Εθνικά θέματα

ΜΝΗΜΕΣ ΙΜΙΩΝ ΞΥΠΝΗΣΕ Η ΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟΥ – Όλη η αλήθεια από τον τότε Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ!

Η κρίση είχε τελειώσει αλλά ο απόηχός της θα επηρέαζε, άμεσα και έμμεσα, τόσο τη Βοσνία όσο και την Ανατολική Μεσόγειο

ΟΣΟ ΟΙ ΕΝΟΧΟΙ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ... Η ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΘΡΗΝΕΙ ΤΟ ΑΙΜΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΤΗΣ.

Καλλιόπη Σουφλή
Μνήμες Ιμίων ξυπνά η πτώση του ελικοπτέρου στην νησίδα Κίναρο, όπου και πάλι «χάθηκαν» κάτω από άγνωστες συνθήκες τρεις αξιωματικοί του Πολεμικού Ναυτικού, βυθίζοντας στο πένθος την χώρα.

Έντεκα μέρες μετά την 20η επέτειο των Ιμίων δεν μπορεί κανείς παρά να θυμηθεί την τραγική διαχείριση της τότε κυβέρνησης Σημίτη με το ευχαριστώ προς τους Αμερικανούς, που είχε σαν αποτέλεσμα να «γκριζάρει» το Αιγαίο και να φθάνουν σήμερα οι Τούρκοι να απαιτούν με ΝΟΤΑΜ να έχουμε την έγκρισή τους, προκειμένου οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις να διεξάγουν έρευνα για τους αγνοούμενους του ελικοπτέρου…
Οι αποκαλύψεις του Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, που ετοιμαζόταν να φύγει από την κυβέρνηση Κλίντον, τον Ιανουάριο του 1996, και σχεδίαζε ως τελευταία πράξη του ένα ταξίδι στην Ελλάδα, στην Τουρκία και στην Κύπρο με στόχο να εγκαινιάσει μια αμερικανική διπλωματική πρωτοβουλία για το Κυπριακό, συγκλονίζουν.
Το πρωί της 30ής Ιανουαρίου ο Χόλμπρουκ μιλούσε στο Ινστιτούτο Εξωτερικής Πολιτικής της Ουάσιγκτον, όταν ένας από τους βοηθούς του τον διέκοψε και του έδωσε ένα σημείωμα από τον Λευκό Οίκο.
Το σημείωμα τον ενημέρωνε ότι οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες είχαν συλλέξει πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η Τουρκία ετοιμαζόταν να χρησιμοποιήσει στρατιωτικές δυνάμεις για να εκδιώξει τη μικρή ομάδα ελλήνων κομάντος που βρισκόταν στα Ίμια και να καταλάβει τη βραχονησίδα.
Ο Χόλμπρουκ συνέχισε την ομιλία του, αν και βιάστηκε να την ολοκληρώσει. Το αυτοκίνητο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που τον περίμενε τον οδήγησε αμέσως μετά στον Λευκό Οίκο όπου είχε προγραμματισθεί μια σύσκεψη στελεχών όλων των αρμόδιων υπηρεσιών για το Κυπριακό. Η σύσκεψη επικεντρώθηκε πολύ γρήγορα στην κρίση στα Ιμια και στην αποτροπή μιας σοβαρής πολεμικής αναμέτρησης στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ο αμερικανός διπλωμάτης περιγράφει στο βιβλίο του «Ασταθής ειρήνη», το οποίο κυκλοφόρησε στις ΗΠΑ,(μετέπειτα κυκλοφόρησε και στα ελληνικά) τα όσα ακολούθησαν καθώς και τον σκωπτικό τρόπο με τον οποίο έβλεπαν την κρίση γύρω από «μερικά βράχια» ορισμένοι αξιωματούχοι της Ουάσιγκτον.
Το ενδιαφέρον είναι ότι ο Χόλμπρουκ αποφεύγει να εξηγήσει τη φόρμουλα που διαπραγματεύθηκε στον τηλεφωνικό μαραθώνιο της κρίσιμης εκείνης νύχτας και περιορίζεται να αποκαλύψει ότι οι Έλληνες αποχώρησαν από τα Ίμια υπό συνθήκες και περιστάσεις που ήταν «ελαφρώς ασαφείς».
Είναι δύσκολο να συμπεράνει κανείς κατά πόσον ο Χόλμπρουκ θέλει να αποφύγει να εκθέσει τη μία από τις δύο εμπλεκόμενες κυβερνήσεις ή αν και ο ίδιος δεν έχει καταλήξει σε σαφή εκτίμηση για την ακολουθία των γεγονότων εκείνης της κρίσης.
Στο βιβλίο του ο αμερικανός διπλωμάτης καταγράφει τις σκέψεις του για τη στρατηγική σημασία της Τουρκίας. Την ίδια στιγμή περιγράφει το πόσο εντυπωσιασμένοι ήταν όλοι οι Αμερικανοί από την πρωθυπουργό της Τουρκίας Τανσού Τσιλέρ αλλά και το πώς πίστευαν ότι δεχόταν αφόρητες πιέσεις από τη στρατιωτική ηγεσία της Άγκυρας για να ακολουθήσει μια σκληρή πολιτική στο Κυπριακό και στο Αιγαίο.
Πρόκειται ασφαλώς για εξήγηση η οποία δεν συνάδει με τη συνήθη αντίληψη που φέρει την Τσιλέρ να λειτουργεί «αυτόνομα» στην κρίση των Ίμια ξεπερνώντας το στρατιωτικό κατεστημένο στην κλιμάκωσή της.
Τα σχέδια για το Κυπριακό, ο ρόλος της Τουρκίας και η γοητεία της Τσιλέρ
«Σχεδίαζα να τερματίσω τη θητεία μου ως υφυπουργός Εξωτερικών με μια σημαντική πρωτοβουλία για το Κυπριακό.
Για μία ακόμη φορά όμως μεσολάβησαν εξελίξεις που άλλαξαν τα σχέδιά μου.
Οι εξελίξεις άρχισαν να παίρνουν ανεξέλεγκτη τροπή το πρωί της 30ής Ιανουαρίου 1996, όταν μας ήλθαν πληροφορίες ότι η Τουρκία ετοιμαζόταν να χρησιμοποιήσει στρατιωτική δύναμη για να καταλάβει μια ακατοίκητη νησίδα μερικών στρεμμάτων, πέντε μίλια από την τουρκική ακτή, που ήταν γνωστή ως Ίμια στην Ελλάδα και Καρντάκ στην Τουρκία.
Στην αρχή κανένας δεν πήρε το πρόβλημα στα σοβαρά. Είχαμε μόλις αντιμετωπίσει το ζήτημα της Βοσνίας και τώρα μας είχε απορροφήσει ένας σωρός από βράχια που συνήθως φιλοξενούσε περί τα 70 πρόβατα.
Ενώ πολλοί άνθρωποι αστειεύονταν, δυσκολευόμενοι να πιστέψουν ότι δύο νατοϊκοί σύμμαχοι θα μπορούσαν ποτέ να πάνε σε πόλεμο για λίγα στρέμματα, το πρόβλημα ήταν εντελώς πραγματικό. Η Ελλάδα και η Τουρκία είχαν διενέξεις για πολλά χρόνια γύρω από την ιδιοκτησία εκατοντάδων μικρών νησίδων στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η διένεξη παρέμενε ειρηνική ως τον Ιανουάριο του 1996, όταν μια σειρά από μικρά γεγονότα κλιμάκωσαν την κατάσταση γύρω από τα Ιμια / Καρντάκ και τη μετέτρεψαν σε διεθνές επεισόδιο.
Έτσι ξεκίνησε μια αγωνιώδης 18ωρη προσπάθεια για να αποτρέψουμε ένα στρατιωτικό επεισόδιο που θα μπορούσε εύκολα να οδηγήσει σε πόλεμο. Από σύμπτωση είχαμε προγραμματίσει στον Λευκό Οίκο, το μεσημέρι της ίδιας ημέρας, μια σύσκεψη των αναπληρωτών επικεφαλής κάθε υπηρεσίας για το Κυπριακό. Γρήγορα μετατράπηκε σε σύσκεψη για την αντιμετώπιση της κρίσης.
Ως πρώτο βήμα ζητήσαμε από τον πρόεδρο Κλίντον να τηλεφωνήσει στους ηγέτες της Τουρκίας και στον νέο πρωθυπουργό της Ελλάδας Κώστα Σημίτη.
Τα τηλεφωνήματα του προέδρου έδειξαν πολύ γρήγορα την ανησυχία των ΗΠΑ στο ανώτατο επίπεδο.

Κατόπιν ο υπουργός Εξωτερικών Κρίστοφερ, Αμυνας Πέρι και ο αρχηγός των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στρατηγός Σαλικασβίλι τηλεφώνησαν στους ομολόγους τους στις δύο χώρες.
Το υπόλοιπο μεσημέρι ο αναπληρωτής μου Τζον Κόρνμπλουμ, ο βοηθός υφυπουργός Μάρσαλ Αντερ και εγώ συντονίσαμε έναν οκτάωρο τηλεφωνικό μαραθώνιο.
Τελικά, αρκετά μετά τα μεσάνυχτα (ώρα Ανατολικής Αμερικής) ­ καθώς ο ήλιος ανέτελλε στην Ανατολική Μεσόγειο και οι τουρκικές δυνάμεις είχαν ήδη καταλάβει ένα άλλο μικρό νησί δίπλα στα Ιμια / Καρντάκ ­ οι Ελληνες αποχώρησαν, υπό συνθήκες και περιστάσεις που δεν ήταν εντελώς σαφείς.
Η κρίση είχε τελειώσει αλλά ο απόηχός της θα επηρέαζε, άμεσα και έμμεσα, τόσο τη Βοσνία όσο και την Ανατολική Μεσόγειο».

attikanea.blogspot.gr

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...