Κόσμος

Οι Κούρδοι στη Στρατηγική των Δυνατών – Δυναμώνουν Διπλωματικά – Ανοίγουν Γραφεία στην Ευρώπη

Το μεγάλο όνειρο των Κούρδων για δημιουργία κράτους φαίνεται να βγαίνει μέσα από τη στάχτη του Συριακού και του πολέμου ενάντια στον ISIS γενικότερα. Βέβαια υπάρχει πολύς δρόμος ακόμα και κυρίως τα μεγάλα εμπόδια Τουρκίας, Ιράκ και Ιράν. Παρά τα εμπόδια όμως το Κουρδικό φαίνεται να έχει λάβει νέα δυναμική και τη συμπάθεια των ισχυρών. Η στενή σχέση που έχουν αποκτήσει οι Κούρδοι με τη Μόσχα και την Ουάσιγκτον, αλλά και ο σημαντικός ρόλος του αυτόνομου ιρακινού Κουρδιστάν στον έλεγχο των πετρελαιοπηγών, στο εμπόριο πετρελαίου και στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους έχουν ενισχύσει τη θέση τους σε διεθνές επίπεδο.

Βέβαια δεν έχουν περιορίσει τη δράση τους μόνο στον ένοπλο αγώνα αλλά κινούνται παράλληλα δραστήρια και στο διπλωματικό πεδίο. Έτσι ο ηγέτης του ιρακινού Κουρδιστάν, Μασούντ Μπαρζανί είχε συναντήσεις με διπλωματικούς εκπροσώπους 36 κρατών. Την ίδια στιγμή όπως ανακοινώθηκε το Κόμμα της Δημοκρατικής Ένωσης (PYD) το πολιτικό σκέλος των Μονάδων Λαϊκής Προστασίας (YPG) που ελέγχουν σχεδόν ολόκληρο το βόρειο κομμάτι της Συρίας, άνοιξε τα πρώτα του γραφεία στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στη Ρωσία. Η επίσημη τελετή θα πραγματοποιηθεί αύριο και οι αναλυτές εκτιμούν ότι η κίνηση αυτή αποτελεί απόδειξη για την ισχυρή στήριξη που παρέχει η Ρωσία στους Κούρδους της Συρίας. Εν τω μεταξύ μόλις χθες, ο Μπαρζανί σε δηλώσεις του αποκάλυψε ότι μέσα στους επόμενους μήνες θα πραγματοποιηθεί ένα δημοψήφισμα εντός της αυτόνομης ιρακινής επαρχίας για να εκφράσει ο λαός τη γνώμη του για τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου κράτους.

Σε ότι αφορά την υποστήριξη των ΗΠΑ, η  πρόσφατη επίσκεψη του ειδικού απεσταλμένου του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, Μπρετ Μακ Γκουρκ, στη Βόρεια Συρία και συγκεκριμένα στο Κομπάνι, δεν αφήνει καμία αμφιβολία για τις προθέσεις της, παρά τις αντιδράσεις της τουρκικής ηγεσίας, με τον Ερντογάν να δηλώνει  μέσα στην ταραχή του «Οι ΗΠΑ πρέπει να επιλέξουν το PYD ή την Τουρκία. Πώς μπορούμε να σας εμπιστευτούμε; Είμαι εγώ ο εταίρος σας ή οι τρομοκράτες του Κομπάνι».

Θεωρούμε πλέον ότι η πορεία του Κουρδικού είναι σε τροχιά που να ικανοποιεί τους στόχους των Κούρδων. Η Τουρκία θα συνεχίσει βέβαια την τρομοκρατία εναντίον τους, αλλά απ ότι φαίνεται δεν πείθει πλέον κανένα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ