Κόσμος

Οι ΗΠΑ Στέλνουν Όλους τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα – Επιθυμούν Κατάργηση των Ευρωπαϊκών Συνόρων

Γράφει ο Χρήστος Βαλκάνιος

Με μια αναπάντεχη παρέμβαση οι ΗΠΑ τάσσονται υπέρ της υιοθέτησης ανεξάρτητης πολιτικής έναντι της διαχείρισης εισόδου προσφύγων και μεταναστών στην επικράτεια κάθε χώρας της ΕΕ. Ουσιαστικά προτείνουν κατάργηση ενιαίας πολιτικής στη διαχείριση των συνόρων κάτι που προφανώς σημαίνει κατάργηση της Σέγκεν και των Ευρωπαϊκών συνόρων.

Έτσι σε συνέντευξη του στον Τύπο, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρκ Τόνερ καλωσόρισε τις προσπάθειες των Ευρωπαίων να ελέγξουν τα ευρωπαϊκά σύνορα, παράλληλα με την ελαχιστοποίηση του πόνου των προσφύγων και τόνισε ότι «κάθε κράτος έχει το κυρίαρχο δικαίωμα να ελέγχει την επικράτεια του, συμπεριλαμβανομένου και το ποιοι θα μπορούν να εισέρχονται στη χώρα». Το σημείο αυτό της δήλωσης φαίνεται να υπονοεί ότι η αμερικανική κυβέρνηση αποδέχεται τον τρόπο με τον οποίο δρουν μερικές κυβερνήσεις ευρωπαϊκών χωρών και οι οποίες απαιτούν να υιοθετήσουν αποκλίνουσες πολιτικές από αυτή που έχει καθορίσει η ΕΕ.

Συγκεκριμένα ο Τόνερ ανέφερε ότι,  «Κάθε κράτος έχει το κυρίαρχο δικαίωμα να ελέγχει την επικράτεια του, συμπεριλαμβανομένου και το ποιοι θα μπορούν να εισέρχονται στη χώρα. Καλωσορίζουμε τις προσπάθειες των Ευρωπαίων εταίρων μας να ελέγξουν τα Ευρωπαϊκά σύνορα, παράλληλα με την ελαχιστοποίηση του πόνου των προσφύγων», «Καθώς πολλοί από αυτούς εγκαταλείπουν συνθήκες τρομακτικών συγκρούσεων, συνεχίζουμε να τονίζουμε ότι όλοι οι πρόσφυγες κάθε εθνικότητας πρέπει να γίνονται αποδέκτες συμπεριφορών με βάση τον ανθρωπισμό και την αξιοπρέπεια. Επίσης να έχουν πρόσβαση σε διαδικασίες αξιολόγησης για παροχή ασύλου. Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση όπως εξελίσσεται».

Θεωρούμε ότι ο κ. Τόνερ ή δεν γνωρίζει καλά το θέμα ή θέλει να υποθάλψει την ενότητα της ΕΕ. Οι χώρες που θέλουν να εφαρμόσουν δικές τους ανεξάρτητες πολιτικές, όπως η Αυστρία, Τσεχία, … απλά ας ζητήσουν να αποχωρήσουν από την ΕΕ. Αυτή θα ήταν η πιο τίμια σχέση και όχι να παίρνουμε τα λεφτά και όταν είναι η ώρα της αλληλεγγύης να φορτώνουμε όλα τα βάρη στην Ελλάδα …  Όσο για τις ΗΠΑ φυσικά υιοθετούν μια πολιτική που θα αποδυναμώνει την ΕΕ και θα τους καθιστά περισσότερο απαραίτητους στην Ευρώπη.

Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος

Στρατηγικός Αναλυτής

Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας

στη ΝΑ Μεσόγειο

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ