Κόσμος

Νέες Κινήσεις από Κίνα Προκαλούν την Ιαπωνία. Μια Νέα Κρίση πολύ Κοντά. Η Ελλάδα Έχει Ειδικό Ενδιαφέρον

Η Κίνα δεν λέει με τίποτα να σταματήσει τις προκλήσεις με την κατασκευή των τεχνιτών νησιών στη θάλασσα της νότιας Κίνας, προσπαθώντας έτσι με αυτό τον τρόπο να διεκδικήσει όλο και μεγαλύτερα χωρικά ύδατα στην περιοχή. Οι αντιδράσεις από τις συνορεύουσες χώρες φυσικά ήταν μεγάλες και μάλιστα πρόσφατα ζητήθηκε από τις ΗΠΑ να εκτελούν κοινές περιπολίες στις αμφισβητούμενες κατά τους Κινέζους περιοχές. Όμως το παιχνίδι φαίνεται να σοβαρεύει ακόμα πιο πολύ από τη στιγμή που αρχίζει να ενδιαφέρει και την Ιαπωνία η οποία θίγεται τόσο από την αυθαίρετη επέκταση της Κίνας αλλά και από τους πολεμικούς εξοπλισμούς που πραγματοποιεί πάνω σε αυτά τα τεχνητά νησιά και θεωρεί πλέον ότι απειλείται. Όπως αναφέραμε σε πρόσφατο άρθρο μας και πέραν από την επικινδυνότητα κάποιας παγκόσμιας κρίσης το θέμα παρουσιάζει και ειδικότερο ενδιαφέρον για την Ελλάδα καθόσον αγγίζει κομμάτια που μέχρι τώρα δεν καλύπτονται από το δίκαιο της θάλασσας και δεν γνωρίζουμε πόσο θα επηρεαστούν τα μέχρι τώρα δεδομένα.

Έτσι το Τόκιο παρακολουθεί με σοβαρό ενδιαφέρον τις κινήσεις της Κίνας στη Νότια Σινική Θάλασσα. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Ιαπωνίας Γιοσιχίντε Σούγκα δήλωσε ότι η χώρα του συγκεντρώνει και αναλύει πληροφορίες για τις κινήσεις της Κίνας στη Νότια Σινική Θάλασσα. Νωρίτερα ανώτατος αξιωματικός των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων εκτίμησε ότι η Κίνα μεταβάλλει το επιχειρησιακό τοπίο στη Νότια Σινική Θάλασσα αναπτύσσοντας ραντάρ και πυραύλους σε νησιά, στο πλαίσιο μιας προσπάθειας να αποκτήσει την ηγεμονία στην ανατολική Ασία, ενώ το τηλεοπτικό δίκτυο Fox News μετέδωσε ότι αναπτύχθηκαν κινεζικά μαχητικά αεροσκάφη σε ένα νησί στην περιοχή. Εν τω μεταξύ ο Ιάπωνας κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι το Τόκιο ανησυχεί για τις κινήσεις της Κίνας και θα συνεργαστεί με τις ενδιαφερόμενες χώρες.

Θεωρούμε ότι στην περιοχή αρχίζει να συγκεντρώνεται πολύ ‘’καπνός’’. Η Κίνα θέλει να αποδείξει την κυριαρχία της στην περιοχή. Από την άλλη ΗΠΑ και Ιαπωνία αμφισβητούν το ρόλο της όλο και περισσότερο. Η Ρωσία δεν έχει βέβαια μιλήσει ακόμα κάτι που αναμένεται με εξαιρετικό ενδιαφέρον.  Η παγκόσμια ανησυχία όλο και μεγαλώνει και η περιοχή μπορεί από στιγμή σε στιγμή να δώσει μια νέα παγκόσμια κρίση.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

C-130 Hercules
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Μάτωσε» η Λεγεώνα των Ξένων-Δεκάδες νεκροί και τραυματισμένοι μισθοφόροι εκκενώνονται στη Πολωνία μετά από ρωσικό πλήγμα στον Δνείπερο

Οι Ρώσοι χτύπησαν ξενοδοχείο στον Δνείπερο που φιλοξενούσε δυτικούς μισθοφόρους και στρατιωτικούς εκπαιδευτές