Κόσμος

Οι Κοινές Θαλάσσιες Περιπολίες Εργαλείο των ΗΠΑ – Ετοιμάζονται και στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας μαζί με Ινδία

Παράλληλα με τη συμφωνία ΝΑΤΟ – Ελλάδας για κοινές περιπολίες στο Αιγαίο, την ίδια στιγμή είναι σε διαπραγμάτευση και άλλες που αφορούν τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ινδία που έχουν συνομιλίες σχετικά με τη διεξαγωγή κοινών ναυτικών περιπολιών, οι οποίες σύμφωνα με αμερικανό αμυντικό αξιωματούχο, θα περιλαμβάνουν την επίμαχη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, μια κίνηση που είναι  πιθανό ότι θα εξοργίσει το Πεκίνο, το οποίο διεκδικεί  το μεγαλύτερο μέρος της ναυσιπλοΐας.

Η Ουάσιγκτον θέλει τους  περιφερειακούς  συμμάχους της και άλλες ασιατικές χώρες  να  έχουν  πιο ενωμένη στάση έναντι της Κίνας στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, όπου οι εντάσεις έχουν ανέβει στον απόηχο της κατασκευής από την Κίνα επτά τεχνητών νησιών στο αρχιπέλαγος Spratly, για τα οποία φυσικά θεωρούν ότι έχουν χωρικά ύδατα, που έχει σαν αποτέλεσμα την αλλαγή των υφισταμένων θαλάσσιων ορίων εις βάρος φυσικά των άλλων συνορευουσών με την Κίνα χωρών.

Το ινδικό ναυτικό  δεν έχει ποτέ πραγματοποιήσει  κοινές περιπολίες με μια άλλη χώρα και μια ναυτική εκπρόσωπος δήλωσε στο Reuters ότι  δεν υπήρξε καμία αλλαγή στην πολιτική της κυβέρνησης σύμφωνα με την οποία η Ινδία συμμετέχει  μόνο σε  διεθνείς πολεμικές ενέργειες υπό τη σημαία των Ηνωμένων Εθνών. Επεσήμανε  δε την άρνηση της Ινδίας να είναι μέρος  αποστολών κατά της πειρατείας που συμμετείχαν δεκάδες  χώρες στον Κόλπο του Aden και αντ 'αυτού προέβη από μόνη της σε ενέργειες εκεί από το 2008.

Ο αμυντικός αξιωματούχος των ΗΠΑ  δήλωσε ότι οι δύο πλευρές συζήτησαν κοινές περιπολίες, προσθέτοντας ότι και οι δύο θεωρούν ότι μπορούν να ξεκινήσουν εντός του έτους. Οι περιπολίες θα ήταν πιθανόν να διενεργηθούν  στον Ινδικό Ωκεανό, όπου το ινδικό ναυτικό είναι ένας σημαντικός παράγοντας, καθώς και στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, ενώ δεν δόθηκαν λεπτομέρειες για το μέγεθος των περιπολιών.

Για το θέμα δεν υπήρξε άμεσο σχόλιο από την Κίνα, η οποία βρίσκεται σε  εβδομάδα διακοπών για το κινεζικό νέο έτος. Η Κίνα αυτό το μήνα κατηγόρησε την Ουάσινγκτον ότι επιδιώκει θαλάσσια ηγεμονία στο όνομα της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας ύστερα  από την πλεύση  ενός αντιτορπιλικού του ναυτικού  των ΗΠΑ  εντός 12 ναυτικών μιλίων από ένα αμφισβητούμενο νησί στην αλυσίδα Paracel της Νότιας Θάλασσας της Κίνας στα τέλη Ιανουαρίου.

Περισσότερα από $ 5 τρις  του παγκόσμιου εμπορίου διακινούνται μέσα από τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας κάθε χρόνο. Το Βιετνάμ, η Μαλαισία, το Μπρουνέι, οι Φιλιππίνες και η Ταϊβάν επίσης διεκδικούν  τμήματα της ναυσιπλοΐας.

Η Ινδία έχει μια μακρόχρονη  διένεξη με την Κίνα  στα χερσαία σύνορα τους και είναι  προσεκτική να μην ανταγωνίζεται  τον ισχυρό  γείτονα της, προτιμώντας να επικεντρώνεται  στην οικοδόμηση οικονομικών δεσμών μεταξύ των δύο χωρών.   Παρόλα αυτά  έχει εντείνει τη ναυτική παρουσία της πολύ πέρα ​​από τον Ινδικό Ωκεανό, στέλνοντας  πλοία στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας σχεδόν συνεχώς, μια  πρακτική που δεν ακολουθούσε πριν από μερικά χρόνια. Ο μεγαλύτερος αριθμός των  επισκέψεων ινδικών  πολεμικών  πλοίων στην περιοχή της Νότιας Θάλασσας της Κίνας ήταν στο Βιετνάμ, μια χώρα με ταχείς ρυθμούς οικοδόμησης στρατιωτικής ισχύος.

Οι Φιλιππίνες επίσης έχουν ζητήσει από τις Ηνωμένες Πολιτείες να κάνουν κοινές ναυτικές περιπολίες στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, κάτι που εξετάζεται για υλοποίηση από αυτόν το μήνα.

Θεωρούμε τις κοινές περιπολίες ένα εργαλείο των ΗΠΑ για υποστήριξη των συμφερόντων τους αλλά και μια λύση για τους αδύνατους έναντι των ισχυρών, με το αζημίωτο βέβαια …

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Οπλικά συστήματα 0

Η ΠΥΡΚΑΛ κλείνει: Χαρίζεται ο εξοπλισμός στην Ουκρανία; - Η τροπολογία του ΥΠΟΙΚ που έβαλε «φωτιά» στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα

Τα ερωτηματικά που προκύπτουν για να πάρα πολύ σοβαρό θέμα για την εθνική άμυνα της χώρας - Η ανακοίνωση του Ευάγγελου...