Κόσμος

Οι Μαυροβούνιοι δεν έχουν Ξεχάσει τις Βόμβες του ΝΑΤΟ …

Γράφει ο Χρήστος Βαλκάνιος

Η απόφαση της Κυβέρνησης του Μαυροβουνίου για ένταξη στο ΝΑΤΟ, όπως ήδη έχουμε αναφερθεί σε σειρά άρθρων, έχει προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις εκ μέρους της Ρωσίας, που ακόμα συνεχίζονται.

Έτσι ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σε συνέντευξη του στη ρωσική εφημερίδα Moskovsky Komsomolets αναφέρει ότι η απόφαση για ένταξη στο ΝΑΤΟ του Μαυροβουνίου ήταν «τεχνητή» και  δεν θα προσθέσει τίποτα στην ασφάλεια της συμμαχίας. ο Λαβρόφ είπε ότι  το γεγονός και μόνο ότι το ΝΑΤΟ  ασύστολα  επεκτείνεται προς τα ανατολικά μιλάει για «μια πλήρη περιφρόνηση των υποχρεώσεων που αναλήφθηκαν κατά την διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης»,  δηλαδή ότι μια τέτοια διεύρυνση δεν θα συμβεί. Όταν ο δημοσιογράφος είπε ότι «ορισμένοι από τους στενότερους εταίρους της εξωτερικής πολιτικής της Ρωσίας είναι μέλη του ΝΑΤΟ» και ρώτησε «γιατί η Ρωσία αντέδρασε τόσο νευρικά στην επιθυμία του Μαυροβουνίου για ένταξη στη συμμαχία», ο  Λαβρόφ δήλωσε ότι η Μόσχα δεν αντέδρασε  στην επιθυμία του Μαυροβουνίου και ότι  δεν θα χαρακτήριζε  αυτή την αντίδραση ως νευρική. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι, «Ήμασταν πεπεισμένοι, όπως όλοι εκείνοι που την σκέφτηκαν, ότι αυτή ήταν μια τεχνητή απόφαση. Δεν προστίθεται ασφάλεια στα υπόλοιπα μέρη του ΝΑΤΟ. Το επιχείρημα ότι το επιθυμούν οι Μαυροβούνιοι, αμφισβητείται με την άποψη :.. Αν  είναι έτσι, τότε γιατί δεν διεξάγεται δημοψήφισμα; » , «Ξέρουν πολύ καλά  ότι πιθανότατα ο  λαός τον οποίο το ΝΑΤΟ βομβάρδισε  πριν από μια-δυο δεκαετίες,  δεν  έχει ξεχάσει και ότι θα είναι δύσκολο να δεχθεί με ενθουσιασμό την ιδέα της ηγεσίας τους να ξεχάσουν πολλά πράγματα εντασσόμενοι  στο ΝΑΤΟ».  Επίσης Κατηγόρησε τη δυτική στρατιωτική συμμαχία  για τον τρόπο χειρισμού μικρών  χωρών, υποσχόμενοι  εγγυημένη ασφάλεια, εφόσον ενταχθούν. Ο υπουργός πρόσθεσε ότι  «υπήρξε προσπάθεια για την προώθηση της ρωσικής απειλής, ένας τεχνητός, περιττός φόβος,  με βάση την οποία η συμμαχία προσπαθεί να κερδίσει γεωπολιτικό χώρο όλο και πιο κοντά στα σύνορα της Ρωσίας», «Αυτό δεν ισχύει για το Μαυροβούνιο μόνο. Πρόκειται για τη στάση του ΝΑΤΟ προς την ανάπτυξη των σχέσεων όχι μόνο με τη Ρωσία, αλλά επίσης και για τη διασφάλιση της παγκόσμιας ασφάλειας. Το ΝΑΤΟ είναι υπεύθυνο για την επικράτεια του και όπως ρητά ορίζεται  στη Συμφωνία της Ουάσιγκτον, παρέχει  συλλογική άμυνα. Λοιπόν σε αυτή την περίπτωση, ας καθίσετε στο εσωτερικό  των συνόρων σας, και κανείς δεν θα σας αγγίξει».

Θεωρούμε ότι ο Λαβρόφ είπε μεγάλες αλήθειες που αποτελούν την ουσία της πολιτικής των ΗΠΑ έναντι της Ευρώπης και της Ρωσίας. Όταν έπεσε η Σοβιετική Ένωση έπρεπε να βρεθεί εχθρός αξιόπιστος για να διατηρηθεί η αναγκαιότητα ύπαρξης του ΝΑΤΟ και κατά συνέπεια ο στρατιωτικός πυλώνας των ΗΠΑ στην Ευρώπη και τον κόσμο. Έτσι ανακαλύψαμε την τρομοκρατία, τώρα την απειλή της Ρωσίας. Ωραίο το κόλπο αλλά παλιό … πλην όμως λειτουργικό.

Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος

Στρατηγικός Αναλυτής

Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας

στη ΝΑ Μεσόγειο

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...