προς την Τουρκία

Πληροφορίες αναφέρουν ότι  στο πλαίσιο της συμφωνίας κατασκευής του  πυρηνικού σταθμού στο Ακούγιου, ήταν και η κατάρτιση Τούρκων επιστημόνων στην Μόσχα από Ρώσους ειδικούς σε εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας .

Μετά την ακύρωση των συμφωνιών της εκπαίδευσης  του  τουρκικού ανθρώπινου δυναμικού από την Ρωσία , η Ουκρανία προσφέρθηκε να μοιραστεί την εμπειρία της στον τομέα αυτό αναφέρει τουρκική ιστοσελίδα.

Οι Ουκρανοί διαβλέποντας την μεγάλη ευκαιρία  που είχαν  , έκαναν δεκτό  το τουρκικό αίτημα για να «μοιραστούν » με το αζημίωτο  την πυρηνική τεχνογνωσία τους .

Η  τουρκική Πρεσβεία στην Ουκρανία, απέστειλε επιστολή για  τον σκοπό αυτόν στο πανεπιστήμιο του Κιέβου με την οποία διερευνούσε τις δυνατότητες εκπαίδευσης Τούρκων επιστημόνων και φοιτητών   .

Η ουκρανική κυβέρνηση , αποφάσισε να  βοηθήσει στην εκπαίδευση και στην μεταφορά τεχνογνωσίας στην Τουρκία, μέσω της επαφής με το Πανεπιστήμιο της Άγκυρας.

Για αυτό τα ουκρανικά πανεπιστήμια του  Κορσούνσκου ,  Κιέβου ,  Χαρκόβου,  Λβιβ, και της  Οδησσού  απέστειλαν επιστολή προς την ουκρανική Ακαδημία, σύμφωνα με την οποία ανακοίνωσαν ότι αποδέχονται  Τούρκους επιστήμονες με διδακτορικά ,  και μεταπτυχιακούς φοιτητές, αλλά και απλούς φοιτητές με σκοπό την επιστημονική κατάρτιση  τους στην πυρηνική ενέργεια   .

Υπενθυμίζουμε ότι οι Ουκρανοί έχουν μεγάλη εμπειρία στον τομέα των πυρηνικών αντιδραστήρων.

Ο διευθυντής του τουρκικού Πανεπιστημιακού  Ινστιτούτου Πυρηνικών Επιστημών  Καθηγητής Δρ. Νιαζί Μερίς τόνισε ότι η Τουρκία αναγκάζεται να στραφεί προς την πυρηνική ενέργεια, διότι διαβλέπει την μελλοντική  έλλειψη ηλεκτρικής ενέργειας.

Η  αιολική, η ηλιακή και η υδροηλεκτρική ενέργεια απαιτούν  μεγάλο κόστος επενδύσεων με αμφίβολα αποτελέσματα όσο αφορά τις ενεργειακές ανάγκες του μέλλοντος . Ο ίδιος , ωστόσο τόνισε ότι δεν αρκεί η γνώση στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας από την Τουρκία. καταδεικνύοντας ότι η γειτονική χώρα θέλει να ξέρει τα πάντα .

Στην Τουρκία υπάρχουν σήμερα πέντε εκπαιδευτικά ιδρύματα που έχουν ως αντικείμενο  την πυρηνική ενέργεια. Το  Πανεπιστήμιο Hacettepe,  το Πανεπιστήμιο του Αιγαίου,  το   Ινστιτούτο Πυρηνικών Επιστημών, το  Ινστιτούτο Ενέργειας και το Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης, από τα οποία εξέρχονται επιστήμονες με ειδικότητα στην πυρηνική ενέργεια.

Μέχρι σήμερα έχουν αποφοιτήσει  342 φοιτητές με  μάστερ, και 65 με διδακτορικό . Επισημαίνεται ότι οι Τούρκοι εισέρχονται δυναμικά στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας για δύο κύριους λόγους.

Πρώτον για να καλύψουν τις τεράστιες ανάγκες της χώρας σε ενέργεια τα επόμενα χρόνια και δεύτερον για να κατασκευάσουν πυρηνικές κεφαλές για τους βαλλιστικούς πυραύλους που "ετοιμάζουν" με βεληνεκές άνω των 300 χλμ.

Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις διαθέτουν πυραυλικά συστήματα τα οποία με την προσθήκη πυρηνικών κεφαλών θα προσδώσουν τεράστιες ηγεμονικές δυνατότητες στην Άγκυρα στην προσπάθεια ανάδειξης της χώρας ως περιφερειακή δύναμη.

Σε άρθρο από την ιστοσελίδα pentapostagma.gr, με τίτλο: Αμυντική συμμαχία Ουκρανίας – Τουρκίας εναντίον της Ρωσίας με φόντο την πυρηνική τεχνολογία, είχαμε αναφέρει ότι αξιωματούχοι από  το Κίεβο και την Άγκυρα σε συνάντηση τους τόνισαν ότι οι χώρες τους ,  έχουν  μια μοναδική ιστορική δυνατότητα να συνεργαστούν στο πολιτικό, διπλωματικό, στρατιωτικό και τεχνικό και οικονομικό πεδίο για την ουσιαστική  διατήρηση της  ισορροπίας δυνάμεων στην Μαύρη Θάλασσα.

Οι Ουκρανοί κάνουν μια χαρά την δουλειά των Τούρκων και αυτό τους αρκεί , προς το παρόν.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...